Art

Skąd problemy z zaśnięciem u dzieci?

11.01.2016
Skąd problemy z zaśnięciem u dzieci?

Kłopoty ze snem u dziecka to duży stres zarówno dla malucha jak i rodziców. Powodów takiego problemu naukowacy doszukują się w wielu aspektach, kilka z nich może mieć szczególne znaczenie. Oto najważniesze z nich.

Zbyt wczesna pora spania może być przyczyną problemów z zaśnięciem. Potwierdziło się to głównie u dzieci w wieku 4-6 lat. Najlepiej poczekać w położeniem dziecka aż poziom meletoniny, czyli hormonu snu będzie najwyższy. Przypada to na godzinę 20:00, to optyalna pora zasypiania.

Lęki dziecka mogą być kolenym poważnym problemem. Dzieci przyzwyczajone do spania z rodzicami często niechętnie chcą spać same. Nie można tego bagatelizować, należy stopniowo ostajać dziecko z nową sytuacją. Zadbać o to, żeby w swoim pokoju czuło się bezpiecznie i nie miało obaw. Rozmowa z dzieckiem może pomóc wyjaśnić czego obawia się najbardziej, kiedy zrozumie że nie ma się czego bać, prawdopodobnie problem będzie rozwiązany.

Brak konsekwencji rodziców. Wdrożenie dyscypliny i rutyny każdego dnia bardzo pomaga dziecku w stworzeniu swojego rytmu dnia. Kiedy rodzice pozwalają dziecku na duże odstępstwa może to prowadzić do klopotów z zasypianiem. Nie chodzi tu o bezwzględną punktualność, czasem mogą zdarzyć się odstępstwa i nietypowe sytuacje. Ważne jednak, żeby dziecko znało schemat, to pomoże mu lepiej fuzncjonować. Dzieci czują się bezpiecznie kiedy wszystko idzie zgodnie z planem. Według psychologów rodzice nie powinni dać się zwabić do sypialni dziecka histerycznym płaczem. Radzą odczekać kilka minut, nie reagując na nawoładnia. Dziecko musi zrozumieć, że płaczem nie wymusi niczego na rodzicach.

Istotne jest też zasypanie w ciszy i ciemności, a także odpowiednia długość snu. Odpowiednia dawka ruchu na świeżym powietrzu każdego dnia pomoże dziecku łatwiej zasnąć. Dla małych dzieci ważne są też drzemki w ciągu dnia kiedy tylko dziecko ma takż potrzebę.

Sen to czas na regenerację, która jest bardzo ważna dla każdego, szczególnie dla dzieci. Dzięki niemu dziecko prowidłowo się rozwija, a także jest spokojniejsze i wypoczęte.

 

Autorka: Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Warto jeść ananasy

10.01.2016
Warto jeść ananasy

Owoce są dobrym źródłem witamin i minerałów, warto sięgać po rodzime i sezonowe, które mają najwięcej wartości odżywczych. Egzotyczne owoce nie powinny być podstawą naszego odżywiania, ale mogą urozmaicić odżywianie. Dodatkowo zawierają cenne składniki, z których warto skorzystać zwłaszcza w okresie przeziębień i zachorowań. Jesienią i zimą kiedy w Polsce nie ma dużego wyboru sezonowych owoców warto od czasu do czasu sięgać po importowane.

Jednym z najzdrowszych wyborów jest ananas. Świeży owoc dostarcza szereg witamin, głównie A i C, a także potas, magnez, wapń i mingan. Za co jeszcze warto docenić ananasy?


  1. Ananas zawiera bromelainę, która pomaga regulować wydzielanie trzustkowe, co polepsza trawienie.

  2. Już 150 ml soku z ananasa zapewnia  ponad 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Jedzenie tych owoców obniża ryzyko zapalenia dziąseł i chorób przyzębia.

  3. Duża zawartość potasu w ananasie może pomóc utrzymać poziom ciśnienia krwi. Powinny sięgać po niego osoby aktywne, dostarczą w ten sposób cenne elektrolity.

  4. Wysoka dawka przeciwutleniaczy w ananasie pomaga w walce z wolnymi rodnikami, zachowaniu zdrowia i młodości komórek.

  5. Ananas jest  też źródłem beta-karotenu, pomaga obniżyć ryzyko chorób nowotworowych. Zawartość bromelainy w ananasie pomaga w ochronie przed skrzepami krwi i zmniejsza ryzyko krzepnięcia.

  6. Sok z ananasa może również pomóc w złagodzeniu lub eliminacji nieprzyjemnych dolegliwości jak nudności czy poranne mdłości.

  7. Dieta bogata w przeciwutleniacze została stworożna w celu poprawy żyzności. Przeciwutleniacze i składniki odżywcze, takie jak witamina C, beta-karoten, kwas foliowy i cynk wpływają poprawę zdrowia, a także płodności kobiet i mężczyzn.

  8. Zawartość witaminy C w ananasie pomaga wspierać produkcję kolagenu i utrzymać zdrową skórę.


Ananas jest słodki i soczysty, dobrze smakuje sam, w koktajlach, sokach czy sałatkach owocowych. Najlepiej spożywać go od razu po obraniu na surowo, wtedy zachowa najwięcej cennych witamin i wartości odzywczych.

 

Autorka: Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Związek odżywiania z wyglądem

09.01.2016
Związek odżywiania z wyglądem

Sposób jedzenia wpływa nie tylko na wagę, ale też na inne aspekty naszego wyglądu. Jest to szczególnie ważny aspekt dla kobiet, które zazwyczaj w ładny wygląd wkładają więcej wysiłku niż panowie.

Odpowiednio zbilansowane posiłki powinny dostarczać zalecaną ilość składników odżywczych i mikroelementów. Wpływa to pozytywnie na zdrowie i samopoczucie, ale też na wygląd cery, włosów i paznokci. Prawidłowe odżywianie się, a co za tym idzie dostarczanie określonych składników odżywczych, które wpływają na te tkanki ma kluczowe znaczenie.

Witaminy A, E, C, PP poprawiają stan skóry, a przez to są bardzo często składnikami do wielu kosmetyków. Nie należy zapominać, że dostarczanie składników odżywczych powinno być realizowane za pomocą odpowiednio zbilansowanej diety. Kosmetyki to jedynie dodatek, kiedy zadbamy o lepsze odżywienie od środka, na kremy nie trzeba będzie wydawać fortuny.

Witaminy takie jak witamina A, D, E, K oraz beta-karoten należą do składników rozpuszczalnych w tłuszczach wiec ich głównym miejscem działania są tkanki, które są bogate w tkankę tłuszczową. Wpływają korzystanie szczególnie na skórę, która jest najwiekszym organem organizmu. Witamina E ochrania błony komórkowe organizmu.

Witamina C jest silnym antyoksydantem, pomaga zwalczać wolne rodniki. Stymuluje odbudowę skóry, przyspiesza jej regenerację, a także stymuluje sytezę kolagenu w skórze.

Witamina A chroni przed promieniowaniem UV i dzięki temu zabezpiecza przed przedwczesnym starzeniem skóry. Bierze udział w powstawaniu nowych komórek. Zarówno witamina A jak i beta karoten są szczególnie ważne w okresie letnim.

Witaminy to jednak nie wszystko, najważniejszym budulcem ogranizmu jest białko. Wpływa też na nawodnienie organizmu i wiele innych ważnych cech. Dostarczanie w pożywnieniu odpowiedniej ilości aminokwasów stymuluje syntezę kolagenu oraz elastyny. Odpowiednia synteza tych białek sprzyja niwelowaniu zamaszek i wygładzeniu skóry. W codziennym menu nie może zabraknąć też zdrowych tłuszczów, najlepiej pochodzenia roślinnego. Zawierają one najzdrowsze dla nas niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które są konieczne dla zachowania zdrowia i poprawy wyglądu.

Zatem ilość i proporcje składników, które dostarczamy w codziennej diecie w znaczący sposób wpływa na stan urody.

 

Autorka: Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się