Art

Przerwa od cukru

26.08.2016
Przerwa od cukru

Biały cukier negatywnie wpływa na zdrowie i jest ukryty w wielu produktach spożywczych. Przyczynia się do nadwagi, ale też wielu innych chorób. Ma zły wpływ na samopoczucie, skórę, udowodniono że przyspiesza starzenie się skóry. Cukier uzależnia, a słodki smak wywołuje przyjemne odczucia. Dlatego wydaje się, że życie bez niego jest niemożliwe. Nie bardziej mylnego.

Obecnie mamy do wyboru wiele zamienników, które są zdecydowanie zdrowszym rozwiązaniem. Często nie jesteśmy świadomi skali stosowanie cukru, ale jest on w składzie większości przetworzonych produktów. Między innymi znajdziesz go w gotowych sosach, sokach, jogurtach, przyprawach, produktach light, a nawet w pieczywie.

Jak pożegnać się z cukrem?

Przede wszystkim trzeba zwracać uwagę na skład kupowanych produktów i powoli eliminować te z zawartością cukru. Nie trzeba całkowicie rezygnować ze słodyczy, ale zdecydowanie lepiej jest wybierać zdrowsze zamienniki. Szczególnie latem i jesienią jedz więcej sezonowych owoców. Zawierają sporo naturalnego cukru, jednak nie jest on szkodliwy tak jak cukier dodawany do produktów spożywczych.

Detoks - zacznij od 7 dni bez cukru, jeśli uda ci się wytrzymać przeciągnij go do  21 dni i obserwuj swój organizm. W tym czasie zwróć uwagę na swoją skórę, samopoczucie, metabolizm, a także inne problemy z brakiem energii i ogólnym osłabieniem. Krótki detoks może przynieść ulgę i jeśli poczujesz się lepiej warto kontynuować i przestawić się na zdrowsze zamienniki cukru.

Pij więcej wody

Eliminacja napojów słodzonych to kolejny duży krok. Napój, nektar, mrożona herbata czy kolorowe napoje gazowane mają nawet kilkanaście łyżeczek cukru w 1 litrze. To bardzo dużo, a z czasem regularne picie takich napojów może prowadzić do cukrzycy. Lepiej zapobiegać kiedy jest na to czas i zastąpić napoje zwykłą wodą. Można dodawać do niej owoce, które urozmaicą jej smak.

Cukier jest pożywieniem między innymi dla naszego mózgu, jednak warto zadbać o jego dobrą jakość. Wybieraj owoce i naturalne słodziki. Hoduj w doniczce stewię, a jej słodkie listki dodawaj do herbaty czy deserów. Od czasu do czasu możesz używać cukru z palmy kokosowej czy ksylitolu. Z czasem takie wybory staną się nawykiem, a cukier zniknie z twojego menu.

 

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Warto mieć zwierzaka

25.08.2016
Warto mieć zwierzaka

Posiadanie zwierzaka ma wiele zalet, o których często nie mamy pojęcia.  Nie tylko dotrzymają towarzystwa w domu i na spacerze. Posiadanie zwierzaka domowego ma wiele innych korzyści. To najważniejsze z nich:

Poprawiają jakość życia

Właściciela czworonogów są o wiele bardziej towarzyscy, niż osoby które nie mają zwierząt. Posiadanie psa sprawia, że wzrasta poziom aktywności fizycznej, a regularne spacery poprawiają stan zdrowia. Troska o zwierzęta, które nie wymagają regularnych spacerów także przyczynia się do rozwoju empatii i zwiększają wrażliwość.

Poprawa nastroju

Zwierzęta wyczuwają napięcie, stres i silne emocje. Potrafią wspierać i otaczają troską swoich właścicieli. Badania pokazują, że osoby posiadające psy czy koty rzadziej chorują na depresję. Obecność zwierząt obniża poziom stresu, pozwala opanować złe emocje, a także podnosi samoocenę. Troska o zwierze pomaga odwrócić uwagę od przykrych spraw i emocji. Pomaga też wdzięczność jaką okazują zwierzęta.

Ulga w bólu

Regularne przebywanie w towarzystwie zwierząt przynosi ulgę w leczeniu przewlekłego bólu. Kontakt z psem czy kotem, głaskanie i przytulanie zwierząt wzmaga wydzielanie endorfin. Potocznie nazywane są hormonami szczęścia i przyczyniają się do łagodzenia bólu. Badania przeprowadzone u ludzi po różnego rodzaju operacjach jednoznacznie pokazują, że osoby posiadające zwierzęta potrzebowały mniej leków przeciwbólowych.

Większa odporność na alergie

Dzieci, które mają kontakt ze zwierzętami do 6 roku życia, są o wiele mniej narażone na alergie. Dotyczy to również egzemy czy kataru siennego. Posiadanie czworonogów sprawia, że domownicy mają zazwyczaj silniejszy układ odpornościowy.

Nie bez powody dogoterapia (terapia z udziałem psów) i felinoterapia (terapia z udziałem kotów) jest coraz częściej praktykowana. Wprowadza się ją głównie w pracy z dziećmi i osobami starszymi. Specjalnie wyszkolone zwierzęta potrafią skuteczniej reagować, jednak domowe czworonogi, przywiązane do właściciela także wywierają ogromny wpływ na jakość życia.

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 1

D

25.08.2016

Tak

Art

Letnie, sezonowe superfoods

24.08.2016
Letnie, sezonowe superfoods

Lato obfituje w sezonowe warzywa i owoce, warto jeść je kiedy jest na nie sezon. To właśnie wtedy mają najwięcej cennych właściwości odżywczych. W naszym klimacie właśnie teraz mamy ich najwięcej. Jakie warzywa warto jeść najczęściej? Przedstawiamy kilka propozycji:

Cukinia

Jest lekkostrawnym i niskokalorycznym  warzywem, zawiera jedynie 16 kalorii w 100 g. Ma delikatny smak. Zawiera witaminy A, B1, C, K, PP, potas, żelazo, magnez i beta karoten. Cukinia wspomaga detoks, odkwasza organizm i zwiększa tempo metabolizmu. Jest polecana przy problemach  z zaparciami,  nadkwaśnością i chorobami żołądka. Przez niską zawartość kalorii, warto też łączyć ją do diety odchudzającej. To jedno w pierwszych warzyw, które włącza się do menu małych dzieci. Można podawać ją dziecko już po 6 miesiącu życia.

Cukinię można jeść na wiele sposobów, najwięcej wartości ma surowa, którą można dodać do sałatki. Dobrym pomysłem jest też zupa krem z cukinii, pyszna jest też pieczona czy grillowana.

Pomidory

To jedno z najsmaczniejszych warzyw, dojrzewające na słońcu pomidorowy są pachnące i pełne smaku. Dostarczają wiele cennego likopenu, który spowalnia proces starzenia i korzystnie wpływa na wygląd skóry. Mają niewiele kalorii, 100 g dostarcza ich zaledwie 20.

Likopen neutralizuje wolne rodniki, dzięki czemu pomaga także wzmocnić organizm i przeciwdziała wielu chorobom.

Pomidory są zdrowie zarówno z formie surowej jak i przetworzonej. W skoncentrowanej postaci- z zupie, domowym przecierze, sosie czy keczupie znajduje się duża dawkę cennego likopenu. Warto zrobić na zimę zapas przetworów pomidorowych i korzystać z ich cennych właściwości przez cały rok.

Kalarepa

To kolejne niskokaloryczne warzywo-zawiera jedynie 25 kalorii w 100 g. Jest źródłem wielu cennych witamin -  A, B1, B2, B5, C, E, K i PP, oraz minerałów, zawiera głównie- potas, wapń, sód, żelazo, magnez, chlor, miedź, jod, mangan, luteinę, karoteny, błonnik, kwas foliowy.

W medycynie ludowej uznawana była na naturalne lekarstwo. Wspomaga leczenie anemii, wzmacnia organizm, zapobiega chorobie wieńcowej i miażdżycy. Dzięki dużej zawartości błonnika reguluje przemianę materii i jest zalecana w codziennej dicie.

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się