Dieta bezglutenowa
Współcześnie odstawienie glutenu z codziennej diety staje się tak powszechne, jak odstawianie mięs i pokarmów zwierzęcych kilka lat temu. Coraz więcej osób z naszego otoczenia (jak również nas samych) eksperymentuje ze sposobem odżywiania, aby poczuć się lepiej, czy zasmakować czegoś nowego. Weganizm już tak nie szokuje, jak i dieta polegająca na eliminacji laktozy, czy właśnie glutenu nie jest nam obca. Czym właściwie jest ten złowrogi gluten i czy naprawdę szkodzi?
Gluten to białko, które występuje m.in. w pszenicy, jęczmieniu, życie, orkiszu, kamucie i owsie. Najbardziej znane produkty glutenowe to pieczywo, mąki i makarony... jednak owe białko może znaleźć się także w śmietanie, serach czy orzeszkach. Śladowe ilości glutenu dla osób, które zdecydowały się go odstawić nie są szkodliwe. Natomiast dla osób chorych na celiaklię, czyli nietolerancję glutenu, są już zagrożeniem.
Celiaklia jest chorobą trudną do zdiagnozowania dlatego, że jej objawy podobne są do innych chorób pokarmowych, ale także do chorób takich jak depresja czy migreny. Również jeśli oprócz tych objawów pojawiają się wzdęcia i bóle stawów, badania na tolerancję glutenu będą koniecznością.
Co zrobić jeśli zdecydowaliśmy się lub zostaliśmy zmuszeni do odstawienia glutenu?
Po pierwsze: ważne jest dokładne poznanie produktów glutenowych i bezglutenowych. Czytanie etykiet dla osób chorych jest koniecznością, ponieważ większość produktów przetworzonych zawiera pochodne białka pszenicy. Odstawienie produktów glutenowych z codziennej diety jest niemałym wyzwaniem, ale jak każde z wyzwań nie jest ono nie do pokonania. Ważna jest świadomość co szkodzi, a co możemy spożywać bezkarnie.
Po drugie: nie można się załamywać. Trzeba otworzyć się na zmiany i podejść do nich kreatywnie! Jeśli chodzi o pokarmy to tak naprawdę nie ma nic nie do zastąpienia. Z pomocą zawsze przychodzi nam internet jako kopalnia wiedzy od osób, które odżywiają się podobnie jak my.
Po trzecie: w związku z narastającym zapotrzebowaniem na produktu bezglutenowe w większości hipermarketów można już takie znaleźć (także pieczywa czy mąki). A poniżej pomysł na bezglutenowy obiad:
BEZGLUTENOWE PLACUSZKI DYNIOWE
w panierce z orzecha włoskiego
▪ 300 g upieczonej dyni bez skórki
▪ 2 ząbki czosnku
▪ szczypta chilli, soli i pieprzu
▪ łyżka oliwy
▪ pokruszone orzechy włoskie
Dynię upieczoną do miękkości w piekarniku (20 minut, termoobieg na 200 stopni) przestudzamy. Następnie blendujemy ją razem z czosnkiem i przyprawami. Z gładkiej masy formujemy placuszki, które obtaczamy w pokruszonych orzechach włoskich. Tak przygotowane placuszki podsmażamy na oliwie z obu stron. Podajemy z salsą ze świeżych pomidorów i czerwonej cebulki oraz puree z ugotowanego selera naciowego lub z innymi ulubionymi składnikami ;) Smacznego!
NATALIA PANCEWICZ
Pomysłodawczyni i współwłaścicielka BITE HEART- projekt freakowo żywieniowy,
pasjonatka zdrowej diety, gotowania i nowinek pokarmowych, managerka gastronomii
Komentarzy: 0