Art

Warto jeść buraki

20.04.2015
Warto jeść buraki

Burak to jedno z najzdrowszych warzyw, które ma wiele leczniczych właściwości. Zawdzięcza je antycyjanom, cennym barwnikom, które występują także w czerwonym winie. Buraki zawierają wiele witamin , miedzy innymi B1 i C, a także pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez. Buraki są także źródłem kwasu foliowego. Są niskokaloryczne w 100 gramach zawierają jedynie 38 kcal.

Najbardziej wartościowe są buraki pieczone, albo gotowane w zupie. Ważne, żeby nie odlewać z nich wody, bo tracimy wtedy wiele składników odżywczych. Najzdrowszą formą przyswajanie buraków jest picie surowego, świeżo wyciskanego soku z buraków.

 

Właściwości zdrowotne buraków

Przede wszystkim buraki polecane są osobom osłabionym i z anemią, jako naturalny środek krwiotwórczy. Wspomagają także leczenie białaczki i chorób układu krwionośnego. Pomagają uregulować poziom cholesterolu, dlatego są polecane chorym na nadciśnienie.

Barwnik betanina to silny przeciwutleniacz chroniący przed działaniem wolnych rodników. Dzięki niemu burak zwalcza komórki rakowe, zauważono szczególnie pozytywny wpływ w przypadku nowotworu przewodu pokarmowego lub pęcherza. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie są zalecane jedynie chorym na cukrzycę.

Działanie zasadotwórcze buraków pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową.

Dodatkowo warzywo to wzmacnia odporność organizmu, zwłaszcza na wirusy. A kiedy już dopadnie nas przeziębienie sok z buraka zadziała wykrztuśnie i pomoże w uporczywym kaszlu.

 

Jakie buraki wybrać?

Najbardziej popularny jest burak ćwikłowy, powinien mieć cienką skórkę i ciemny jednolity miąższ. Lepiej wybierać mniejsze warzywa, te o średnicy nieprzekraczającej 8 cm są najsmaczniejsze.

Inną postacią jest botwina, czyli niedojrzała postać buraka. Jest bardzo zdrowa, jednak jak w przypadku wszystkich nowalijek trzeba uważać na zawartość szczawianów. Nie należy spożywać jej w nadmiarze, bo może to prowadzić do bolesności stawów oraz do kamicy nerkowej.

 

Warto sięgać po buraki jak najczęściej, można przygotowywać z nich zdrowe zupy, soki, surówki i wiele ciekawych potraw.

 

 

 

Autorka: Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Jak dbać o serce?

18.04.2015
Jak dbać o serce?

Sprawdź, co wiesz o sercu i jak dbać o ten bezcenny organ!

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

40 zastosowań oleju kokosowego

09.04.2015
40 zastosowań oleju kokosowego

Olej kokosowy od jakiegoś czasu jest bardzo popularny i promowany. Powszechnie stosowany w krajach Ameryki Środkowej, Pacyfiku i Azji, teraz zdobywa popularność na całym świecie.  Wiele badań potwierdza właściwości terapeutyczne tego unikalnego oleju. Warto stosować go w kuchni, ale nie tylko, oto najważniejsze powody dla których warto mieć go w domu:
1. Zastępuje masło.
2. Dostarcza energię i zwiększa wytrzymałość dlatego jest stosowany przez sportowców. Zamiast napojów energetycznych lepiej sięgać olej kokosowy, wystarczy 1 łyżeczka.
3. Zielona herbata z olejem kokosowym smakuje bardzo dobrze, niektórzy polecają go też do kawy.
4. Pobudza przemianę materii.
5.  Zmniejsza apetyt.
6. Łagodzi bóle gardła.
7. Pomaga wyleczyć egzemę, wysypki, podrażnienia skóry, ukąszenia owadów i wiele innych zmian skórnych.
8. Zastosowany zaraz po oparzeniu przyspiesza gojenie rany.
9. Regularnie spożywany pomaga wyleczyć bezsenność.
10. Wspomaga leczenie grzybicy.
11. Jest polecany w większych ilościach przy zaburzeniach tarczycy (około 5 łyżek dziennie).
12. Przy częstych krwotokach z nosa zaleca się smarować olejem wnętrze nosa.
13. Olej kokosowy zabija wszy.
14. Leczy zgagę.
15. Impregnuje i nabłyszcza drewno.
16. Można czyścić nim buty.
17. Skutecznie czyści żeliwne garnki i patelnie, a także niektóre metale.
18. Może zastąpić smar.
19. Świetnie nadaje się do polerowania sztućców.
20. Natłuszcza i czyści struny i instrumentach.
21.Pomaga pozbyć się toksyn z organizmu, jest zalecany przy detoksie czy zatruciu pokarmowym.
22. Kokos i olej kokosowy to naturalny afrodyzjak.
23. Można stosować go u zwierząt- odżywia sierść, poprawia psi oddech, działa odkażająco i pomaga uregulować wagę czworonogów.
24. Działa owadobójczo.
25. Łagodzi objawy ciągłego przemęczenia.
26. Olej kokosowy zabezpiecza końcówki włosów przed rozdwajaniem.
27. Stosowany do olejowania głowy pomaga pozbyć się łupieżu.
28. Można nim zastąpić krem do twarzy i balsam do ciała. Jest bogaty w antyoksydanty i dzięki temu chroni skórę przed działaniem czynników zewnętrznych.
29. Pielęgnuje dłonie, usta, szorstkie łokcie, kolana i pięty.
30. Ujędrnia skórę i wyraźnie poprawia jej wygląd.
31. Dobrze sprawdza jako pasta do zębów, zapobiega próchnicy i chorobom przyzębia.
32. Dodany do kąpieli odżywi skórę, nie potrzebny będzie balsam.
33. Jest dobrym zamiennikiem kosmetyków do masażu.
34. Na jego bazie można przygotować odżywczy peeling do ciała, np. mieszając go z mieloną kawą, albo płatkami owsianymi.
35. Świetnie sprawdza się do demakijażu.
36. Odżywia brwi i rzęsy.
37. Można zastąpić nim pianki do golenia, dodatkowo koi podrażnienia i łagodzi skórę.
38. Jest zalecany przy leczeniu łuszczycy.
39. Zapobiega skutkom szkodliwego promieniowania UV- przebarwieniom, poparzeniom skóry.
40. Zmniejsza i łagodzi stany zapalne skóry.
Zastosowań oleju kokosowego jest znacznie więcej, to tylko niektóre z nich.

Autorka: Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się