Siemię lniane
Siemię lniane jest znane od wieków ze swoich właściwości leczniczych. Zawiera mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-3, witaminą E, białko, potas, cynk, fitoestrogeny, substancje balastowe i śluzowe, atakże lignany. Te ostatnie są bardzo istotne zwłaszcza dla kobiet, pomagają regulować gospodarkę hormonalną i uzupełniają działanie estrogenów. Mają także silne działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe.
Małe ziarna lnu można znaleźć w wielu sklepach spożywczych i zielarskich. Wywar z siemienia łagodzi dolegliwości żołądkowe i likwiduje problemy z zaparciami. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, działa antybakteryjnie i pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Jest też sprzymierzeńcem urody- wzmacnia włosy, paznokcie i poprawia wygląd skóry.
Siemię lniane jest naturalnym środkiem o działaniu osłaniającym przewód pokarmowy. Wodne wyciągi z nasion powlekają błony śluzowe żołądka i przełyku, chroniąc je przed substancjami szkodliwymi. Co ciekawe, śluz z nasion lnu długo nie traci lepkości. Dzięki temu może przemieszczać się aż do jelita grubego, zatrzymując szkodliwe związki i utrudniając ich wchłanianie. Nasiona mają także właściwości lekko przeczyszczające. Pęcznieją w jelicie grubym, przyśpieszają ruchy robaczkowe i dlatego ułatwiają wypróżnianie. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych siemię zapobiega między innymi miażdżycy i korzystnie wpływa na elastyczność skóry. Lignany zawarte w nasionach lnu są szczególnie polecane kobietom w wieku okołomenopauzalnym, ponieważ regulują poziom estrogenów.
Siemię można kupić w postaci niełuskanych ziarenek, mielone lub w formie tabletek. Najlepsze jest najmniej przetworzone siemię z formie ziaren, mielone szybko traci swoje właściwości, najlepiej mielić je tuz przed spożyciem.
Wywar z siemienia lnianego pomoże osobom z wrażliwym układem pokarmowym, chorującym na zapalnie okrężnicy, hemoroidy czy zespół jelita drażliwego. Do przygotowania wywaru potrzeba 2 łyżki ziaren siemienia i około 2 szklanki wody. Gotujemy siemię przez około 20 minut na małym ogniu, kiedy przestygnie pijemy zgęstniały wywar razem z ziarenkami siemienia. Jedyne osoby z wrażliwymi jelitami nie powinny jeść nasion. Siemię najlepiej pić rano na pusty żołądek, ewentualnie po wypiciu szklanki ciepłej wody.
Autorka: Daria Występek
Komentarzy: 0