Tych produktów nie trzymaj w lodówce
Niektóre produkty spożywcze zupełnie nie nadają się do trzymanie w lodówce. Warto zapamiętać tą listę i mieć to na uwadze przy planowaniu przechowywania tych produktów. Dla niektórych może to być oczywiste, jednak wiele osób ciągle źle przechowuje niektóre składniki. Odpowiednia temperatura i miejsce przechowywania jest kluczowe dla zachowania świeżości i dobrego smaku na dłużej.
Chleb i wypieki
W lodówce takie produkty znacznie szybciej wysychają. Znacznie lepiej przechowywać je w chlebaku. Podobnie jak bułki, drożdżówki czy domowe ciasta. O wiele dłużej będą świeże kiedy zostaną poza lodówką.
Ziemniaki
Te warzywa nie lubię niskich temperatur. Przechowywane w lodówce tracą smak, ponieważ skrobia zamienia się w cukier pod wpływem niskich temperatur.
Pomidory
Przechowywane w lodówce przez dłuższy czas tracą smak i jędrność. Skórka staje się pofałdowana i nie zbyt atrakcyjna.
Cebula i czosnek
Cebula traci swój aromat w niskich temperaturach, a czosnek w lodówce sprawia, że wszystkie produkty przechodzą jego zapachem.
Świeże zioła
Potrzebują wody i ciepłej temperatury. Niska temperatura sprawia, że więdną i tracą smak. Znacznie lepiej trzymać je przy oknie w kuchni.
Miód/ syrop klonowy/ syrop daktylowy
Miód i wszystkie jego roślinne zamienniki nie wymagają przechowywania w lodówce. Mają bardzo długa datę ważności i zachowują świeżość w temperaturze pokojowej. Miód trzymany w lodówce szybciej się krystalizuje.
Kawa
Powinna być przechowywana w suchym miejscu i szczelnie zamkniętym pojemniku. Kawa trzymana w lodówce, podobnie jak soda oczyszczona działa jak pochłaniacz i neutralizator zapachu. Może się przydać kiedy będziesz chciał się pozbyć nieprzyjemnych zapachów z lodówki.
Arbuzy i melony
Co ciekawe nie powinno się przechowywać ich w lodówce przed rozkrojeniem. Tracą wtedy większość przeciwutleniaczy.
Jabłka i cytrusy
Tracą soczystość i zapach. Podobnie jak cytrusy, które w lodówce tracą wodę i część swoich witamin.
Przyprawy
Podobnie jak kawa wietrzeją i tracą aromat w lodówce.
Oliwa i oleje
Pod wpływem zimna staję się gęstsze i bardziej mętne. Traci na tym ich wygląd i walory smakowe.
Daria Występek
Komentarzy: 0