Art

Najnowsze trendy żywieniowe

22.07.2016
Najnowsze trendy żywieniowe

Osoby zajmujące się wyznaczaniem trendów śledzą także tendencje kurialne. Polska nie zostaje w tyle i także nadąża za nowinkami. Jakie są przewidywanie na najbliższy rok? Warto wiedzieć co nam służy, a co jest jedynie dobrym marketingiem.

Własne ogródki

Szefowie kuchni sami dbają o owoce i warzywa, które podają w restauracjach. Podpisują kontrakty z lokalnym rolnikami, żeby mieć pewność skąd pochodzą produkty i jak były hodowane. To bardzo pozytywny trend wspierający lokalnych rolników i modę na slow food. Coraz większa świadomość sprawia, że zdrowe jedzenie jest bardziej pożądane, a restauracje muszą wyjść na potrzeby klientów. Warto podpatrzyć ten trend i spróbować hodować zioła czy zielone liście na balkonie.

Czarny kolor

Czarny makaron, ryż, a nawet pieczywo coraz częściej pojawia się na fotografiach w w menu najlepszych restauracji. Coraz łatwiej będzie też dostępne w sklepach. Czarny ryż nie jest zaskoczeniem, jednak reszta nie ma nic wspólnego z naturalnością. Najczęściej jest to żywność sztucznie barwiona. Czarny barwnik pozyskuje się z ośmiornicy, kalmarów i mątwy.

Moda na zupy

Po wielki szale na świeżo wyciskane soki poza na zupy. Teraz to one będą podstawą modnych diet oczyszczających. To dobry trend, który warto śledzić. Zupy to dobry sposób na przemycenie do diety zdrowych warzyw, także dzieciom. Kolorowe zupy krem, mogą być bardzo dobre i pożywne.

Bez alkoholu

Coraz częściej można napić się w barach ciekawych drinków bez alkoholu. Zdrowy stul życia i aktywność fizyczna wyparły alkohol z życia wielu fit maniaków. Nie znaczy to, że siedzą oni w domu. Bez alkoholu też można się świetnie bawić.

Zero cukru

Biały cukier jest słusznie demonizowany, jest nadużywany przez producentów żywności. Znajdziemy go nawet chlebie, musztardzie czy ketchupie. Teraz czas na zdrowsze zamienniki na czele z cukrem kokosowym, syropem daktylowym, klonowym, syropem z agawy, stewią czy miodem. Lepiej sięgać po zamienniki cukru, jednak też z rozsądkiem. Nie są to zdrowe produkty, pozyskiwany cukier jest przetworzony.

Tłuszcze nie są takie złe

Tłuszcze wracają na stoły, stosowane z umiarem nie muszą być szkodliwe. Zapewniają energię i dobrze wpływają na funkcjonowanie wielu układów. Warto wybierać oleje nierafinowane, tłoczone na zimno, żeby korzystać z ich cennych właściwości.   Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się