Art

Camu camu - jagoda z amazonii

26.04.2016
Camu camu - jagoda z amazonii

Szukając najlepszych źródeł witaminy C poza dziką różą, czarna porzeczką, acerolą czy rokitnikiem można natknąć się na egzotyczna nazwę camu camu. To owoc, który od niedawne można spotkać w naszych sklepach. Dlaczego warto go poznać?

Camu camu lub inaczej cacari to dziko rosnący krzew na terenie lasów amazońskich w Peru i Brazylii. Ma on czerwone owoce, które pod względem zawartości witaminy C zostawiają inne owoce w tyle. Owoce camu camu są tak kwaśne, że ciężko jest jeść je prosto z krzaczka. Najczęściej są one dodawane do napojów czy deserów. Ceni się je za właściwości lecznicze i wzmacniające organizm. W rejonie Amazonii są też częstym składnikiem codzienne pielęgnacji, dzięki dużej dawce witaminy C, chronią przed starzeniem się skóry.

Świeże owoce camu camu zawierają aż 2500 mg witaminy C w 100 g, dla porównania cytryna zawiera jej około 80 mg w 100 gramach. Witamina C to nie jedyny powód dla którego warto sięgnąć po te owoce. To także dobre źródło flawonoidów, które są silnymi antyoksydantami. Działają korzystnie na zdrowie, a także na wygląd skóry. Mają także działanie antynowotworowe. To co wyróżnia camu camu to rzadkie połączenie witaminy C, flawonoidów i kwasu elagowego. Dzięki teu działanie jest bardzie skuteczne. Związki te chronią przed chorobami układu sercowo- naczyniowego, zapaleniem stawów, chorobami układu pokarmowego, chorobami reumatoidalnymi. Wspomagają także proces oczyszczania organizmu.

Kwas elagowy ma właściwości anty cukrzycowe, a także neutralizuje związki rakotwórcze. Badanie potwierdzają takie działanie.

Owoce maja niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny dlatego są zalecane osobom odchudzającym się, ale także dla cukrzyków, osób przewlekle chorych. To także popularny suplement wśród sportowców, dzięki dużej zawartości antyoksydantów działa korzystnie na regenerację organizmu.

Najczęściej można spotakać camu camu z postacie sproszkowanych lub suszonych owoców. W takiej postaci zachowują większość swoich właściwości. Warto dodawać je do posiłków, głównie koktajli, owsianki, lub pić po zmieszaniu z wodą. To dobry sposób na urozmaicenie swojej diety.

 

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Wpływ cukru na dzieci

26.04.2016
Wpływ cukru na dzieci

Apele dietetyków o zmniejszeniu ilości cukru na co dzień są dobrze znane. Szczególnie istotne znaczenie ma to dla prawidłowego rozwoju najmłodszych. Niestety świadomość jest ciągle niewielka, a reklamodawcy skutecznie wprowadzają rodziców w błąd. Słodzone desery i serki dla dzieci nie są zdrowym źródłem wapnia i minerałów. Cukier jest też w większości popularnych napojów dla dzieci, no i oczywiście w słodyczach.

To rodzice mają największy wpływ na kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych.

Cukier działa szkodliwie nie tylko na zęby, ale przede wszystkim na mózg. To substancja silnie uzależniająca, dlatego dzieci tak bardzo lubią słodycze i słodkie napoje. Najnowsze badanie pokazują, że mózg regularnie karmiony cukrem wolniej się rozwija. Naukowcy przebadali dzieci chore na cukrzycę tupu 1. Nawet jeśli myślisz, że twoje dziecko jest zdrowe nie ignoruj problemu. Podając dziecku cukier każdego dnia narażasz dziecko na ta chorobę. Cukier jest obecny w płatkach śniadaniowych, dżemach, kremach kanapkowych, jogurtach, chrupkach, drożdżówkach, napojach, wodach smakowych. Jedząc pozornie zdrowie śniadanie można dostarczyć dziecku kilkanaście gram cukru. Warto zwracać uwagę na etykiety. Lepiej zrobić domową granolę, niż kupować gotowe płatki z dużą ilości cukru lub innych słodzików w sklepie. Organizm radzi sobie z nadmiarem cukru do czasu, następnym etapem jest cukrzyca typu 2. Jest to choroba diagnozowana u coraz większej ilości nastolatków, kiedyś dotyczyła głównie osób starszych.

Nadmiar cukru a mózg

Zaburzenie funkcjonowanie występują głównie w obszarach odpowiedzialnych za zapamiętywanie i uczenie się. Dzieci są najbardziej narażone na szkodliwy wpływ cukru, u dorosłych wrażliwość na cukier jest trochę mniejsza. Nadmiar cukru ma więc wpływ na gorsze wyniki w szkole, które spowodowane są gorsza koncentracją i problemami z zapamiętaniem nowych treści. Istotne są także widoczne zmiany i coraz większa fala otyłości wśród dzieci. Może to być ogromny kompleks dla dziecka, z którym będzie borykać się przez większość życia. Warto zastąpić słodkie przekąski zdrowymi owocami, chipsami warzywnymi domowej roboty. Kupne słodycze zastąp domowymi, piecz z dzieckiem ciasta i ciasteczka. Używaj do tego zdrowszych zamienników cukru. Naucz dziecko dokonywać zdrowych wyborów. Bądź dobrym przykładem i zadbaj o zdrowie dziecka.  

 

Daria Wystepek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Jak gotować, żeby stracić jak najmniej składników odżywczych?

25.04.2016
Jak gotować, żeby stracić jak najmniej składników odżywczych?

Zdrowe odżywianie wymaga postępowania według kilku zasad. Jedzenie dużej ilości warzyw i owoców nie jest wystarczające. Trzeba wiedzieć jak prawidłowo je przygotować, aby zachowały jak najwięcej wartości odżywczych.

Obróbka termiczna

W przypadku większości warzyw jest niezbędna, należy jednak uważać, nie rozgotowywać potraw. Mniejsza ilość wody pozwoli zminimalizować straty witamin i minerałów. Zdecydowanie lepszym pomysłem będzie gotowanie na parze. W tym celu wcale nie trzeba inwestować w duży parowar, wystarczy nakładka na garnek. To właśnie z wodą wylewamy wiele cennych składników odżywczych. Dzięki gotowaniu na parze wszystkie składniki zostają w warzywach.

Dobrym sposobem jest także wykorzystanie blendera i przygotowywanie cennych koktajli owocowa-warzywnych. Zielone liście, których zazwyczaj nie jemy zbyt wiele, można przemycić w np. w koktajlu z banana i szpinaku, do tego trochę wody i pyszny koktajl gotowy. Blender pozwoli też na przygotowanie pysznych kremowych zup. To bardzo przydatny sprzęt w kuchni.

Najgorszym z możliwych sposobów obróbki termicznej jest smażenie na głębokim tłuszczu. Jest to niezdrowe, wysoka temperatura i długi czas smażenia pozbawiają cennych składników, ale też prowadzą do wytwarzania szkodliwych, rakotwórczych związków. Nie bez znaczenia jest także to jakiego oleju używamy do smażenia. Do smażenia zaleca się używanie olejów rafinowanych, czyli oczyszczonych, Oznacza to, że temperatura dymienia została obniżona, zaleca się używanie masła klarowanego. Jednak najlepiej ograniczyć smażenie, lub kupić patelnię, która umożliwia smażenie bez tłuszczu.

Smacznie i zdrowe jedzenie

Korzystaj z różnorodności ziół, dzięki nim można zmienić smak potraw. Warto wykorzystać je i dzięki temu zmniejszyć ilość dodawanej soli. Ta przyprawa ciągle spożywana jest w nadmiarze. Jest dodatkiem wielu produktów spożywczych, znajdziesz ją np. w chlebie, serze i większości przetworzonej żywności. Dobrze dobrane przyprawy pozwolą uniknąć nadmiaru soli w posiłkach, co wpłynie pozytywnie na zdrowie.

 

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się