Pasta na kanapki dla malucha i nie tylko
Marchewka – królowa wśród warzyw. Kopalnia witamin i soli mineralnych. Ma zbawienny wpływ na organizm. Wspomaga walkę z przeziębieniem i zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi. Wspiera pracę układu krwionośnego. Niezastąpiona w leczenia astmy, miażdżycy, reumatyzmu, anemii, białaczki i nowotworu piersi. Zaprzyjaźnić z marchewką powinny się matki borykające się z problemem niedoboru mleka w piersiach.
Cebula – wspaniałe warzywo dostępne przez cały rok i stosunkowo tanie. Nieocenione źródło witamin. Niezłomny pogromca przeziębienia i wspomożyciel odporności organizmu. Działa bakteriobójczo, pobudza wydalanie moczu, usuwa nadmiar wody z organizmu. Ma destrukcyjny wpływ na robaki, a zwłaszcza owsiki. Pomaga w leczeniu zapalenia skóry oraz uśmierza ból po ukąszeniu owada. Mikoła Huk powiedział:” Społeczeństwo wytrwało dzięki cebuli i za to należy się jej pomnik”. Trudno się z nim nie zgodzić.
Pomidory – pomagają w przemianie materii i działają wyciszająco ze względu na zawartość soli bromu. Dietetycy zalecają je dzieciom i młodzieży w okresie intensywnego wzrostu.
Pestki słonecznika – źródło witamin, składników mineralnych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Do diety malucha pestki można wprowadzać po 12 miesiącu życia.
Majeranek - jakże niedoceniany w codziennej kuchni. Roślina lecznicza wspomagająca i regulująca trawienie. Niezastąpiony podczas biegunki oraz nieżytu żołądka. Do diety dziecka majeranek można wprowadzać po 12 miesiącu życia.
Składniki:
2 marchewki
Średnia cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
Pół szklanki soku pomidorowego (lub passaty pomidorowej)
1/3 szklanki pestek słonecznika
Opcjonalnie majeranek
Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie. Gdy cebula się zeszkli, dodać marchewkę. Po około 5 minutach wszystko zalać sokiem pomidorowym i posypać majerankiem (jeśli używamy). Gotujemy do zredukowania nadmiaru płynu. Na osobnej (suchej) patelni prażymy nasiona słonecznika. Należy uważać, by ich nie spalić. Gdy marchewka w pomidorach i pestki słonecznika będą już gotowe, wszystko blendujemy.
Pasta idealna do smarowania kanapek, grzanek, sucharków itp. Doskonała na ciepło i na zimno. Można ją wykorzystać, jako dodatek do makaronów, kasz czy ryżu. Jej przygotowanie zajmuje kilka chwil, a ilość zdrowia, jaką możemy podarować bliskim - przeogromna.
Autorka: Matvijewna Grządkowska
Komentarzy: 0