Art

Zielona pasta na kanapki z groszku i rukoli

27.09.2014
Zielona pasta na kanapki z groszku i rukoli
Pasta do kanapek z zielonego groszku należy do klasyków. Klasyka Klasyki jak mawiał Klasyk :) Bardzo często robię ją na śniadanie, bo robi się w kilka minut, a najlepiej (przynajmniej dla mnie) smakuje na gorąco - prosto z patelni na razowcu. Tym razem jednak pokusiłam się na mały mix groszku z rukolą (uwielbiam!) i wyszło bardzo fajnie, ponieważ groszek sam w sobie jest jednak kapkę mdły, a rukola fajnie podkręca smak. Można dorzucić do tego jeszczę garść orzechów (np. nerkowca) lub pestki słonecznika.   A zatem, na szybko  

Składniki:

  • puszka zielonego groszku (może być mrożony, konserwowy)
  • garść rukoli
  • garść pestek słonecznika
  • 1-2 ząbki czosnku
  • odrobina oliwy
  • odrobina octu np jabłkowego
  • świężo mielony pieprz
  • sól
  • ostra papryka (odrobineczka:)
  • czarnuszka / kminek co kto woli
  Przygotowanie:   Na patelni rumienimy odroinę pestki słonecznika. Dorzucamy groszek z puszki (bez wody - ale wodę zostawiamy :), podgrzewamy do momentu kiedy zrobi się miękki. Kiedy trochę przestygnie wrzucamy do blendera, dodając sól, pieprz, czosnek, rukolę, przyprawy, ocet i oliwę. Do uzyskania odpowiedniej - tj kremowej konsystencji używamy wody z puszki :). Gotową pastę możemy przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce 2-3 dni.   Najlepiej jednak zjeść od razu np jako dodatek do placków lub na kanapce :)   Autorka: Zu Shamanka, Tekst pochodzi z zaprzyjaźnionego serwisu http://sojosveganos.blogspot.com/
Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się