Art

PITTA - której doshy macie w sobie najwięcej?

16.06.2014
PITTA - której doshy macie w sobie najwięcej?

Ile masz w sobie z konstytucji Pitta? Do każdej odpowiedzi przyporządkuj punkty, od 0 do 6 (od zupełnie się nie zgadzam do zgadzam się w zupełności)

 

1. Uważam się za bardzo wydajnego

2. Jestem dokładny i działam celowo

3. Mam silną wolę i potrafię się przebić

4. Przy gorącej i wilgotnej pogodzie nie czuję się dobrze, łatwo się wtedy męczę

5. Łatwo się pocę

6. Nawet jeśli nie zawsze daję po sobie poznać, szybko popadam w rozdrażnienie lub wręcz wściekłość

7. Jeśli opuszczę jakiś posiłek lub ulegnie on opóźnieniu czuję się niespokojny

8. Moje włosy wskazują przynajmniej jedną z poniższych cech: przedwcześnie siwe, przedwcześnie łysiejące, cienkie, gładkie, czerwonawe

9. Cieszę się dobrym apetytem i potrafię dużo zjeść

10. Niektórzy twierdzą, że jestem uparty

11. Mam regularne trawienie i raczej skłonny jestem do biegunek niż zaparć

12. Łatwo tracę cieprliwość

13. Skłaniam się ku perfekcjonizmowi

14. Szybko wybucham, ale nie jestem pamiętliwy

15. Lubię zimne dania i schłodzone napoje

16. Jestem bardzo bezpośredni i raczej ekstrawertyczny

17. Źle znoszę gorące i ostro przyprawione dania

18. Nie jestem taki tolerancyjny jaki chciałbym być

19. Uwielbiam wszelkie wyzwania i jestem uparty w dążeniu do wyznaczonych sobie celów

20. W stosunku do siebie i innych jestem nastawiony krytycznie

 

PITTA 

Pitta to połączenie wody i ognia. Odpowiada za metabolizm, procesy trawienia, odczuwanie głodu i pragnienia.  Kontroluje temperaturę ciała. Gorąco i ostrość – to jego cechy główne.  Osoby spod znaku Pitta maja średnią budowę ciała, sylwetkę raczej umięśnioną , wzrost średni.

Cera jasna, piegowata lub lekko zaróżowiona, włosy proste i cienkie, blond lub rudawe. Skóra jest delikatna, aksamitna i błyszcząca.

Charakteryzuja się dobrym trawieniem, szybką przemianą materii, dobrym spokojnym snem.  Żle znoszą sytuację, w której zmuszone są opuścić posiłek. Są silne,  pewne siebie, skoncentrowane, lubią rywalizować. Mają dużo cech przywódczych. Zdarza się, że mają napady złego humoru, złości i zniecierplwienia. Na stres reagują agresją. Mają duże libido i apetyt. Lubią dobrze zjeść, dobrze wypić, dobrze się zabawić J Lubią też aktywność fizyczną.

Typ Pitta nie znosi  upałów, letnie dni spędza w cieniu lub w domu pod wiatrakiem ;-)

Jest to typ osoby przedsiębiorczej,zdecydowanej z doskonałą pamięcią oraz silną wolą działania. Zorganizowani i systematyczni. Odważni, ambitni ale również egoistyczni. Mają skłonność do niecierpliwości, złości, nietolerancji. Lubą, kiedy wszystko idzie po ich myśli.

To, co głównie dolega ludziom typu Pitta to stany zapalne skóry, trądzik, czyraki, rak skóry. Często cierpią również na wrzody żołądka, zgagę, nadkwasotę (spowodowane silnym działaniem agni- ognia trawiennego). Brak równowagi u Pitty związany jest  często z przepracowaniem, zmęczeniem, stresem. Silne emocjonalne reakcjeje oraz częste uleganie złości, nienawiści, zazdrości podnoszą ilość Pitty – ogień ogniem pogania J

Osoby, które mają w sobie przewagę tej doshy powinny równoważyć ją poprzez spożywanie posiłków chłodnych, soczystych i słodkich.

Słoną, kwaśną i pikantną żywność należy ograniczyć.

 

Co można, a czego lepiej unikać

 

Na tak: szparagi, brokuły, kapusta, kalafior, seler, kukurydza, ogórek, sałata, grzyby, groszek, ziemniaki, cukinia, dynia, papryka, karczochy, cykoria, kapusta pekińska, słodki groszek, rzeżucha, botwinka, pasternak, kalarepa, jabłka, banany, daktyle, kokosy, winogrona, liczi, mango, melony, gruszki, nektarynki, pomarańcze, śliwki, czeresnie, kaki, arbuz, wszystkie rosliny strączkowe, orzech kokosowy, pestki dyni, nasiona słonecznika, jęczmień, owies, pszenica, ryz, orkisz, musli,maniok, niesolone maśło, sklarowane masło, sklarowane masło, mleko, miękkie sery, lassi, twaróg, kardamon, kolendra, kminek, trawa cytrynowa, mieta, róża, koper, kurkuma, oregano, pietruszka, rozmaryn,szafran, , mieta pieprzowa, olej kokosowy,słonecznikowy, sojowy, lniany,zimne napje, mleko, woda, mleko kokosowe, soki owocowe i warzywne

 

Na nie:  awokado, buraki, marchewki, chilli, bakłażany, oliwki, cebula, pikle, rzodkiewka, pomidor, rzepa, chrzan, zielone oliwki, rukola, kiełki (ostre), rzeżucha, kalarepa, morele, jogody, wisnie, owoce cytrusowe, jezyny, papaja, brzoskwinie, ananasy, rabarbar, grejfruty, kiwi, truskawki, papaja, wisnie, soczewica, sos sojowy, większość orzechów, nasiona sezamu, żyto, kukurydza, proso, gryka, chleb na zakwasie, smietana, jogurt, twarde sery, lody, feta, zsiadłe mleko, maślanka, asafetyda, bazylia, cynamon, czosnek, cebula, pieprz, gałka muszkatołowa, ilośc laurowy, kminek, ostra papryka, kozieradka, szalwia, imbir, ajwan, cząber, gożdziki, liśc laurowy, majeranek, tamarynda, papryka, wszystkie oleje rafinowane, olej migdałowy, kukurydziany, sezamowy, olej z oliwek, orzechy, napoje gazowane, gorące napoje, kawa, herbata, alkohol

 

 

Autorka: Zu Shamanka, Tekst pochodzi z zaprzyjaźnionego serwisu http://sojosveganos.blogspot.com/

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się