Doceń właściwości herbaty
Zima to czas, w którym często sięgamy po herbaty i ziołowe napary. Krótsze i zimniejsze dni wymagają częstego sięgania po ciepłe i rozgrzewające napoje. Ich właściwości są znacznie korzystniejsze niż możemy przypuszczać. Poza przyjemnym uczuciem rozgrzania, możemy wpłynąć korzystnie na układ odpornościowy i trawienny.
Najlepiej unikać dużej ilości czarnej herbaty, która nie jest tak zdrowa i korzystna dla nas. Znacznie lepiej sięgać po zioła herbaty zielone, białe czy czerwone. Czarna herbata zalecana jest najwyżej raz dziennie, najlepiej rano, ze względu na swoje pobudzające właściwości.
Zioła na przeziębienie
Kiedy dopada nas przemęczenie i przeziębienie, warto rozgrzać się ciepłym ziołowym naparem. Dobrze mieć w domu pokrzywę, lipę, czy korę dębu. W razie potrzeby można dodać do nich także syrop malinowy, imbir, cynamon, kardamon, a nawet pieprz cayenne. Takie przyprawy postawią nas na nogi i pomogą się wzmocnić.
Herbata zamiast podjadania
To bardzo dobry nawyk. Zwłaszcza kiedy spędzamy więcej czasu w domu, pojawiają się tendencje do podjadania. Najczęściej przekąskę są słodycze, które sztucznie napędzają apetyt. Na rynku jest wiele ziołowych herbat, które mają naturalnie słodkawy smak i mogą zastąpić słodycze. Warto spróbować tych z dodatkiem naturalnie słodkiej lukrecji, albo z kakaowca.
Poza działaniem rozgrzewającym herbata wspomaga też trawienie. Szczególnie polecana jest herbata miętowa, z pokrzywy czy melisa. Napar pobudza wydzielanie soków żołądkowych, łagodzi bóle brzucha, działa rozkurczająco i kojąco na żołądek. Warto pić je regularnie i korzystać z ich dobroczynnego działania.
Krótsze dni często wiążą się z ospałością i gorszym nastrojem. Kiedy potrzebujesz energii i pobudzenia sięgnij po zieloną herbatę. Świeże liście zaparzaj nie dłużej niż 3 minuty, dzięki temu będzie działać pobudzająco. Pomoże na pozbycie się uczucia znużenia i senności. Pobudzi, ale nie tak intensywnie jak kawa, dlatego można pić ją także w drugiej połowie dnia.
Daria Występek
Komentarzy: 0