Art

VATA - której doshy macie w sobie najwięcej?

14.06.2014
VATA - której doshy macie w sobie najwięcej?

Poniżej test, który pozwoli zlokalizować, której doshy macie w sobie najwięcej. 

Zaczynamy od testu na obecność VATA

 

Każdej z poniższych pozycji należy przyporządkować cyfrę oznaczającą natężenie danej cechy. Skala waha się od 0 do 6, gdzie zero oznacza, że dane stwierdzenie w ogóle do Ciebie nie pasuje, a 6 że się z nim jak najbardziej identyfikujesz. Na koniec należy zsumować wynik.

 

1. Działam szybko

2. Trudno uczę się  na pamięć i szybko zapominam to czego się nauczyłem

3. Jestem bardzo żywotny i łatwo popadam w uniesienie

4. Mam lekką budowę ciała i trudno mi przybrać na wadze

5. Szybko przyswajam rzeczy nowe

6. Mam szybki i lekki chód

7. Podejmowanie decyzji przychodzi mi z trudem

8. Mam skłonność do wzdęć i zaparć

9. Dłonie i stopy szybko mi przemarzają

10. Jestem często zatroskany i zalękniony

11. Znoszę zimno gorzej od innych

12. Mówię szybko i wśród przyjaciół uchodzę za gadatliwego

13. Moje nastroje są zmienne i reaguję gwałtownie

14. W nocy źle sypiam i często się budzę

15. Mam skłonność do suchej cery, zwłaszcza zimą

16. Jestem bardzo ożywiony duchowo, niespokojny, wręcz kipię pomysłami, moje ruchy są szybkie i dość gwałtowne, energia pojawia się w nagłych wzlotach

17. Łatwo się podniecam, również seksualnie

18. Pozostawiony samemu sobie nieregularnie śpię i jadam

19. Jestem wrażliwy na przeciągi

 

VATA 

Vata jest manifestacją w organizmie elementów eteru i powietrza. Rządzi zasadą ruchu  i to ona reguluje wszystkie aktywności w ciele, w tym ruch prany (witalna esensja) w organizmie. Odpowiada za takie funkkcje ciała takie jak oddech, mowa, mruganie powiekami,bicie serca, impulsy nerwowe oraz ruch mięśni. Dodatkowo krążenie krwi, przyswajanie pokarmu, wydalanie, oddawanie moczu, czy menstruacja.

Miejscem, w którym możemy zlokalizować konstytucję Vata jest  przede wszystkim dolna część brucha, a dokładniej okrężnica (najdłuższa część jelita grubego) oraz mózg, uszy, kości, stawy, skóra, uda i tkanka nerwowa.

Osoby, u których dominuje ta dosha z reguły są bardzo aktywne, pełne energii i trochę nieprzewidywalne. Mają szybką przemianę materii dzięki czmeu nie cierpią na nadwagę. Mają delikatną budowę ciała, suchą skórę (o ciemnje karnacji) oraz suche włosy.

Nie przepadają za zimnem. Szybko marzną im głównie dłonie i stopy.

Są bystre, energiczne, szybko działają. Wszędzie jest ich pełno a one same lubią znajdować się w centrum wydarzeń. Z zasady prowadzą nieregularny tryb życia, co przekłada się na ich sen czy apetyt.  Chodzą szybko, mówią szybko, myślą szybko, zapamietują  również szybko...i tak samo szybko zapominają J Pobudliwe i chętne do zabawy.  Ich działania są impulsywne i mało przemyślane- jest moment, jest impuls – jest działanie.  Można opisać ich jednym słowem – zmienność.

Vata dosha to suchość, zimno, zmiana, ruch.

Dolegliwości, na które najczęsciej zapada typ Vata to dolegliwości związane z trawieniem. Stres, szybkie tempo, brak regularnego trybu życia prowadzi często do zaparć, wzdęć, nerwic. Często cierpią również na wysokie ciśnienie,bóle głowy (związane również z nadmiarem ama w organizmie- ama, czyli toksyny gromadzące się w wyniku nieprawidlowej diety i złego trawienia), dolegliwości związane z gardłem – suchy kaszel, bóle gardła, bóle ucha. Arytmia serca, skurcze mięśni, bóle w krzyżu.

Typ Vata lubi się zamartwiać i forsować – a to wybitnie mu nie służy!

Pierwszym krokiem do zrównoważenia tej doshy jest spokój. Tak, tylko spokój może Nas uratować J Pilnowanie stałych godzin spożywania  posiłków i wieczornej sjesty. Jeżeli chodzi o spożywanie posilkow – najbardziej syty powinien być obiad. Śniadanie i kolacja raczej lekkostrawne i w mniejszych porcjach (zwłaszcza kolacja, zważywszy na słabe trawienie!). Dodatkowo należy zadbać o regularne oczyszczanie organizmu z toksyn (ama) poprzez lewatywy, lub ziołowe mieszanki (indysjka triphali) które wspomagą system trawienny i ułatwią wydalanie.

Ważna jest nie narażanie organizmu na wychłodzenie. Chłód zwiększa w organizmie odczucie Vata.

Tutaj można pięknie to zrównoważyć poprzez serwowanie specjalnie dobranych dla Vata posiłków.

Przede wszystkim potrawy ciepłe, gotowane, dobrze doprawione (również odrobinę ostrzej), żeby pobudzić  ogień trawienny w żołądku (agni) i ogrzać zimną naturę Vaty. Należy uwzględnić też produkty wodniste, które zredukują suchość jej natury. Gotowane potrawy powinny być również dobrze naoliwione – tłuszcze jak najbardziej wymagane (wszelkiej maści oleje, oliwy). I tu niestety mój ogromny ból jako, że przymierzalam się do diety witarianskiej – typ Vata powinien wystrzegać się wszelkiej maści suchych przekąsek, czy surowych warzyw i owoców.

3 smaki które powinny przeważać w diecie dla typu Vata to słodki,słony i kwaśny. Unikać gorzkiego, cierpkiego i bardzo ostrego.

 

Co można, a czego lepiej unikać

 

na tak: awokado, buraki, szparagi, marchewki, oliwki, dynie, szparagi, rzodkiewki, słodkie ziemniaki,szpinak, cukinia, por, bakłażan, cebula, rzeżucha,pasternak, botwinka, soja, fasolka, czerwona soczewica,tofu, brzoskwinie, czereśnie, banany, figi, morele, owoce cytrusowe, daktyle, mango, papaja, winogrona, jagody, ananasy, śliwki, porzeczki, wisnie, truskawki, kiwi, naktarynki, pomarańcze, cytryny, wszystkie orzechy w umiarkowanych ilościach, słonecznik, pestki dyni, sezam, ryż, makaron razowy, owies, pszenica, amarantus, orkisz, wszystkie produkty nabiałowe w ograniczonej ilości, kurkuma, kminek, suszony ryż, czarny pieprz, bazylia, cynamon, kolendra, czosnek, ajwan, anyż, asafetyda, cząber, chilli, gożdziki, imbir, kardamon, liść laurowy, majeranek, gałka muszkatołowa, rozmaryn, szafran, szałwia, gorczyca, tamarynda, tymianek, wanilia, cynamon, wszystkie oleje, ale rpzede wszystkim sezamowy, ciepłe napoje, ziołowe herbaty, ciepłe mleko,soki owocowe i warzywne

 

na nie: surowe lub mrożone warzywa, gorszek, brukselka, brokuly, kapusta, ogórek, kukurydza, seler, sałata, grzyby, ziemniaki, kalafior, surowa cykoria, endywia, zielone woliwki, rukola, kiełki, seler, kalarepa, owoce suszone, gruszki, granaty, melony, żurawina, borowki, pigwy, większość roślin strączkowych, prażone orzechy, orzeszki ziemne, jęczmień, gryka, żyto, kukurydza, proso, makaron z białej mąki, popcorn, mleko w proszku, lody, żólte sery, jogurty,  pietruszka, kozieradka, liść curry, czerwone chilli, olej kukurydziany, lniany, kokosowy, napoje gazowane, zimne, mrożone, herbata, kawa, alkohol

 

 

 

Autorka: Zu Shamanka, Tekst pochodzi z zaprzyjaźnionego serwisu http://sojosveganos.blogspot.com/

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się