Melasa - składnik zdrowej kuchni
Melasa to gęsty syrop, który jest produktem ubocznym pozyskiwania cukru. W odróżnieniu od cukru zawiera wiele cennych witamin i minerałów.
Stosowanie melasy może być bardzo korzystne dla zdrowia. W jednej łyżce znajduje się 59 kalorii, 19 % dziennego zapotrzebowania na żelazo, 15% dziennego zapotrzebowania na magnez, 12% dziennego zapotrzebowania na wapń, 8% dziennego zapotrzebowania na potas i 7% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6.
To bardzo dobry produkt polecany w przypadku anemii. Łyżka melasy rozpuszczona w wodzie to dobry i naturalny lek na nisko poziom żelaza. Dodatkowo jego wchłanianie wspomaga witamina C, dlatego w wody z melasą warto dodać sok z cytryny lub pomarańczy. Taki napój jest zalecany kobietom w ciąży. Żelazo z melasy wchłania się o wiele lepiej niż z syntetycznych tabletek. Warto korzystać z naturalnych sposobów i sprawdzać jak zmieniają się badania krwi.
Źródło antyoksydantów
Żaden inny słodzik nie zawiera tylu antyoksydantów. To cenny składnik diety, dobrze wpływa na skórę, opóźnia proces starzenia, pomaga obniżyć poziom cholesterolu i korzystnie wpływa na zdrowie.
Duża zawartość minerałów sprawiają, że melasa pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji. Wypadające włosy i słabe paznokcie to częste objawy obniżonego poziomu żelaza we krwi.
Korzystny wpływ na kości
Duża zawartość wapnia i magnezu to dobra kombinacja pierwiastków zapewniająca mocne kości. W połączeniu z suplementacją witamin D3 i K2 to dobra profilaktyka przeciw osteoporozie.
Niższy poziom cholesterolu
Dieta zawierająca naturalne źródła potasupomoga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Dwie łyżki melasy dziennie dostarczają aż 16% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. To sporo, warto dodać ją do porannej owsianki czy posłodzić nią wypijane napoje. Dodatkowo organizm skorzysta z dobroczynnego działania pozostałych składników melasy.
Wybierając słodziki warto zwrócić uwagę na dodatkowe korzyści zdrowotne. Podczas gdy cukier daje jedynie negatywne skutki, melasa może wspomóc nasze zdrowie.
Daria Występek
Komentarzy: 0