Art

10 najzdrowszych produktów dla kobiet w ciąży

18.07.2015
10 najzdrowszych produktów dla kobiet w ciąży

Kobiety w ciąży w pierwszej kolejności sprawdzają pokarmy, którym muszą unikać. Jednocześnie bardzo ważne są pokarmy, które mają wiele wartościowych składników odżywczych. Pomogą zachować odpowiedni poziom witamin i minerałów przez cały czas trwania ciąży. Te szczególnie często powinny znajdować się na talerzu:

1. Soczewica.

Jest potrzebna w pierwszych tygodniach ciąży. To jedno z bogatszych źródeł żelaza, szklanka ugotowanej soczewicy zawiera aż 360 mg żelaza, dzienna dawka to 600 mg. Soczewicę można dodawać do sałatek, zup, przygotowywać z niej smaczne pasty do chleba, zastosowań jest bardzo dużo.

2. Szpinak.

Bogate w kwas foliowy liście warto jeść na surowo, żeby przyswoić jak najwięcej składników mineralnych. Można dodawać je do świeżych soków, sałatek i koktajli owocowych. Zawiera potas, żelazo i witaminę A.

3. Bataty.
Słodkie ziemniaki zwierają żelazo, potas, magnez, witaminy A, C, B6 i K. Dodają energii i pomagają zapobiegać nudnościom dzięki dobrej kombinacji witamin.

4. Orzechy włoskie.

Są odżywcze zarówno dla mamy jak i dla rozwijającego się mózgu dziecka. Dostarczają dużo kwasów omega-3, białka i żelaza. Są bardzo kaloryczne, ale wystarczy mała garstka orzechów, żeby zaspokoić zapotrzebowanie na witaminy.

5. Maliny.

Jeśli akurat jest na nie sezon, warto jeść te owoce. Dzięki dużej dawce antyoksydantów- witamina A, C, K. ułatwiają zachowanie ładnej skóry. Wzmacniają ją i zapobiegają pojawianiu się rozstępów.

6. Czekolada.

Gorzka czekolada z dużą zawartością kakao, ma dobry wpływ na układ krążenia. Pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie i łagodzi wrażliwość na insulinę w czasie ciąży. Najlepsza jest czekolada o zawartości od 70-95% kakao.

7. Łosoś.

Bogaty z zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 ryba dostarcza sporo białka, potasu, cynku, a także witaminy B12 istotnej dla układu nerwowego. Ryby powinny pochodzić ze sprawdzonych hodowli.

8. Jarmuż.

Nawet mała ilość jarmużu jest naładowana wieloma składnikami odżywczymi. Liście jarmużu dostarczają wiele białka, wapnia, potasu, żelaza, cynku, kwasu foliowego, witamin A, B6, C, E i K. Można dodawać go do sałatek, zup, albo koktajli owocowo- warzywnych.

9. Kurczak

To dobre źródło białka, jednak często jego mięso jest pełne hormonów przyspieszających wzrost. Jeśli nie chcesz rezygnować z mięsa upewnij się, że pochodzi ono z dobrego źródła i zwierzę jest karmione zdrową karmą.

10. Awokado.

To najlepsze źródło „dobrych”  kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i minerałów. Dostarcza żelazo, potas, a także witaminy A, C, E i K. Można smarować nim chleb, dodawać do sałatek i koktajlów.

 

 

Autorka: Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się