Letnie, sezonowe superfoods
Lato obfituje w sezonowe warzywa i owoce, warto jeść je kiedy jest na nie sezon. To właśnie wtedy mają najwięcej cennych właściwości odżywczych. W naszym klimacie właśnie teraz mamy ich najwięcej. Jakie warzywa warto jeść najczęściej? Przedstawiamy kilka propozycji:
Cukinia
Jest lekkostrawnym i niskokalorycznym warzywem, zawiera jedynie 16 kalorii w 100 g. Ma delikatny smak. Zawiera witaminy A, B1, C, K, PP, potas, żelazo, magnez i beta karoten. Cukinia wspomaga detoks, odkwasza organizm i zwiększa tempo metabolizmu. Jest polecana przy problemach z zaparciami, nadkwaśnością i chorobami żołądka. Przez niską zawartość kalorii, warto też łączyć ją do diety odchudzającej. To jedno w pierwszych warzyw, które włącza się do menu małych dzieci. Można podawać ją dziecko już po 6 miesiącu życia.
Cukinię można jeść na wiele sposobów, najwięcej wartości ma surowa, którą można dodać do sałatki. Dobrym pomysłem jest też zupa krem z cukinii, pyszna jest też pieczona czy grillowana.
Pomidory
To jedno z najsmaczniejszych warzyw, dojrzewające na słońcu pomidorowy są pachnące i pełne smaku. Dostarczają wiele cennego likopenu, który spowalnia proces starzenia i korzystnie wpływa na wygląd skóry. Mają niewiele kalorii, 100 g dostarcza ich zaledwie 20.
Likopen neutralizuje wolne rodniki, dzięki czemu pomaga także wzmocnić organizm i przeciwdziała wielu chorobom.
Pomidory są zdrowie zarówno z formie surowej jak i przetworzonej. W skoncentrowanej postaci- z zupie, domowym przecierze, sosie czy keczupie znajduje się duża dawkę cennego likopenu. Warto zrobić na zimę zapas przetworów pomidorowych i korzystać z ich cennych właściwości przez cały rok.
Kalarepa
To kolejne niskokaloryczne warzywo-zawiera jedynie 25 kalorii w 100 g. Jest źródłem wielu cennych witamin - A, B1, B2, B5, C, E, K i PP, oraz minerałów, zawiera głównie- potas, wapń, sód, żelazo, magnez, chlor, miedź, jod, mangan, luteinę, karoteny, błonnik, kwas foliowy.
W medycynie ludowej uznawana była na naturalne lekarstwo. Wspomaga leczenie anemii, wzmacnia organizm, zapobiega chorobie wieńcowej i miażdżycy. Dzięki dużej zawartości błonnika reguluje przemianę materii i jest zalecana w codziennej dicie.
Daria Występek
handzia
31.08.2016istnieje wiele szkód czy szkół...