Czego unikać przy jedzeniu śniadania?
Śniadanie to dla wielu osób najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To co zjemy rano często na duży wpływ na to jak czujemy się w ciągu dnia. Jest to bardzo istotne i warto zwracać uwagę na to co ląduje w naszym żołądku. Nie powinno być to tylko smaczne, ale też zdrowe i pełnowartościowe. Z niektórych połączeń i mocno przetworzonych produktów lepiej zrezygnować. Czego lepiej unikać?
Białe pieczywo z serem i szynką
Białe pieczywo nie ma wartości odżywczych, a znalezienie dobrej jakościowo wędliny graniczy z cudem. Zazwyczaj są mocno przetworzone, poza ładnym wyglądem nie kuszą niczym więcej. Duża zawartość antybiotyków w mięsie, a także azotyny mają ogromny wpływ na zwiększenie ryzyka wielu chorób, między innymi nowotworu jelita grubego i żołądka.
Żółty ser też nie jest najlepszym rozwiązaniem, zawiera sporo tłuszczu i przyczynia się do zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi.
Jeśli lubisz pieczywo postaw na pełnoziarniste kanapki z hummusem, albo inną warzywną pastą. \
Krem czekoladowy
Kanapki czy naleśniki z kremem czekoladowym nie są dobrym pomysłem. To tylko niepotrzebna dawka pustych kalorii. To jeden z najbardziej śmieciowych produktów. Można przygotować zdrowszą wersję w domu. Zblenduj garść namoczonych wcześniej orzechów laskowych, dodaj łyżkę kakao, kilka świeżych daktyli. Otrzymana masa będzie bardzo zbliżona do kemu czekoladowego, a do tego bardzo smaczna i wartościowa.
Słodzone płatki śniadaniowe
Płatki o smaku czekolady, lukru, cynamonu i wieli innych zawierają ogromne ilości cukru. Na jedną porcję przypada nawet 5 łyżeczek cukru, najwięcej zawierają te rekomendowane dla dzieci.
O wiele lepiej przygotować słodką i pożywną owsiankę, która będzie pełnowartościowym posiłkiem. Posłodzić można ją daktylami, rodzynkami, bananami albo syropem klonowym.
Gotowe jogurty owocowe
To kolejne źródło cukru, które niewiele ma wspólnego ze zdrowiem i owocami. Obok cukru jogurty owocowe zawierają sporo substancji zagęszczających i barwiących. O wiele lepszą alternatywą jest wybieranie jogurtów naturalnych i dodawanie do nich sezonowych owoców.
Sok z kartonu
Soki owocowe zawierają sporo cukru i substancji konserwujących. Zbyt duże spożycie może prowadzić do wielu dolegliwości jak np. otyłość lub cukrzyca. Soki owocowe, nawet te przygotowywane w domu nie powinny być spożywane w nadmiarze, warto rozcieńczać je z wodą.
Zdrowe nawyki kształtujemy przez całe życie. Warto pamiętać że jesteśmy przykładem dla swoich dzieci i podawać im to co służy ich zdrowiu. Zaprocentuje to w przyszłości, lepszym zdrowiem i brakiem problemów z nadwagą czy otyłością. Dobre nawyki wykształcone w dzieciństwie procentują w ciągu całego życia.
Daria Występek
Komentarzy: 0