Art

Badania krwi, które warto zrobić

11.11.2016
Badania krwi, które warto zrobić

Zwykła morfologia nie mówi wiele o stanie zdrowia i jeśli chcemy dokładniej prześledzić swój stan zdrowia warto poszerzyć zakres badań. Jak wybrać ten najbardziej wartościowe? Oto kilka propozycji, które warto rozpatrzeć przed pójściem na badania.

 

Ferrytyna

To białko, którego rolą jest magazynowanie żelaza w organizmie. To badanie powiem nam więcej sprawdzenie jedynie poziomu żelaza. Zbyt niska wartość świadczy o niedoborze żelaza i o ryzyku anemii, albo już istniejącej niedokrwistości. Niski wskaźnik także może mieć negatywny wpływ na ogólne samopoczucie. Zbyt wysoki wynik może stanowić ryzyko wystąpienia chorób sercowo- naczyniowych, a nawet cukrzycy typu 2. Wynika to z toksycznego działania nadmiaru żelaza w organizmie. To bardzo wartościowy wskaźnik, dlatego warto wykonać to badanie.

 

Kwas moczowy

To badanie poleca się szczególnie osobom z ryzykiem zachorowania na dnę moczanową. Zwiększony poziom kwasu moczowego przyczynia się do powstania tej choroby. Może to być także przyczyną nadciśnienia tętniczego.

 

Insulina

W czasach kiedy cukrzyca dotyka także wiele młodych osób warto badać poziom cukru i insuliny. Badanie określa wrażliwość tkanek organizmu na insulinę co może zasygnalizować nadchodzącą chorobą. Cukrzycę typu 2 lub insulinooporność.

 

Białko CRP

To białko tzw. ostrej fazy, które pozwala wychwycić stan zapalny w organizmie. Często stany zapalne przebiegają bezobjawowo i łatwo je przeoczyć. Zdiagnozowany problem można sprawdzić za pomocą dalszej diagnostyki. Większość chorób immunologicznych  objawia się stanem zapalnym. CPR nie powinno przekraczać 10 mg/l, jeśli jest większe konieczne są kolejne badania.

 

Niezależnie od tego czy decydujesz się na morfologie czy także sprawdzenie innych parametrów pamiętaj, żeby zawsze wykonywać ja kiedy jesteś zdrowy i wypoczęty, Nawet drobne przeziębienie czy przemęczenie organizmu może pogorszyć wyniki i nie dać prawdziwego obrazu stanu zdrowia. Warto o tym pamiętać, a badania wybrać do swoich potrzeb.

 

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Witamina C - co warto o niej wiedzieć?

10.11.2016
Witamina C - co warto o niej wiedzieć?

Witamina C jest dobrze znana i szczególnie często zażywana w okresie jesienno- zimowym. Wzmacnia odporność, chroni przed przeziębieniem, a kiedy już zachorujemy pozwala złagodzić objawy. Przyjmując ją warto pamiętać o kilku istotnych informacjach, które pomogą w pełni skorzystać z jej właściwości.

Można spotkać ją pod nazwą Acidum ascorbisum lub kwas askorbinowy. Organizm ludzki nie może wytwarzać jej sam, dlatego musi być dostarczana. Najlepiej przyswajalna jest witamina C z pożywienia.

 

Jak działa witamina C?

Pomaga utrzymać układ odpornościowy w dobrej kondycji, ale też uczestniczy w produkcji kolagenu, uszczelnia naczynia krwionośne, jest niezbędna dla zachowanie zdrowych kości, chrząstek i zębów. Witamin C jest niezbędna dla przyswajania żelaza.

Wspomaga pracę układu nerwowego. Jest też jednym z silniejszych antyoksydantów, działa korzystnie stosowana od środka, jak i na skórę. Kosmetyki z zawartością witaminy C działają rozjaśniająco i odmładzająco na skórę.

 

Zapotrzebowanie organizmu na witaminę C

U osób zdrowych dzienna dawka powinna wynosić około 80 mg. Zapotrzebowanie zwiększa się u osób aktywnych fizycznie, chorych, starszych, chorujących na choroby układu krążeniowego, a także poddane na długotrwałe działanie stresu.

 

Najlepsze źródła witaminy C

Zanim kupimy suplement warto przejrzeć się swojej diecie i zastanowić się jak można ją wzbogacić i ten składnik. Witaminy C warto szukać szczególnie w świeżych warzywach i owocach. Najwięcej witaminy C nie znajdziemy w cytrynie, są o wiele lepsze źródła np. czarna porzeczka, truskawki, natka pietruszki, czerwona papryka, kiszonki, owoce jagodowe i oczywiście cytrusy. Zimą warto pić więcej świeżo wyciskanych soków zawłaszcza z cytrusów. Dobrym pomysłem jest też włączenie zielonych koktajli do diety nawet 2-3 razy w tygodniu. Spróbuj zmiksować pomarańcze, jabłko i natkę pietruszki z odrobiną wody. Możliwości i połączeń jest bardzo dużo, na pewno znajdziesz coś co będzie co smakowało.

Najlepsze są świeżo wyciskane soki, pasteryzowane kupione w sklepie tracą większośc swoich właściwości.

 

Daria Występek

 

 

 

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Gula java

08.11.2016
Gula java

Zdrowe zastępniki cukru to bardzo popularny temat. Producenci takich produktów zacierają ręce i ciągle wprowadzają nowe produkty. Trzeba być uważnym i pamiętać, że część z nich jest tylko o wiele droższa, a wcale nie jest zdrowsza od cukru.

 

Wystrzegaj się sztucznych słodzików i cukru, ale kiedy odczuwasz potrzebą słodkiego smaku postaw na jedną z naturalnych alternatyw. Może być to np. stewia wyhodowana w doniczce w domu. Niestety cukier biały czy trzcinowy nie dostarczają żadnych składników odżywczych poza pustymi kaloriami. Mimo, że korzenie trzciny cukrowej są bardzo wartościowe, w procesie przetwarzania tracą wszystkie wartości i cenne minerały. Cukier nie tylko dostarcza pustych kalorii, ale też wypłukuje w organizmu wiele cennych składników.

 

Słyszałeś o Gula Java?

Pojawiła się u nas niedawno. To cukier a jawy, czyli słodzik pozyskiwany z nektaru kwiatów palmy kokosowej. Palma kokosowa to drzewo, które dostarcza wszystkiego co jest nam potrzebne do życia. Określa się je mianem drzewa życia i drzewa tysiąca zastosowań, a także lekarstwem na wszystko.

 

Cukier z palmy kokosowej jest nierafinowany i bogaty w wiele składników odżywczych. Ma słodki i lekko karmelowy smak. Dodatkowo posiada niski indeks IG (35) i nie powoduje dużych wahań poziomu cukru we krwi. Mimo to, nie jest zalecany dla diabetyków. Jest polecany jaki jeden z najlepszych słodzików, który dodatkowo dostarcza wiele minerałów, jest dobry źródłem potasu. Mimo wszystko nie należy przeceniać jego właściwości odżywczych. Są o wiele lepsze źródła, w których należy szukać witamin i składników odżywczych korzystnych dla zdrowia. Nie wiej jednak wybierając słodzik, warto szukać alternatyw dla białego cukru.

 

W jakiej postaci można kupić cukier kokosowy hula jawa?

  • cukier, który można stosować tak samo jak cukier trzcinowy. Nadaje się do herbaty, kawy, wypieków. Wygląda podobnie do cukru trzcinowego, ma lekko kokosowy posmak.
  • cukier puder, dobry do dekoracji i najczęściej wykorzystywany w wypiekach.
  • napoje, szczególnie te rekomendowane dla osób aktywnych i sportowców. Często maja w sobie suplementy, które pomagają zregenerować się po ciężkim i wymagającym wysiłku.

 

 

 

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się