Zielona pasta na kanapki z groszku i rukoli
27.09.2014
Pasta do kanapek z zielonego groszku należy do klasyków. Klasyka Klasyki jak mawiał Klasyk :)
Bardzo często robię ją na śniadanie, bo robi się w kilka minut, a najlepiej (przynajmniej dla mnie) smakuje na gorąco - prosto z patelni na razowcu.
Tym razem jednak pokusiłam się na mały mix groszku z rukolą (uwielbiam!) i wyszło bardzo fajnie, ponieważ groszek sam w sobie jest jednak kapkę mdły, a rukola fajnie podkręca smak. Można dorzucić do tego jeszczę garść orzechów (np. nerkowca) lub pestki słonecznika.
A zatem, na szybko
Składniki:
- puszka zielonego groszku (może być mrożony, konserwowy)
- garść rukoli
- garść pestek słonecznika
- 1-2 ząbki czosnku
- odrobina oliwy
- odrobina octu np jabłkowego
- świężo mielony pieprz
- sól
- ostra papryka (odrobineczka:)
- czarnuszka / kminek co kto woli
Komentarzy: 0