Art

Nie daj się nabrać tym „zdrowym” produktom

14.12.2015
Nie daj się nabrać tym „zdrowym” produktom

Kolorowe i zachęcające do zakupu etykiety nie zawsze są prawdziwe. Napis naturalny nie powinien być wyznacznikiem jakim kierujesz się na zakupach. Wiele przetworzonych produktów zawiniętych jest w ładne i zachęcające opakowania, które często maskują prawdę o nich.

Przetworzone produkty z reguly nie są zdrowe i nie należy jeść ich w zbyt dużych ilościach. Zwierają niezdrowe konserwanty, rafinowane oleje, duże ilości cukru i barwników. Jest kilka produktów, które choć często uznaje się za naturalne, są od tego bardzo daleko. Oto one:

1. Odtłuszczony nabiał.

Mleko w naturalnej postaci zawiera sporo tłuszczu, w procesie odtłuszczania zarówno mleko, sery jak i jogutry tracą nie tylko tłuszcze. Cierpi na tym głównie smak, który producenci muszą zastąpić innymi dodatkami. Najczęsciej większą ilością cukru, albo syntetycznymi słodzikami. Dodatkowo można w nich znaleźć modyfukowaną skrobię, a także różne barwniki. Nie warto kusić się na odtłuszczone produkty, nie są one zdrowym rozwiązaniem.

2. Oleje roślinne.

Pozornie zdrowe tłuszcze np. pochodzące z awokado, kokosa, orzechów, a nawet oliwa często poddawane są chemicznej obróbce. Proces rafinacji sprawia, że oleje tracą cenne własniwości i w procesie obróbki termicznej mogą wytwarzać szkodliwe substancje. Wybiarając olej zwracaj uwagę, żeby był nierafonowany, najlepiej jeść je jako dodatek do sałatek lub obiadu bez podgrzewania.

3. Soki.

Butelkowane soki, żeby przetrwać na półkach sklepowych kilka tygodni muszą być pasteryzowane. Nie rzadko są też dosładzane, czy podkolorowane barwnikami. Takie soki nie zawierają cennych witamin ani  antyoksydantów. Jednyne zdrowe soki to jednodniowe, niapasteryzowane soki owocowe.

4. Batoniki zbożowe.

W większości zawierają ziarna zbóż zanurzone w syropie glukowo- fruktozowym, ewentualnie czekoladzie. Nie jest to zdrowa przekąska, tylko duża dawka cukru i tłuszczy, które nie wpływają dobrze na organizm. Częste skoki cukru w ciągu dnia nie są dobrym pomysłem. Lepsze będą batoniki przygotowane w domu ze zdrowych składników.

 

Autorka: Daria Występek

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Botoks - nie tylko na zmarszczki

13.12.2015
Botoks - nie tylko na zmarszczki

Najbardziej znany jest z tego, że neutralizuje zmarszczki, jednak potrafi znacznie więcej. Botoks to nazwa skrócona botuliny, czyli naturalnej toksyny wytwarzanej przez bakterie. Kiedy dostaną się do organizmu drogą pokarmową mogą być niebezpieczne, jedak odpowiednio użyte poagają pozbyć się wielu problemów i schorzeń.

Za pomocą botoksu można uporać się z nadmierną potliwością, poprzez odtrzyknięcie odpowienich rejonów skóry. Powoduje to przewranie lokalnych szlaków przewodnictwa nerwowego. Taki zabieg w zależności od potrzeb można wykonać w okolicy pach, stóp czy dłoni. Botoks można wykorzystać także w leczeniu rumienia, trądziku, silnego łojotoku, a także przedwczesnej utraty włosów. Co ciekawe botoks okazał się też skutecznym lekarstwem w leczeniu zeza. Można zastąpić to długotrwałymi ćwiczeniami, lub zabiegiem chirurgicznym, ale botoks daje zdecydownie szybsze rezultaty. Może być to także dobry pomysł dla osób borykających się z nadmiernym łzawieniem oczu, czy permanentny ślinotok.

Wstrzknięcie botoksu w określone miejsce powoduje paraliż mięśni, paradoksalnie pomaga to leczyć liczne, często nawet przewlekłe schorzenia. Bardzo dobre efekty osiągnięto w leczeniu powracających migren. Rozluźnienie stale napiętych mięśni poprawia ukrwienie i odżywianie tkanek, sprawia że zaczynają funkcjonować prawidłowo. Może to zapobierać licznym stanom zapalnym, przykurczom mięśniowym, zanikom czy silnym bólom.

Oczywiście botoks może mieć tez skutki uboczne, najczęściej nieporządanymi objawami po ostrzyknięcie są mdłośi lub zgaga. Może pojawić się też chwilowa bolesność, która z czasem mija. Działanie botoksu jest odwracalne, co sprawia, że ostrzyknięcia trzeba powtarzać co kilka miesięcy. Może być to uciąliżliwe, inne terapie często wymagają więcej czasu, lub są bardziej inwazyjne, jednak dają trwały efekt. Każdy musi wybrać to co bardziej mu odpowiada.

Przeciwskazania do stosowania botoksu

Jest ich niewiele, należą do nich niektóre zaburzenia w pracy układu sercowo- naczyniowego, mięśniowego i nerwowego. Mogą to być także choroby autoimmunologiczne. Bezwzględnym przeciwwskazaniem objęte są kobiety w ciąży.

 

Autorka: Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Enzymy w pożywieniu

12.12.2015
Enzymy w pożywieniu

Enzymy to katalizatory procesów życiowych. Są niezbędne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, odpowiadają za większość reakcji biochemicznych zachodzących w naszym ciele. Zapewniają nam życie, zdrowie, sprawność i energię. Warto wiedzieć o nich więcej, żeby móc zachować zdrowie na dłużej.

Organizm produkuje dwa rodzaje enzymów - trawienne i metaboliczne. Enzymy trawienne są wytwarzane przez jelito cienkie oraz trzustkę. Występują także w ślinie i żołądku. Do najbardziej znanych enzymów trawiennych zalicza się amylazę, laktazę, lipazę, celulazę oraz proteazę. Mimo, że organizm sam może wytworzyć te enzymy, niezbędne jest ich dostarczanie wraz z surowym pokarmem.

Enzymy metaboliczne znajdują się w każdej komórce organizmu i biorą udział w najważnieszych procesach życiowych. Umożliwiają wydzielanie hormonów, wspomagają układ krwionośny oraz immunologiczny, a także wspomagają proces detoksykacji organizmu.

Enzymy trawienne, których powinnyśmy sobie dostarczać z pożywieniem są dla nas najbardziej istotne. Organizm ma organiczone możliwości ich produkowania. Wiele osób cierpi na ich niedobór, który objawia się najczęściej niestrawnością, gazami, wzdęciami, zaparciami, a także zgagą.

Gdzie znajdziemy cenne enzymy?

W surowych owocach i warzywach. Dostarczając odpowednią ilość tych produktów odciążamy organizm, a dzięki temu może on zająć się innymi procesami, między innymi oczyszczaniem czy procesami naprawczymi. Żeby uzyskać najlepsze rezultaty konieczne jest spożywanie surowych owoców i warzyw. To bardzo istotne, ponieważ obróbka termiczna niszczy enzymy. Aby pozostawały aktywne muszą być poddawane temparaturze nie wyższej niż 42 stopnie. Owoce warto wprowadzić do swojego śniadania, przed pierwszym posiłkiem zostaną szybko stawiaone, a organizm otrzyma sporą dawkę enzymów. Zapewni mu to prawidłowe funkcjonowanie na resztę dnia. Do każego posiłku należy podawać warzywa, bez obrówki termicznej. Może to być sałatka lub surówka, która dostarczy kolejną porcję drogocennych enzymów.

Co zapewnia spożywanie pokarmów bogatych w enzymy?

Najszybciej odczujemy do w lepszym sapomoczuciu, a także wygladzie. Poprawi się stan skóry, włosów i paznokci. Zancznie wzrośnie poziom enegrii i będzie nam łatwiej utrzymać prawidłową wagę. Z czasem odczujemy też poprawę stanu zdrowia.

 

Autorka: Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się