Popraw menu i zyskaj zdrowie
Jedzenie zgodnie z porą roku to najbardziej naturalny sposób odżywiania. Jesień i zima to czas na korzeniowe warzywa, jabłka, gruszki i kiszonki. Najlepiej jeść jak najwięcej nieprzetworzonego jedzenia, które zapewni najwięcej witamin i składników odżywczych.
Wybieraj rozgrzewające pokarmy i przyprawy. Kurkuma, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa pomogą podkręcić smak i dodatkowo korzystnie wpłyną za zdrowie. Warto wprowadzić kilka prostych zasad, które pomogą zachować zdrowie.
Jesz witaminy
Świeże warzywa i owoce to najlepsze źródło witamin. Na jakie owoce i warzywa mamy teraz sezon? Wbrew pozorom wybór jest całkiem spory, mamy dynię, buraki, ziemniaki, patisony, bakłażana, brukselkę, kapustę, jarmuż, szpinak, pora, selera, marchewkę, pietruszkę. A także owoce- jabłka, gruszki, pigwę, winogrona i śliwki.
Witamina D
Sezonowo niezbędna jest suplementacja witaminy D3 i K2, których organizm nie może wytworzyć bez odpowiedniej dawki słońca. Większość osób ma spore niedobory, dlatego warto sprawdzić jej poziom, a następnie dobrać odpowiednią dawkę witamin.
Rozgrzewające przyprawy
Ciepłe dania są bardzo dobre i zdrowe. Zimą postaw na ciepłe śniadania i zupy, które są dobrym posiłkiem kiedy wracamy zmarznięci do domu. Do zup możesz dodać imbir, kurkumę, kunim, chrzan, a nawet cynamon. To świetne dodatki do aromatycznych potraw. Warto mieć je w kuchni i stosować każdego dnia.
Kasza jaglana
Nasze polskie dobro i superfoods. To sycący i lekkostrawny pokarm. Można przygotować ją na słodko i wytrawnie. Szczególnie zalecana jest w okresie przeziębiania, ponieważ pomaga pozbyć się śluzu z organizmu. Działa wykrztuśnie i nawilża drogi oddechowe. Przy okazji dostarcza wielu składników odżywczych i witamin. W czasie przeziębień warto przemycać ją w każdym posiłku.
Nie dla cukru
Biały, rafinowany cukier zaburza wiele procesów w organizmie. Osłabia i zaburza metabolizm i obniża odporność. Kiedy czujemy się słabiej powinniśmy wyeliminować go całkowicie. Nie oznacza to jednak całkowitego odcięcia od słodkiego smaku. Jest wiele deserów, które można posłodzić naturalnymi składnikami. np. daktylami, cukrem kokosowym czy ksylitolem. Zawsze staraj się wybierać jak najbardziej naturalne składniki.
Daria Występek
Komentarzy: 0