Art

Rola cynku w organizmie i skutki jego niedoboru

19.06.2016
Rola cynku w organizmie i skutki jego niedoboru

Cynk

To bardzo ważny pierwiastek, który ma wiele funkcji w naszym organizmie. Nie tylko zapewnia dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci, ale także wzmacnia mechanizmy odporności. Cynk regeneruje i działa w sposób ochronny na błony śluzowe, które wyścielają wszystkie układy organy w organizmie. Badania wykazują, że podczas infekcji to właśnie cynk odgrywa bardzo ważną rolę, chroni wszystkie układy, między innymi pokarmowy, moczowy, oddechowy. Dzięki spożywaniu prawidłowej ilości tego pierwiastka można znacznie zwiększyć częstość występowania wielu schorzeń. Cynk gwarantuje też prawidłową pracę wielu enzymów i hormonów.

Czym grozi niedobór cynku?

Niewielki niedobór powoduje obniżenie odporności, poważny brak cynku w organizmie może powodować wiele stanów zapalnych- skóry, wypadnie włosów, stany depresyjne, wypadania włosów, egzema. Szczególna uwagę powinny zwrócić na niego kobiety w ciąży, gdyż jest nicki poziom może osłabić układ odpornościowy noworodka. Jednym z powodów anemii sierpowatej, w której obserwuje się znaczny spadek odporności, także jest zbyt mały poziom cynku. 

Źródła cynku

Głównym źródłem cynku są produkty zbożowe, orzechy, nasiona i rośliny strączkowe. Jest go bardzo dużo w zbilansowanej diecie roślinnej. Trzeba jednak zwrócić uwagę na przyswajalność cynku w różnych produktach. Szczególnie dobrze cynk przyswaja się z najmniej przetworzonych i oczyszczonych ziaren zbóż oraz nasion roślin strączkowych. Fityniany, czyli związki które gwarantują dobrą przyswajalność tego pierwiastka są usuwane w procesie przetwarzania np. mielenia mąki. Najlepiej więc dodawać do pożywianie ziarno orkiszu, grykę, owies, a także różne rośliny strączkowe.

Gdzie znajdziemy najwięcej cynku?

W zarodkach pszennych, grzybach shitake, kaszy gryczanej, otrębach pszennych, w zielonej soczewicy, białej fasoli, płatkach owsianych i amarantusie. Czynnikiem zwiększającym wchłanialność cynku z pożywienia jest witamina C. Warto do posiłku dodać także owoce i warzywa, które ją zawierają. Poranną owsiankę, jaglankę czy gryczankę warto połączyć w cytrusami, a do obiadu podać kiszone ogórki czy kapustę kiszoną. Cynk zapewnia lepsza odporność i wzmacnia organizm, nie należy więc ignorować go w codzienne diecie.   Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się