Art

Bulgur

11.06.2015
Bulgur

Kasza bulgur to rodzaj kaszy pochodzącej z Bliskiego Wschodu, gdzie jest znana już od ponad 4000 lat. Bulgur jest bogaty z substancje, które wspomagają pracę serca, koją nerwy oraz obniżają poziom cukru we krwi. Ponadto jest bogatym źródłem kwasu foliowego, szczególnie ważnego dla kobiet w ciąży. Otrzymywana jest z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy. Produkty na bazie pszenicy durum są zdecydowanie zdrowsze niż te na bazie zwykłej pszenicy, posiadają więcej witamin, pierwiastków mineralnych i innych substancji, które korzystnie wpływają na organizm.

Bulgur występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej. Drobnoziarnista jest najlepiej przyswajana i lekko strawna.

Kasza bulgur wyróżnia się największa zawartością błonnika wśród kasz pszenicznych,- 4,5 g/100 g po ugotowaniu. Jest także nisko kaloryczna - 100 g ugotowanej kaszy bulgur dostarcza 83 kcal, ale porównania kasza manna- 88 kcal, a kuskus-112 kcal. Ten turecki przysmak wyróżnia się również zawartością cennego dla serca potasu oraz fosforu, jednego ze składników budulcowych zębów i kości. Posiada także sporo kojącego nerwy magnezu, aż 32 mg/100 g, to 4 razy więcej niż kasza kuskus.

Kasza bulgur jest ceniona szczególnie ze względu na występujące w niej składniki mineralne. Potas, magnez, wapń i sód do minerały, które odpowiadają za prawidłowa pracę układu sercowo-naczyniowego. Potas obniża ciśnienie krwi, a w czasie wysiłku fizycznego wzmaga skurcze serca, by lepiej dotlenić organizm. Wapń jest niezbędny do skurczu serca, w związku z tym odgrywa istotną rolę w prawidłowym pompowaniu krwi do wszystkich tkanek ciała. Z kolei magnez rozszerza tętnice, a tym samym może uchronić przed zawałem. Ponadto pomaga regulować poziom wapnia i poprawia wchłanianie potasu. Natomiast sód wspólnie z potasem reguluje napięcie mięśniowe i wpływa na przewodzenie bodźców w komórkach nerwowych. Dzięki odpowiedniemu połączeniu tych składników kasz bulgur jest idealna dla osób z chorobami serca i kłopotami z krążeniem. Świetnie sprawdzi się u osób aktywnych, które w czasie treningów tracą z wiele minerałów.

Kasza bulgur  to kasza pszeniczna i zawiera gluten. Nie mogą jej spożywać osoby chore na celiakię oraz te, które mają alergię na gluten.

 

Autorka: Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się