Nie daj się nabrać tym „zdrowym” produktom
Kolorowe i zachęcające do zakupu etykiety nie zawsze są prawdziwe. Napis naturalny nie powinien być wyznacznikiem jakim kierujesz się na zakupach. Wiele przetworzonych produktów zawiniętych jest w ładne i zachęcające opakowania, które często maskują prawdę o nich.
Przetworzone produkty z reguly nie są zdrowe i nie należy jeść ich w zbyt dużych ilościach. Zwierają niezdrowe konserwanty, rafinowane oleje, duże ilości cukru i barwników. Jest kilka produktów, które choć często uznaje się za naturalne, są od tego bardzo daleko. Oto one:
1. Odtłuszczony nabiał.
Mleko w naturalnej postaci zawiera sporo tłuszczu, w procesie odtłuszczania zarówno mleko, sery jak i jogutry tracą nie tylko tłuszcze. Cierpi na tym głównie smak, który producenci muszą zastąpić innymi dodatkami. Najczęsciej większą ilością cukru, albo syntetycznymi słodzikami. Dodatkowo można w nich znaleźć modyfukowaną skrobię, a także różne barwniki. Nie warto kusić się na odtłuszczone produkty, nie są one zdrowym rozwiązaniem.
2. Oleje roślinne.
Pozornie zdrowe tłuszcze np. pochodzące z awokado, kokosa, orzechów, a nawet oliwa często poddawane są chemicznej obróbce. Proces rafinacji sprawia, że oleje tracą cenne własniwości i w procesie obróbki termicznej mogą wytwarzać szkodliwe substancje. Wybiarając olej zwracaj uwagę, żeby był nierafonowany, najlepiej jeść je jako dodatek do sałatek lub obiadu bez podgrzewania.
3. Soki.
Butelkowane soki, żeby przetrwać na półkach sklepowych kilka tygodni muszą być pasteryzowane. Nie rzadko są też dosładzane, czy podkolorowane barwnikami. Takie soki nie zawierają cennych witamin ani antyoksydantów. Jednyne zdrowe soki to jednodniowe, niapasteryzowane soki owocowe.
4. Batoniki zbożowe.
W większości zawierają ziarna zbóż zanurzone w syropie glukowo- fruktozowym, ewentualnie czekoladzie. Nie jest to zdrowa przekąska, tylko duża dawka cukru i tłuszczy, które nie wpływają dobrze na organizm. Częste skoki cukru w ciągu dnia nie są dobrym pomysłem. Lepsze będą batoniki przygotowane w domu ze zdrowych składników.
Autorka: Daria Występek
Komentarzy: 0