Art

Kakao i karob

25.06.2016
Kakao i karob

Kakao to dobrze znany ciemny proszek, który po przyrządzeniu daje aromatyczny napój. Ma gorzkawy smak, który wynika z zawartości flawonoidów, które są cennymi przeciwutleniaczami. Wspomagają one pracę mózgu, chronią układ krążenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób i dobrze wpływają na wygląd skóry.

Zawiera także tryptofan, z którego powstaje serotonina. Dzięki temu wpływa bezpośrednio na poprawę nastroju i działa kojąco. Tryptofan ułatwia też zasypianie.
Kakao dodaje energii i poprawia samopoczucie i jest zdrowe. Zawiera wiele cennych składników- żelazo, fosfor, chrom, magnez, a także witaminy A, B, C i E.

Kakao ma też wady. Działa stymulująco, zawiera kofeinę i teobrominę. Wpływaj one na układ krążenia, a także drogi oddechowe. Szczególnie teobromina, której w kakao jest o wiele więcej niż kofeiny, rozszerza naczynia krwionośne, działa na układ nerwowy, a w większych dawkach może osłabiać koncentrację. Może także wywoływać uczucie głodu czy bólu żołądka, ponieważ zwiększa aktywność kwasu żołądkowego. Nie jest jednak groźne kiedy spożywa się je w niewielkich ilościach.
Kakao może być także alergenem, osoby uczulone zdecydowanie powinny go unikać. Zwiera sporą ilość kwasów tłuszczowych, dlatego jest kaloryczne, w 100 g około 400 kalorii.

Karob jest trochę jaśniejszy od kakao. Różni się także smakiem, karob jest słodkawy i mniej intensywny.Jest też nazywany mączką chleba świętojańskiego.  Przy jego uprawie nie stosuje się środków chemicznych, co często jest konieczne przy uprawie kakao, które w klimacie wilgotnym jest podatne na infekcje roślinne.
Nie zawiera stymulantów jak kofeina, dlatego jest bezpieczny dla dzieci i nie uzależnia.
Zawiera cenne składniki odżywcze- żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, mangan, sód, bar, nikiel, miedź, a także witaminy- A, B, D, E.

Karob zawiera więcej naturalnych cukrów niż kakao, jednak zdecydowanie mniej tłuszczu. Zmniejsza to jego kaloryczność- w 100 g ma około 220 kalorii, czyli prawie połowę mniej niż kakao. Zawiera także 2 razy więcej błonnika.
Jest zalecany cukrzykom, pomaga regulować poziom glukozy we krwi, a także obniża poziom złego cholesterolu. Zawiera sporo przeciwutleniaczy eliminujących wolne rodniki.
Karob wspomaga naturalną odporność organizmu, działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwbólowo. Ma także właściwości wykrztuśne dzięki czemu jest zalecany w infekcjach dróg oddechowych, stosuje się go w syropach przeciwkaszlowych.
Produkuje się z niego czekoladki, cukierki, dodaje do ciast czy napojów. Warto go spróbować.

Zarówno kakao jak i karob są dobrymi składnikami zróżnicowanej diety. Można używać ich na wiele sposobów. Karob jest dobrą alternatywa dla alergików i osób, które liczą kalorie.

 

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się