Królestwo za goździka!
Goździki ma w kuchni każdy z Nas, to bardziej niż pewne. I każdy z Nas od czasu do czasu do czegoś je dorzuci np. do herbaty korzennej czy piernika - ja głównie do grzanego wina w celach aromatycznych :)
Ale one potrafią dużo dużo więcej!
Goździki to ususzone pączki goździkowca zbierane przed rozkwitem i suszone na słońcu. Można go (goździkowca) spotkać głównie na Filipinach, w Afryce Wschodniej, na Madagaskarze oraz w Ameryce Południowej i Środkowej.
Próbowaliście kiedyś zjeść goździka jak zwykły cukierek?
Nie? A szkoda, bo poza wieloma swoimi atutami potrafią szybko odświeżyć oddech. Wiem, że każdy z Was pewnie częściej ma gumy do żucia w kieszeni niż goździki pod ręka, ale myślę, że warto o tym wiedzieć – just in case. A potrafi sobie poradzić nawet z zapachem cebuli czy czosnku! O tym wiedzieli już starożytni Chińczycy. Podobnież na Dworze Cesarza panował zwyczaj, że każdy dostojnik, który udawał się na audiencję musiał zawczasu pożuć kilka goździków. Piękny „zwyczaj”!
W smaku goździki są co prawda są dość ostre, cierpkie i piekące, ale do tego spokojnie można się przyzwyczaić.
Swoje właściwości (o których jeszcze za chwilę) goździki zawdzięczają przede wszystkim obecności dużej ilości eugenolu, który jest podstawowym składnikiem olejku eterycznego – zawierają go aż 15-20%. Eugenol był (i nadal jest ) stosowany w przemyśle stomatologicznym jako składnik preparatów znieczulającyh dziąsła.
Właściwości goździków:
- Goździki mają silne działanie antyseptyczne (zapobiegające rozwojowi drobnoustrojów) dlatego sprawdzają się świetnie przy walce z próchnicą i nadwrażliwością zębów. Systematyczne spożywanie goździków, powiedzmy 2 razy dziennie po 3 sztuki może zminimalizować obecną i zapobiec powstawaniu nowej próchnicy czy zapaleniu dziąseł. Na bolący ząb najlepiej zastosować wywar z goździków lub rozgryźć goździk i miazgę przyłożyć do bolącego miejsca.
- Eugenol obniża poziom wolnych rodników w komórkach, a zatem ma działanie antynowotworowe.
- Goździki są również idealną alternatywą na wszelkiej maści przeziębienia, a konkretniej na bolące gardło.
- Goździki stosowane doustnie w formie naparu automatycznie hamują procesy gnilne i fermentacyjne w jelitach. Dlatego często są stosowane na dolegliwości jelitowe, niestrawność czy wzdęcia.
- Mają działanie hamujące wydzielanie soku trawiennego (zgaga!), oraz powodują rozkurczanie się mięśni gładkich.
- I tutaj uwaga Dziewczyny! Tym z Was, które cierpią na bóle menstruacyjne zaleca się żucie goździków na kilka dni przed jak i w trakcie miesiączkowania. Skutecznie, ziołowo, naturalnie – zero chemii! :)
- Goździki sprawdzą się również doskonale w leczeniu biegunek. Wg hinduskiej receptury łyżkę stołową goździków zalewamy ½ l wrzątku, przykrywamy i czekamy aż naciągnie. Wywar będzie miał herbaciany kolor. Po przestygnięciu wypić jedną szklankę – ok. pół godziny po wypiciu nastąpi ostatnie wypróżnienie. Następnie przez ok. 24 h należy powstrzymać się od spożywania posiłków.
- Wpływają przeciwpasożytniczo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
- Działają odkażająco na układ moczowy, pobudzają krążenie krwi.
- Napar z goździków przyrządza się dosłownie w kilka minut – ok 2 łyżek rozdrobnionych np. w moździerzu goździków, zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem. Pijemy 3 razy dziennie, po 100 ml - w mniejszych dawkach i częściej przy kaszlu, zapaleniu gardła, silnych zaburzeniach trawiennych. Goździki można parzyć w mleku i podawać dzieciom przy chorobach zakaźnych, szczególnie z objawami ze strony układu pokarmowego i oddechowego.
- Na zmianydermatologiczne, gojące się rany, poparzenia oraz skórę podatną na grzybicę świetnie się nada maść z goździków. Maść można zrobić na bazie dowolnego oleju (np lniany, który sam w sobie równiez zawiera eugenol) czy masła, a następnie aplikować na gojące się miejsce.
- I kolejna z ciekawostek – jeżeli wiosenno-letnią porą irytują Cię komary – e voila, nic prostszego. Olejek goździkowy skutecznie radzi sobie ze wszystkimi robalami. Rozcieńczony z olejem jadalnym (np. słonecznikowym) 1:1 można wcierać w miejsca zmienione reumatycznie, po urazach, po zmarznięciu np. stopy. Dla zmniejszenia bólu, poprawienia krążenia i przyspieszenia ustępowania obrzęku. Afty, bolesne nadżerki pleśniawki na skórze i w jamie ustnej można smarować nalewką goździkową lub olejkiem goździkowym rozcieńczonym gliceryną 1:1.
Wynocha No-Spy, Ibupromy- goździki wracają na salony!
Autorka: Zu Shamanka,
Tekst pochodzi z zaprzyjaźnionego serwisu http://sojosveganos.blogspot.com/
Komentarzy: 0