Art

Doceń właściwości herbaty

22.12.2016
Doceń właściwości herbaty

Zima to czas, w którym często sięgamy po herbaty i ziołowe napary. Krótsze i zimniejsze dni wymagają częstego sięgania po ciepłe i rozgrzewające napoje. Ich właściwości są znacznie korzystniejsze niż możemy przypuszczać. Poza przyjemnym uczuciem rozgrzania, możemy wpłynąć korzystnie na układ odpornościowy i trawienny.

 

Najlepiej unikać dużej ilości czarnej herbaty, która nie jest tak zdrowa i korzystna dla nas. Znacznie lepiej sięgać po zioła herbaty zielone, białe czy czerwone. Czarna herbata zalecana jest najwyżej raz dziennie, najlepiej rano, ze względu na swoje pobudzające właściwości.

 

Zioła na przeziębienie

Kiedy dopada nas przemęczenie i przeziębienie, warto rozgrzać się ciepłym ziołowym naparem. Dobrze mieć w domu pokrzywę, lipę, czy korę dębu. W razie potrzeby można dodać do nich także syrop malinowy, imbir, cynamon, kardamon, a nawet pieprz cayenne. Takie przyprawy postawią nas na nogi i pomogą się wzmocnić.

 

Herbata zamiast podjadania

To bardzo dobry nawyk. Zwłaszcza kiedy spędzamy więcej czasu w domu, pojawiają się tendencje do podjadania. Najczęściej przekąskę są słodycze, które sztucznie napędzają apetyt. Na rynku jest wiele ziołowych herbat, które mają naturalnie słodkawy smak i mogą zastąpić słodycze. Warto spróbować tych z dodatkiem naturalnie słodkiej lukrecji, albo z kakaowca.

 

Poza działaniem rozgrzewającym herbata wspomaga też trawienie. Szczególnie polecana jest herbata miętowa, z pokrzywy czy melisa. Napar pobudza wydzielanie soków żołądkowych, łagodzi bóle brzucha, działa rozkurczająco i kojąco na żołądek. Warto pić je regularnie i korzystać z ich dobroczynnego działania.

 

Krótsze dni często wiążą się z ospałością i gorszym nastrojem. Kiedy potrzebujesz energii i pobudzenia sięgnij po zieloną herbatę. Świeże liście zaparzaj nie dłużej niż 3 minuty, dzięki temu będzie działać pobudzająco. Pomoże na pozbycie się uczucia znużenia i senności. Pobudzi, ale nie tak intensywnie jak kawa, dlatego można pić ją także w drugiej połowie dnia.

 

Daria Występek

 

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Zadbaj o siebie zimą

21.12.2016
Zadbaj o siebie zimą

Wschodnia kultura podchodzi do zdrowia i dbania o siebie zupełnie inaczej. Bardzo ważne jest dostosowanie się do pór roku i szeroko rozumiana profilaktyka zdrowia. Liczy się to co jemy, ale też to co myślimy i jak postrzegamy siebie. W czasie całego roku, w otoczeniu zachodzi wiele zmian, które mają bardzo duży wpływ nasz umysł i ciało.

Są też uniwersalne zasady, które mają duże znaczenie w utrzymaniu stałego poziomu energii przez cały rok.

 

Nie licz kalorii

To naturalne, że na zimę nabieramy trochę więcej masy. Według Chińskich wierzeń zimą spada ilość energii yang, która zapewnia nam aktywność. Wzrasta natomiast poziom energii yin qi, która odpowiada za lepsze odżywienie ludzkiego ciała. Tak właśnie tłumaczy się naturalne przybieranie na wadze.

 

Zimą pozostajemy aktywni, a dodatkowa tkanka tłuszczowa jest dla nas barierą ochronną. Oczywiście chodzi to o dodatkowe 2-3 kilogramy nie więcej. Warto zadbać, aby nie był to wynik nadmiernego spożywania tłuszczu. Bardzo często dodatkowe kilogramy pojawiają się kiedy mamy mniej ruchu. Osoby aktywne najczęściej trzymają stałą masę ciała przez cały rok. Warto pamiętać, że niewielkie wahania wagi są fizjologiczną normą, zazwyczaj z rosnącą temperaturą i zwiększoną aktywnością kilogramy szybko uciekają.

 

Energia chowa się do wnętrza

To kolejna ciekawa teoria, Tradycyjna Medycyna Chińska mówi, że zimą energia przechodzi do najgłębszych warstw ciała, do szpiku, kości i nerek. Nerki to narządy silnie oczyszczający, który ma kluczowe znaczenie w funkcjonowaniu organizmu. Sprawne nerki wpływają korzystnie na stan całego organizmu, także mózgu. W zimie szczególnie powinniśmy dbać o nerki, dbać o ich ogrzanie i prawidłowe funkcjonowanie. Są ściśle powiązane z pęcherzem moczowym, który w zimie jest podatny na przeziębienia.

 

W Medycynie Chińskiej nerki uznawane są za „korzeń życia”, od wieków wierzy się, że to właśnie tam znajdują się główne pokłady życiowej energii. Tłumaczą to tym, że tak jak w przypadku roślin na zimę soki spływają do korzeni, tak w człowieka energie spływa do nerek, które są naszymi „korzeniami”.

 

Można się z tym zgadzać bądź nie, jednak bez wątpienia medycyna chińska do wieków ma wielu propagatorów i przynosi dobre efekty. W dbaniu i siebie warto korzystać z wielu nurtów i wybierać to co służy nam najlepiej.

 

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Żywność funkcjonalna

20.12.2016
Żywność funkcjonalna

Nowy trend? A może rzeczywiście żywność powinno się kwalifikować według wielu kategorii? Czym jest żywność funkcjonalna? Według definicji nazywa się tak żywność, która ma udowodnione działanie zdrowotne na co najmniej jedną funkcję organizmu. Jej spożywanie wpływa nie tylko odżywczo, ale też leczniczo na ciało i umysł. Zmniejsza też ryzyko wystąpienia wielu chorób.

 

To pojęcie jest bardzo szerokie i może być interpretowane w różny sposób. Funkcjonalną może być nazywana żywność konwencjonalna, która jest bogata w składniki odżywcze- może być to błonnik, duże stężenie witamin, składniki mineralne, przeciwutleniacze, fitoestrogeny, zdrowe kwasy tłuszczowe.

 

Za zdrowe są także uznawane produkty fortyfikowane, czyli wzbogacone o substancje korzystne dla zdrowia. Przykładem mogą być produkty dla wegan wzbogacone o witaminę B12, której nie ma w diecie roślinnej. Takie pożywienie spełnia funkcje suplementów i wspomaga zbilansowaną dietę. Wielu producentów wzbogaca np. margaryny o witaminy i sterole roślinne.

 

Odżywianie funkcjonalne

Produkty z dużą zawartością składników odżywczych powinny znajdować się w codziennej diecie. Dzięki temu zapewnimy sobie najbardziej wartościowe składniki pokarmowe. Zbilansowana dieta pełna warzyw i owoców i produktów pełnoziarnistych może znacznie poprawić stan zdrowia i zapobiec wielu chorobom.

 

Można znaleźć też żywność ukierunkowaną na konkretne dolegliwości np. wspomagające układ pokarmowy, krążenia, odpornościowy lub nerwowy. Produkty bogate w antyoksydanty korzystnie wpływają na skórę i opóźniają procesy starzenia.

Coraz większe zainteresowanie zdrowym odżywianiem sprawia, że producenci coraz więcej uwagi poświęcają zdrowym produktom. Dzięki temu mamy duży wybór i możliwość dobrania odpowiedniej dla siebie żywności.

 

Dzięki żywności funkcjonalnej i fortyfikowanej można poradzić sobie z wieloma dolegliwościami, między innymi- obniżyć poziom cholesterolu, obniżyć ryzyko choroby niedokrwiennej, polepszyć jakość życia w przypadku cukrzycy czy osteoporozy. Bardzo często tego typu żywność polecana jest osobom aktywnym fizycznie i sportowcom.

 

Daria Występek

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się