Art

Cukinia – warzywo idealne.

09.07.2016
Cukinia – warzywo idealne.

Cukinia (inaczej kabaczek) to odmiana dyni. Przywieziono ją z Włoch, skąd zaczerpnięto jej nazwę. Zucchini znaczy mała dynia. Istnieje wiele odmian kabaczków, które różnią się kolorem, kształtem, a w szczególności walorami smakowymi. Jest bogatym źródłem potasu, żelaza, magnezu, witaminy A, C, K, PP oraz beta karotenu. Nie magazynuje metali ciężkich, wspomaga procesy trawienne. Jest lekkostrawna i można ją podawać niespełna półrocznym maluchom, jako jeden z pierwszych posiłków. Cukinia to zdrowe warzywo o bardzo szerokim zastosowaniu. Małe kabaczki można jeść na surowo, a większe dopiero po obraniu i obróbce cieplnej. Jadalne są również kwiaty, jednak ciężko je kupić, jeśli nie mamy w okolicy zaprzyjaźnionego rolnika. Cukinie można smażyć, piec, dusić, gotować i marynować. Sprawdzają się w potrawach wytrawnych oraz deserach. Pewnie każdy z nas choć raz w życiu jadł cukiniową zupę krem lub kabaczka zapiekanego z mięsnym farszem. Nie każdy jednak wie, że można upiec pyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem cukinii. Bezcenna jest radości matki, której dzieci proszą o dokładkę deseru pełnego warzyw. Czy do szczęścia potrzeba czegoś więcej? Oto prosty i szybki przepis na placuszki z cukinii, który idealnie sprawdzi się, jako: drugie śniadanie, wytrawny podwieczorek lub kolację. Składniki:

1 cukinia średniej wielkości

3 łyżki mąki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

½ małej cebuli

1 jajko

Sól i pieprz

Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o średnich lub dużych oczkach. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do miski, dodajemy oba rodzaje mąki i jajko. Mieszając przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy cienkie placuszki o średnicy 5-10 cm i smażymy na złoty kolor. Smacznego. Smażenie nie jest najlepszym sposobem na przygotowywanie posiłków dla dzieci. Jednak, jeśli dzięki takim plackom maluch pokocha cukinię, warto od czasu do czasu pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa. Takie warzywa jak kabaczek, dynia czy buraki dają nam ogromne możliwości w trakcie tworzenia zdrowych posiłków dla całej rodziny. Wystarczy puścić wodze fantazji i mamy pyszne menu na cały najbliższy tydzień.

Powodzenia!  

Autorka: Matvijewna Grządkowska

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się