Art

5 sposobów na zminimalizowanie strat witamin w czasie gotowania

05.06.2015
5 sposobów na zminimalizowanie strat witamin w czasie gotowania

Żyjemy w czasach gdzie pożywianie traci wartości odżywcze, przyczynia się do tego miedzy innymi masowa produkcja, gorsza jakość gleby czy sztuczne nawozy. W domu warto zadbać o jak najmniejsze straty witamin i składników odżywczych. Oto kilka prostych nawyków, które warto wprowadzić:


  1. Nie obieraj skórki, jeśli nie jest to konieczne.


Najwięcej witamin kryje się pod skórką, słyszeliśmy to od dziecka. Dlatego warzywa i owoce, które można jeść ze skórką należy dokładnie umyć i zjeść w całości. Nawet ziemniaki gotowane w mundurkach są o wiele zdrowsze. Buraki też powinno piec się ze skórką. Dzięki temu dostarczamy sobie o wiele więcej witamin i minerałów.

  1. Uważaj, żeby nie rozgotować warzyw.


Kiedy masz możliwość gotuj warzywa na parze, tak żeby były lekko twardawe. Jeśli musisz je ugotować wlej do garnka jak możliwie najmniejszą ilość wody i gotuj krótko. Pozwoli to zachować część wartości, rozgotowane warzywa mają niestety niewielką ilość witamin. Chrupkie, lekko twarde warzywa są bardzo dobre, zachowują ładny kolor i smak.

  1. Nie kupuj na zapas.


Dotyczy to szczególnie produktów, które szybko się psują i tracą świeżość. Lepiej robić mniejsze zakupy co kilka dni, wtedy mamy pewność że jedzenie jest świeże i pełnowartościowe. W zapasie można mieć suche produkty jak kasze, ryż, mąka, suszone owoce, orzechy, rośliny strączkowe.

  1. Przechowuj jedzenie w odpowiednich warunkach.


Nawet jeśli nie masz osobnej spiżarki, możesz wygospodarować jedną szafkę, która przeznaczona będzie wyłącznie do przechowywania żywności. Zaciemnione, suche miejsce pomoże uniknąć strat witamin pod wpływem działania promieni słonecznych.

  1. Wykorzystaj zamrażarkę.


Mrożonki zachowują większość witamin i minerałów i są dobrym rozwiązaniem kiedy nie mamy czasu na zakupy. Jeśli kupisz czegoś więcej i wiesz, że nie zużyjesz tego w ciągu dwóch dni, najlepiej schowaj do zamrażarki. Warzywa i owoce po kilku dniach od zborów tracą głównie witaminę C, można tego uniknąć zamrażając je.

Stosując się do tych prostych zasad unikniesz marnowania jedzenia i przyswoisz znacznie więcej składników mineralnych i witamin ze swoich posiłków. To nic trudnego wystarczy dobra organizacja i planowanie posiłków.

Autorka: Daria Występek

 

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Jak powstrzymać zachcianki i na co mogą wskazywać?

04.06.2015
Jak powstrzymać zachcianki i na co mogą wskazywać?

Na pewno zdarzyło ci się czuć ogromną ochotę na coś słodkiego słonego, albo lody czy inną konkretną potrawę. Od czasu do czasu to nic złego, ale kiedy zachcianki pojawiają się zbyt często, albo akurat kiedy jesteś w trakcie diety mogą być problemem. Apetyt można poskromić tak, żeby wysiłki nie poszły na marne, jest na to kilka sprawdzonych strategii. Trzeba rozpoznać i zrozumieć wyzwalacze, które dają impuls do zjedzenia przekąski, kiedy nie czujemy głodu. Może to  być nuda, stres, przyzwyczajenie lub zmęczenie i wiele innych. Często powody są inne w zależności od pory dnia.

Poranek

Śniadanie to ważny posiłek, którego nie należy pomijać, daje energię i powinno sycić na długo. Nie bez znaczenia jest to co położymy na swój talerz. Pączki, drożdżówki, słodkie płatki śniadaniowe nie są najlepszym rozwiązaniem. Powodują szybki skok, a następnie spadek poziomu cukru co skutkuje brakiem energii. Może to być powodem sięgania po kolejne niezdrowe przekąski. Najlepszym wyborem będą węglowodany złożone- owsianka, ciemne pieczywo, a nawet kasza czy ryż. Odpowiednie śniadanie pomoże uniknąć podjadania w pierwszej połowie dnia.

Popołudnie

To zwykle pora na kawę i ciastko, co nie jest wskazane dla większości osób. Kawa w godzinach popołudniowych często powoduje problemy z zaśnięciem. Herbata zwłaszcza biała lub zielona będzie dużo lepszym wyborem. Zamiast ciastka warto sięgnąć po garść bakalii, które są zdrową i pożywną przekąską. Energii może dodać tez szybki spacer na świeżym powietrzu jeśli mamy taką możliwość. Dotleniony mózg łatwiej zachowuje koncentrację i nie traci energii, nie domaga się kolejnych przekąsek.

Wieczór

Po powrocie z pracy szukamy odpoczynku i spokoju. Z relaksem często kojarzy się cos słodkiego- ciastko czy czekolada. Taka rutyna może powodować w dłuższej perspektywie nie tylko przybieranie na wadze, ale też problemy zdrowotne. Uczucie chęci zjedzenia czegoś słodkiego często pojawia się po obiedzie. Żeby temu zapobiec zaraz po posiłku umyj zęby.

Zyskanie kontroli nad zachciankami znacznie poprawia samopoczucie i daje poczucie kontroli. Zdrowe nawyki prowadzą do wymarzonej sylwetki więc warto je wprowadzić, z czasem staną się nawykiem.

 

Autorka: Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

5 składników bogatych w antyoksydanty, które pomogą zachować zdrową skórę

03.06.2015
5 składników bogatych w antyoksydanty, które pomogą zachować zdrową skórę

Często słyszymy o wolnych rodnikach, przed którymi należy się bronić. Na szczęście możemy się bronić przed szkodliwym wpływem środowiska- słońcem czy zanieczyszczeniami, których nie da się uniknąć. Naukowcy odkryli, że antyoksydanty najskuteczniej działają w grupach. Każdy z nich zwalcza wolne rodniki w inny sposób i warto łączyć ich możliwości. Tych składników warto szukać w kosmetykach pielęgnacyjnych:


  1. Szałwia jest rośliną, która zapewnia skórze wiele korzyści. Stwierdzono, że spowalnia starzenie się komórek, a także skutecznie blokuje promienie UV. Dzięki temu pozwala zachować młodość na dłużej.

  2. Rokitnik – z jego owoców pozyskiwany jest  olej bogaty w antyoksydanty. W składzie ma także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, zawiera kwasy omega 3, 5, 7 i 9. Wszystkie składniki poprawiają elastyczność i nawilżenie skóry.

  3. Szarotka alpejska świetnie sprawdzi się u posiadaczek cery wrażliwej i suchej. Poza silnie działającymi antyoksydantami roślina ma także właściwości kojące, dzięki temu łagodzi podrażnienia i uspokaja skórę. Polecana jest także do skóry z oznakami starzenia.

  4. Algi zawierają mnóstwo składników mineralnych, które mają dobroczynny wpływ na skórę. To skuteczne antyoksydanty, działają też oczyszczająco i wzmacniająco na skórę. Pobudzają produkcję kolagenu, co jest szczególnie istotne dla kobiet, których skóra zaczyna tracić jędrność.

  5. Reswaratrol występujący w czerwonym winie doczekał się wielu publikacji i badań naukowych. W pełni zasługuje na swoją popularność. Jest skuteczny w walce ze zmarszczkami, ale też trądzikiem jak pokazują najnowsze badania. Resweratrol hamuje wzrost bakterii powodujących trądzik, a także suchość skóry, łuszczenie i podrażnienia skóry.


Szukając skutecznych kosmetyków, warto mieć na uwadze te składniki, jeśli uda się znaleźć preparat z 2-3 składnikami na pewno zadziała skutecznej. Warto kupować kosmetyki od sprawdzonych marek, które dbają o jakość składników. Wiele marek prowadzi dermokonsultacje, na których po wykonaniu badania skóry indywidualnie dobiera odpowiednie kremy. Jeśli nie masz takiej możliwości wybierz mały przyjazny sklep gdzie ktoś z obsługi pomoże Ci dobrać kosmetyk do potrzeb skóry.

Autorka: Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się