Jak szybko wyzdrowieć? Domowe sposoby i receptury. Część 1.
Dorosły choruje średnio trzy razy w roku, a dzieci nawet do siedmiu razy. Szczególnie narażeni na infekcje jesteśmy w okresie przesileń. Organizm po lecie trudno dostosowuje się do chłodu i wilgoci jesienno, zimowej. Na szczęście są sposoby na zapewnienie sobie odporności oraz jeśli już dojdzie do choroby - leczenie domowymi metodami.
Zacznę od tego co można zrobić, aby nie zachorować. Bardzo korzystnie wpływa na cały organizm uprawianie sportu. Może to być dowolnie wybrana dyscyplina, jedna lub więcej. Najważniejsze, żeby codziennie zapewnić sobie aktywność, nieco bardziej wyczerpującą, niż sprint do autobusu. Poprawi to krążenie, dotleni i wspomoże odnowę komórek. Dobrze jest również “nauczyć” organizm walczyć z infekcjami.
Jak to zrobić? Polecane są spacery i wszelka aktywność na świeżym powietrzu, a dla odważniejszych hartowanie za pomocą zimnego prysznica rano. Dodatkowo należy wystrzegać się diametralnych zmian temperatury, czyli nie przegrzewać się zbytnio w pracy lub domu, kiedy na dworze jest zimno. Lepiej ubrać się nieco cieplej, ale regularnie wietrzyć pomieszczenie, w którym przebywamy. To samo tyczy się naszej sypialni. Lepiej wyśpimy się przy otwartym oknie lub chociaż wywietrzonym uprzednio miejscu.
Dla wzmocnienia organizmu przed chorobą istotne jest również to na jakiej diecie jesteśmy. Dobrze zapewnić sobie taką, która będzie bogata w owoce i minerały. Pozwoli to nam odpowiednio uodpornić się na choroby. Jedząc codziennie świeże owoce i warzywa oraz pijąc soki świeżo wyciskane w łatwy i smaczny sposób zapewnimy sobie dobrze przyswajalny i odpowiedni kompleks. Warto również zajadać się tym, czym natura obdarza nas sezonowo: jesienią dynią, burakami oraz innymi warzywami i owocami szczególnymi dla tej pory roku, a truskawkami latem, kiedy są najbogatsze w swoje składniki.
Kiedy jednak nie uda nam się uchronić i już jesteśmy chorzy również bardzo ważne jest właściwe odżywianie. Istotne, by nie objadać się , ponieważ zbyt ciężkie i tłuste jedzenie wymaga zużycia przez nasz organizm dużej ilości energii, którą lepiej, żeby poświęcił na walkę z chorobą. Dlatego zdecydowanie nie będą polecane posiłki smażone oraz zasobne w tłuszcz. Jednocześnie należy dostarczyć organizmowi wszelkich potrzebnych witamin i minerałów. Najlepsze będą gotowane warzywa oraz zupy. Można również zaserwować sobie lekkie surówki lub sałatki oraz surowe owoce, jednak nie należy przyjmować ich zbyt dużo, ponieważ wychładzają organizm. Łatwo poradzi sobie z przyswojeniem tego, co jest mu najbardziej potrzebne. Wskazane jest również unikanie nabiału typu sery i jogurty. One także wychładzają organizm, a dodatkowo powodują, że organizm wzmaga produkcję śluzu, w którym świetnie czują się bakterie oraz inne zarazki.
O domowych sposobach leczenia chorób przeczytacie w drugiej części!
Autorka: Clementine Zielińska
Komentarzy: 0