Art

Kiedy i jak podawać lekarstwa?

24.05.2016
Kiedy i jak podawać lekarstwa?

Przyjmowanie lekarstw ma w wielu przypadkach kluczowe znaczenia na działanie leku. Ma to duże znaczenie zarówno w przypadku dorosłych jak i dzieci. Zawsze należy stosować się do zalecań lekarze oraz informacji podanych na ulotce, są jednak pewne podstawowe zasady, o których należy pamiętać.

W przypadku dzieci najlepiej sprawdzają się leki w formie płynnej, często mają one problem z połknięciem leku. Warto zapytać lekarza o taką formę, bo znacznie ułatwi to przyjmowanie leku dziecku. Jest tez wiele pastylek o ssanie, które dzieci lubią. Leki w formie płynnej zazwyczaj szybciej działają, ponieważ organizm nie musi najpierw strawić otoczki tabletki.

Niektóre tabletki można też rozkruszyć i wymieszać je z wodą. Dobrze sprawdza się to zwłaszcza w przypadku dużych kapsułek.

Tabletki zawsze powinno podawać się w wodą, napoje, soki, herbata czy mleko mogą osłabiać, a czasem nawet neutralizować działanie leku. Szklanka wody pomoże pozbyć się nieprzyjemnego smaku, który pozostawiają niektóre lekarstwa. Taki nawyk warto wpajać dzieciom od początku. Często nie da się przewidzieć reakcji jakie mogą wystąpić kiedy połączymy leki z innymi substancjami. Nie warto ryzykować. Szczególnie dotyczy to mleka i soków cytrusowych.

Leki należy przechowywać w temperaturze pokojowej, chyba że inne zalecania są na opakowaniu. Muszą znajdować się w miejscu niedostępnym dla dzieci. Najlepiej zachować oryginalne opakowanie z opisem działania leku i z wskazówkami dozowania.

Leki najlepiej przyjmować o stałych porach. Informacje o tym czy lek ma być przyjmowany przed, w czasie czy po posiłku zawsze znajduje się na opakowaniu.

Trzymając się wskazówek sprawiamy, że składniki aktywne zawarte w lekach działają skuteczniej. Należy też przestrzegać ustalonej dawki, zarówno niedobór jak i nadmiar może być niebezpieczny. Wszelkie dolegliwości należy zgłaszać lekarzowi pierwszego kontaktu. W przypadku dzieci, ważna jest obserwacja, bo nie zawsze muszą one zgłaszać niepożądane działanie leków.

 

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 1

Mariusz

27.05.2016

Ja moje leki przyjmuje zawsze o stalych porach - tak zalecil lekarz i tego sie trzymam

Art

Zdrowotne spacery po lesie

24.05.2016
Zdrowotne spacery po lesie

Wypoczynek i regeneracja to bardzo ważne elementy w codziennym życiu. Otoczenie natury pomaga ukoić nerwy, poprawia nastrój, a także dodaje energii. Na co dzień ciężko znaleźć czas na długi spacer, jednak w dzień wolny warto poświęcić chociaż godzinę na wypad za miasto. Przebywanie w lesie pomaga się wyciszyć i znacznie poprawia jakość życia. Warto o tym pamiętać.

Poprawa odporności

Oddychanie czystym i świeżym powietrzem mobilizuje do pracy układ odpornościowy. Dzięki regularnym spacerom zwiększa się odporność na liczne infekcje, ale jak dowodzą badania także na depresję. Układ odpornościowy jest powiązany z układem nerwowym, dzięki tej relacji można zmniejszyć stany depresyjne, lub zapobiec chorobie.

Wyciszenie i pozytywne myślenie

Kontakt z naturą sprawia, że nasz umysł odzyskuje równowagę. Pozwala zapomnieć o problemach i skoncentrować się na otaczającej przyrodzie. Badania dowodzą, że spacery w lesie zmniejszają ilość negatywnych myśli. Aby to sprawdzić naukowcy porównali u dwóch grup aktywność kory mózgowej przedczołowej, której aktywność zwiększa się przy chorobie depresyjnej. Pierwsza grupa spacerowała po lesie, druga po zatłoczonym mieście. Pierwsza grupa odnotowano znaczną poprawę nastroju i zmniejszenie natywnych myśli. Las pomaga się zrelaksować. To miejsce gdzie można obserwować piękne zielone widoki, słuchać ptaków, odgłosy szeleszczących liści, a nawet obserwować dzikie zwierzęta. Takich warzeń nie znajdziemy nigdzie indziej. Zieleń sprawia, że oczy mogą odpocząć, to duża ulga dla osób pracujących przed monitorem. Można spacerować samotnie, kiedy chcemy się wyciszyć i zebrać myśli, albo w towarzystwie. Regularne spacery sprawią, że będziesz mieć większą chęć do ruchu, łatwej będzie ci zachować spokój każdego dnia. Pomogą też uregulować niewielkie nadciśnienie krwi, dzięki skutecznemu odstresowaniu. Regularne spacery po lesie powinny być zdrowym nawykiem każdego. Nie wymagają specjalnego ubioru, ani sprzętu. Najlepiej zacząć od razu.   Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Rzeżucha nie tylko do dekoracji

24.05.2016
Rzeżucha nie tylko do dekoracji

Rzeżucha to ważny element dekoracji na Wielkanocnym stole, jednak warto hodować te zdrowie kiełki przed cały rok i korzystać z ich właściwości zdrowotnych, a także kosmetycznych. Kiełki rzeżuchy zawierają mnóstwo cennych witamin. Zwłaszcza witaminę C i inne antyoksydanty. Ma ostry smak i zapach, najpopularniejsza w nas jest jadalne odmiana ogrodowa, którą bardzo łatwo wyhodować w kiełkownicy. Zima i początek wiosny to dobry czas na kiełkowanie nasion, ciężko wtedy o pełnowartościowe warzywa. Wspomogą one zbilansowaną dietę i pomogą wzmocnić organizm. 

Właściwości zdrowotne rzeżuchy

W medycynie ludowej wykorzystywano ją do leczenia owrzodzeń skóry, pozbywania się pasożytów z układu pokarmowego, a także leczono choroby nerek. Mała garstka tych kiełków do dane na kanapkę, do sałatki czy surówki może znacznie poprawić stan zdrowia. Dzięki dużej zawartości witaminy C zaleca się ją w okresie obniżonej odporności, to również dobry naturalny suplement dla palaczy, którzy mają bardzo niski poziom tej witaminy. Rzeżucha to także skarbnica innych witamin- A, B, K i PP, oraz minerałów- żelazo, wapń, chrom, jod i magnez. Zaleca się spożywanie jej w przypadku anemii, osteoporozie, chorób reumatycznych, chorobach układu krążenia, a także w okresie ciąży.

Poprawa wyglądu

Ostry smak rzeżucha zawdzięcza siarce, która jest dużym sprzymierzeńcem kobiecej urody. Pierwiastek tez jest głównym składnikiem preparatów wzmacniających włosy i paznokcie. Wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu. Sok z rzeżuchy stosowany zewnętrznie pomaga rozjaśnić przebarwienia, wspomaga leczenie trądziku i łagodzi skórę łojotokową. Dobrze działa także na wiele innych zmian dermatologicznych. Znając zalety jedzenie rzeżuchy warto kopić kiełkownicę i zacząć domową hodowlę. To bardzo proste. Nasiona wsyp do kiełkownicy i zalej szklanką wody. Następnie przelewaj wodą dwa razy dziennie i odlewaj wodę ze zbiornika na dnie kiełkownicy. Po kilku dniach kiełki będą gotowe do jedzenie. Możesz przechowywać je w lodówce przez 3-4 dni, a w tym czasie zacząć przygotowywać nową porcję.   Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się