Art

40 zastosowań oleju kokosowego

09.04.2015
40 zastosowań oleju kokosowego

Olej kokosowy od jakiegoś czasu jest bardzo popularny i promowany. Powszechnie stosowany w krajach Ameryki Środkowej, Pacyfiku i Azji, teraz zdobywa popularność na całym świecie.  Wiele badań potwierdza właściwości terapeutyczne tego unikalnego oleju. Warto stosować go w kuchni, ale nie tylko, oto najważniejsze powody dla których warto mieć go w domu:
1. Zastępuje masło.
2. Dostarcza energię i zwiększa wytrzymałość dlatego jest stosowany przez sportowców. Zamiast napojów energetycznych lepiej sięgać olej kokosowy, wystarczy 1 łyżeczka.
3. Zielona herbata z olejem kokosowym smakuje bardzo dobrze, niektórzy polecają go też do kawy.
4. Pobudza przemianę materii.
5.  Zmniejsza apetyt.
6. Łagodzi bóle gardła.
7. Pomaga wyleczyć egzemę, wysypki, podrażnienia skóry, ukąszenia owadów i wiele innych zmian skórnych.
8. Zastosowany zaraz po oparzeniu przyspiesza gojenie rany.
9. Regularnie spożywany pomaga wyleczyć bezsenność.
10. Wspomaga leczenie grzybicy.
11. Jest polecany w większych ilościach przy zaburzeniach tarczycy (około 5 łyżek dziennie).
12. Przy częstych krwotokach z nosa zaleca się smarować olejem wnętrze nosa.
13. Olej kokosowy zabija wszy.
14. Leczy zgagę.
15. Impregnuje i nabłyszcza drewno.
16. Można czyścić nim buty.
17. Skutecznie czyści żeliwne garnki i patelnie, a także niektóre metale.
18. Może zastąpić smar.
19. Świetnie nadaje się do polerowania sztućców.
20. Natłuszcza i czyści struny i instrumentach.
21.Pomaga pozbyć się toksyn z organizmu, jest zalecany przy detoksie czy zatruciu pokarmowym.
22. Kokos i olej kokosowy to naturalny afrodyzjak.
23. Można stosować go u zwierząt- odżywia sierść, poprawia psi oddech, działa odkażająco i pomaga uregulować wagę czworonogów.
24. Działa owadobójczo.
25. Łagodzi objawy ciągłego przemęczenia.
26. Olej kokosowy zabezpiecza końcówki włosów przed rozdwajaniem.
27. Stosowany do olejowania głowy pomaga pozbyć się łupieżu.
28. Można nim zastąpić krem do twarzy i balsam do ciała. Jest bogaty w antyoksydanty i dzięki temu chroni skórę przed działaniem czynników zewnętrznych.
29. Pielęgnuje dłonie, usta, szorstkie łokcie, kolana i pięty.
30. Ujędrnia skórę i wyraźnie poprawia jej wygląd.
31. Dobrze sprawdza jako pasta do zębów, zapobiega próchnicy i chorobom przyzębia.
32. Dodany do kąpieli odżywi skórę, nie potrzebny będzie balsam.
33. Jest dobrym zamiennikiem kosmetyków do masażu.
34. Na jego bazie można przygotować odżywczy peeling do ciała, np. mieszając go z mieloną kawą, albo płatkami owsianymi.
35. Świetnie sprawdza się do demakijażu.
36. Odżywia brwi i rzęsy.
37. Można zastąpić nim pianki do golenia, dodatkowo koi podrażnienia i łagodzi skórę.
38. Jest zalecany przy leczeniu łuszczycy.
39. Zapobiega skutkom szkodliwego promieniowania UV- przebarwieniom, poparzeniom skóry.
40. Zmniejsza i łagodzi stany zapalne skóry.
Zastosowań oleju kokosowego jest znacznie więcej, to tylko niektóre z nich.

Autorka: Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Jak wybrać bezpieczny plastik?

07.04.2015
Jak wybrać bezpieczny plastik?

Nie da się go uniknąć, zaśmieca planetę, a czas jego biodegradacji jest bardzo długi. Mimo to góry śmieci rosną. Utylizacja jest kosztowna, spalanie ich na własną rękę powoduje wydzielania wielu toksycznych substancji.

Okazuje się, że w sprzedaży jest lepszy i gorszy plastik. Skoro nie mamy wyjścia lepiej wybierać mniejsze zło. Niektóre plastiki są na prawdę groźne. Nikt nie chce kupować jedzenia w toksycznych i szkodliwych  opakowaniach. Jogurty i inne przetwory mleczne są często pakowane w kubeczki z oznaczeniem PS, to szkodliwy polistyren. Najgorszy plastik kryje się pod numerem 7. To BPA czyli Bisfenol A. Cyfry zawsze znajdują się na opakowaniu w trójkąciku ze strzałkami.

Bisfenol A występuje głównie w poliwęglanowych butelkach, kładem przypomina estrogen. Jego gromadzenie w organizmie może powodować nawet choroby nowotworowe. Butelki do karmienia niemowląt bardzo często mają w składzie Bisfenol A. Mimo zagrożeń to jedna z najbardziej rozpowszechnionych substancji na świecie.
Związek ten może mieć wpływ na choroby serca, zaburzenia hormonalne, otyłość, nadpobudliwość i zaburzenia mózgu. Nawet niewielkie stężenie w organizmie przyczynia się do rozwoju nowotworu, jest to potwierdzone badaniami naukowymi.

Najczęściej występuje w:
-butelkach dla dzieci, talerzykach, kubeczkach, smoczkach.
-opakowaniach na wynos, pudełka, sztućce.
-żywicach epoksydowych wyścielających puszki z napojami i żywnością konserwową.
-kosmetykach, jako przeciwutleniacz.
-sprzęcie medycznym.
-przyborach kuchennych.
-szkłach do okularów.
-wielkich dystrybutorach na wodę.
-przemyśle elektronicznym i samochodowym.

Warto zapamiętać, że oznaczenia 1,2 ,4 i 5 są bezpieczne, resztę lepiej omijać w czasie zakupów. Nie tylko skład produktu ma znaczenie, liczy się też opakowanie.

Bardzo istotne jest nasze podejście do problemu. Oczywiście wprowadzenie zmian w liście zakupów może pomóc naszej rodzinie ograniczyć ilość przyjmowanych toksyn, ale ważne są zmiany na szeroką skalę. Musimy być świadomymi konsumentami.

 

Na koniec kilka wskazówek jak pozbyć się szkodliwych substancji z naszego otoczenia:

 

- zdejmij zasłonkę prysznicową z PCV i powieś na jej miejsce inną wykonaną z recyklingowanego poliestru lub włókien naturalnych,

 

-wyłącz z prądu odświeżacze powietrza, większość zawiera szkodliwe ftalany,

 

-pozbądź się teflonowej patelni, zwłaszcza jeżeli jest porysowana,

 

-unikaj produktów oznaczonych jako "antybakteryjne" i zawierających triklosan,

 

-unikaj wkładania plastikowych pojemników do mikrofalówki,

 

-jedz świeże owoce i warzywa, przetworzone kupuj w szklanych pojemnikach zamiast w puszkach,

 

-upewnij się, że w żłobku czy przedszkolu Twoje dziecko nie jest narażone na kontakt z bisfenolem A,

 

-kupuj urządzenia elektroniczne nie zawierające PBDE,

-nie kupuj wody mineralnej, ani innych napojów w plastikowych butelkach, które stały na słońcu,

-nie korzystaj z rękawów do pieczenia w piekarniku.

Proste zmiany na pewno wyjdą nam na zdrowie. Nie trzeba od razu wyrzucać całego plastiku z domu, ale nie gromadzić go więcej wokół siebie.

 

Autorka: Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Pasta na kanapki dla malucha i nie tylko

05.04.2015
Pasta na kanapki dla malucha i nie tylko

Marchewka – królowa wśród warzyw. Kopalnia witamin i soli mineralnych. Ma zbawienny wpływ na organizm. Wspomaga walkę z przeziębieniem i zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi. Wspiera pracę układu krwionośnego. Niezastąpiona w leczenia astmy, miażdżycy, reumatyzmu, anemii, białaczki i nowotworu piersi. Zaprzyjaźnić z marchewką powinny się matki borykające się z problemem niedoboru mleka w piersiach.

Cebula – wspaniałe warzywo dostępne przez cały rok i stosunkowo tanie. Nieocenione źródło witamin. Niezłomny pogromca przeziębienia i wspomożyciel odporności organizmu. Działa bakteriobójczo, pobudza wydalanie moczu, usuwa nadmiar wody z organizmu. Ma destrukcyjny wpływ na robaki, a zwłaszcza owsiki. Pomaga w leczeniu zapalenia skóry oraz uśmierza ból po ukąszeniu owada. Mikoła Huk powiedział:” Społeczeństwo wytrwało dzięki cebuli i za to należy się jej pomnik”. Trudno się z nim nie zgodzić.

Pomidory – pomagają w przemianie materii i działają wyciszająco ze względu na zawartość soli bromu. Dietetycy zalecają je dzieciom i młodzieży w okresie intensywnego wzrostu.

Pestki słonecznika – źródło witamin, składników mineralnych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Do diety malucha pestki można wprowadzać po 12 miesiącu życia.

Majeranek - jakże niedoceniany w codziennej kuchni. Roślina lecznicza wspomagająca i regulująca trawienie. Niezastąpiony podczas biegunki oraz nieżytu żołądka. Do diety dziecka majeranek można wprowadzać po 12 miesiącu życia.

 

Składniki:

2 marchewki

Średnia cebula

1 łyżka oliwy z oliwek

Pół szklanki soku pomidorowego (lub passaty pomidorowej)

1/3 szklanki pestek słonecznika

Opcjonalnie majeranek

Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie. Gdy cebula się zeszkli, dodać marchewkę. Po około 5 minutach wszystko zalać sokiem pomidorowym i posypać majerankiem (jeśli używamy). Gotujemy do zredukowania nadmiaru płynu. Na osobnej (suchej) patelni prażymy nasiona słonecznika. Należy uważać, by ich nie spalić. Gdy marchewka w pomidorach i pestki słonecznika będą już gotowe, wszystko blendujemy.

Pasta idealna do smarowania kanapek, grzanek, sucharków itp. Doskonała na ciepło i na zimno. Można ją wykorzystać, jako dodatek do makaronów, kasz czy ryżu. Jej przygotowanie zajmuje kilka chwil, a ilość zdrowia, jaką możemy podarować bliskim - przeogromna.

Autorka: Matvijewna Grządkowska

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się