Art

Badania prenatalne - dlaczego warto je wykonać?

03.12.2016
Badania prenatalne - dlaczego warto je wykonać?

Badania prenatalne to cenne źródło wiedzy dla lekarza kontrolującego przebieg ciąży. Zrobione w odpowiednim momencie pozwalają leczyć wiele schorzeń jeszcze przed porodem. Do tego typu badań zalicza się wszystkie te, które pozwalają sprawdzić stan zdrowia dziecka, które znajduje się ciągle w brzuchu matki.

 

Coraz większa wiedza i umiejętności lekarzy pozwalają na szybsze wykrywanie wda rozwojowych i szybszą interwencję. Dzięki temu dziecko ma większe szanse na zdrowie i lepszą jakość życia. W przypadku wad rozwojowych, często szybka interwencja jest kluczowa dla zachowania zdrowia. Takie badania zalecane są obecnie kiedy jest podejrzenie i duże zagrożenie chorobą. Z biegiem czasu zapewne staną się bardziej powszechne.

 

Na czy polegają badania prenatalne?

Nieinwazyjne metody to głównie badania krwi i inne badania biochemiczne, a także dobrze znane USG. Są bezpieczne dla płodu jak i dla matki, jednak nie dają pewnej diagnozy. Są jednak dobrą wskazówką dla lekarza i mogą skłonić go do zlecenia dodatkowych badań.

Znacznie dokładniejszych informacji dostarczają badania, które są bardziej inwazyjne. Zaleca się je kobietom, które zachodzą w ciążę po 35 roku życia, oraz u kobiet, u których w rodzinie występowały choroby genetyczne. 

 

Amniopunkcja to jedno z najczęściej wykonywanych badań. Polega ono na pobraniu płynu owodniowego i jego analizie. W takiej procedurze można wykonać około 200 różnych prób i testów, które wybierane są indywidualnie dla każdej pacjentki. Często wyniki mogą być decydujące dla życia i zdrowia dziecka. Nawet tryb życia przyszłej mamy może mieć ogromne znaczenie, może pomóc zmniejszyć objawy choroby.

 

Obawy przed badaniami inwazyjnymi

Ciągle jest wiele głosów sprzeciwu dla badań prenatalnych. Obawy przed tym, że mogą przyczynić się do poronienia są oczywiste. Rodzice chcą jak najlepiej dla swojego dziecka, jednak jeśli ufać statystyką ryzyko poronienia jest bardzo małe, wynosi 0,5 procent na 100 kobiet. O wiele częściej odnotowuje się poronienia samoistne.

Badania prowadzi się pod kontrolą UGS, tak żeby było jak najbardziej precyzyjne i bezpieczne. Wszelkie kwestie zawsze powinien omówić lekarz prowadzący ciążę.

 

Amniopunkcja to jedno z najbardziej polecanych i bezpiecznych badań, które zalecają ginekolodzy. Nie ma nic gorszego od braku wiedzy na temat choroby lub wady wrodzonej, którą można zacząć leczyć wcześniej. Zmniejsza to śmiertelność, ale też pozwala skierować przyszłą mamę do odpowiedniego ośrodka, który specjalizuje się w konkretnych wadach rozwojowych. Dzięki temu potrzebna pomoc zostanie udzielona jak najszybciej.

 

Daria Występek

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Kiedy przyjmować probiotyki?

02.12.2016
Kiedy przyjmować probiotyki?

Probiotyki są polecane dla wspomagania układu pokarmowego i odpornościowego. Jak w przypadku innych suplementów nasuwa się pytanie kiedy najlepiej je przyjmować. Przed, w trakcie a może po posiłku? Nie jest to takie proste. W zależności od producentów zalecenia są różne. Możliwe że wynika to z krótkiej obecności probiotyków na rynku, a przez to też niewielką ilością badań nad nimi.

 

Probiotyki w znacznej części przylegają do śluzówki jelit, co jest bardzo korzystne. Jednak trudne do zbadania, wymaga pomiaru w wielu różnych warunkach. W świecie badań naukowych na szczęście jest sporo możliwości. Między innymi badania in vitro, dzięki którym można w dużym przybliżeniu odtworzyć stan układu pokarmowego.

 

W przeprowadzonych w ten sposób badaniach okazało się, że bakterie probiotyczne mają szansę przetrwać najdłużej kiedy podaje się je z owsianką lub mlekiem, czyli w trakcie posiłku. Nieco gorzej przyswajały się podawane na 30 minut przed posiłkiem. Natomiast przyjmowane 30 minut po posiłku z wodą lub sokiem nie były w stanie przetrwać. Aktywna zostawała jedynie niewielka część z nich.

Podsumowując badania stwierdzono, że niskie pH w żołądku niszczy osłonkę kapsułki z probiotykami, a co za tym idzie uszkadza organizmy w num zawarte. Posiłek działa ochronnie i dzięki temu probiotyki mają szansę zadziałać na florę jelitową. Ważne jest podanie kapsułki z probiotykiem nawet z minimalną ilością tłuszczu i białkiem. Nie bez znaczenia jest też zawartość błonnika w posiłku, dlatego owsianka była bardzo dobrym wyborem.

 

W badaniach skupiono się na tym kiedy najlepiej podawać suplementy probiotyczne, najlepiej przyjmować je z posiłkiem. Nigdy na czczo. Najlepiej kupić probiotyki w kapsułkach dojelitowych, które rozpuszczą się dopiero w jelitach. Dzięki temu organizmy probiotyczne będę miały szanse w pełni wchłonąć się w jelitach. Ma to ogromne znaczenie we wspieraniu odporności organizmu, a także regulacji trawienia. Zima to dobry czas na rozważenie takiej suplementacji.

 

Daria Występek

 

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Sezam- zdrowe ziarno

01.12.2016
Sezam- zdrowe ziarno

Sezam wielu osobom kojarzy się głównie z sezamkami. Warto używać go też na co dzień w kuchni do podawania wielu potraw. Sezam ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, z których warto korzystać.

 

Sezam był pierwszą rośliną, z której wytwarzano olej. Jego ziarna w 50% składają się z tłuszczu, zawiera też prozdrowotne fitosterole, które blokują wchłanianie szkodliwego cholesterolu. Poza tłuszczami zawiera aż 20% białka, które się w łatwo przyswajalne przez organizm.

Zawiera wiele witamin i pierwiastków. Dzięki zawartości witamin A i E głęboko odżywia i nawilża skórę. Osoby ze skóra suchą powinny jeść go regularnie. Poprawia też kondycję włosów i paznokci, są mniej łamliwe, mocniejsze i zdrowsze. Żeby poprawić ich kondycję można jeść sezam, albo wcierać tłoczony na zimno olej sezamowy we włosy jako maskę, nadaje się też do pielęgnacji skórek i paznokci.

 

To też skarbnica minerałów, zawiera magnez, który pozytywnie wpływa na układ nerwowy i krwionośny. Wapń- niezbędny do prawidłowego przewodnictwa nerwowego i zachowania zdrowego układu kostnego. A także cynk i żelazo.

 

Ziarna sezamu zawierają naturalne przeciwutleniacze- sezaminę i sezamolina, nie znajdziemy ich w innych roślinach. Opóźniają procesy starzenia organizmu, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej, a także chronią wątrobę przed uszkodzeniami.

 

Olej sezamowy

Warto wykorzystywać go w kuchni, szczególnie do serwowania na zimno, w sałatkach i daniach obiadowych. Nie nadaje się do podgrzewania i smażenia. Najzdrowszy jest jasny olej sezamowy nierafinowany, ciemna wersja jest tłoczona z prażonych ziaren sezamu.

 

Sezamki, chałwa, tahini

Mogą  być zdrową i pożywną przekąską, jeśli wybierzesz te z dobrym składem, albo zrobisz je w domu. Wystrzegaj się tych z syropem glukozowo- fruktozowym w składzie. Szukaj takich, które w składzie maja tylko sezam i miód, dalbo syrop klonowy. Inną zdrową słodkością na bazie sezamu jest chałwa, to głównie miazga sezamowa, najlepiej połączyć ją z syropem klonowym lub daktylowym, żeby uzyskać jak najzdrowsze połączenie.

W sklepach coraz częściej można znaleźć pastę sezamową tahini. Na jej bazie można przygotować zdrowe dressingi do sałatek, ale też zdrowe słodycze. Warto szukać nowych smaków i korzystać ze coraz łatwiej dostępnych zdrowych produktów.

 

Daria Występek

 

 

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się