5 właściwości zdrowotnych batatów
Bataty to po prostu słodkie ziemniaki. Do Europy i innych części świata przywędrowały z Ameryki Południowej i Środkowej. Ze względu na swój smak cieszą się dużą popularnością w gospodarstwach domowych. Można je przyrządzać na wiele sposobów, tak jak zwykłe ziemniaki. Zawierają głównie węglowodany, ale także białko i błonnik. W składzie batatów występuje także beta-karoten, witamina C, mangan, miedź, potas i fosfor. Warzywo to ma znikome ilości tłuszczu. Bataty ze względu na występuje w nich składniki mają wiele właściwości zdrowotnych.
1. Bataty źródłem energii
Głównym składnikiem tego warzywa są węglowodany złożone. W średnim ziemniaku występuje ich ok. 40 g. Zatem do swojej diety powinny go włączyć osoby, które potrzebują dużo energii. Będzie zatem świetnym produktem dla sportowców, zwłaszcza dla trenujących sporty wytrzymałościowe.
2. Bataty na problemy żołądkowe
Cennym składnikiem tego ziemniaka jest błonnik, który odgrywa bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Zapewnia uczucie sytości, ale także wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Działanie błonnika powoduje przyspieszenie oddawania kału, dzięki czemu dana osoba nie cierpi na zaparcia. Świetnie też sprawdza się przy zapobieganiu schorzeniom jelit.
3. Bataty dla cukrzyków.
Indeks glikemiczny tych słodkich ziemniaków jest na poziomie ok. 50, co nie stanowi dużej ilości. Poza tym bataty mają właściwości, które wpływają na zmniejszenie wchłaniania cukrów przez organizm ludzki. Dobrze też sprawdzają się, gdy tkanki wykazują odporność na działanie insuliny. Dlatego osoby, które zmagają się z cukrzycą powinny do swojego jadłospisu włączyć ich spożywanie.
4. Hamowanie starzenia się organizmu
W skład batatów wchodzą również polifenole. Są to antyoksydanty, które skutecznie zwalczają wolne rodnki. Dzięki temu proces starzenia się jest minimalizowany. Hamowana jest także możliwość powstania nowotworów w organizmie człowieka.
5. Bataty zapobiegają wielu schorzeniom
Bataty dzięki zawartym w nich witaminom i składnikom mineralnym wzmacniają odporność. Dzięki nim wzrok lepiej i efektywniej funkcjonuje. Pomagają też w zwalczaniu trądziku. Hamują procesy przyczyniające się do chorób nowotworowych i sercowych.
Jarosław Cieśla
Komentarzy: 2
alex
09.02.2017ciekawy artykuł, szczególnie watek odnośnie sportowcow, sam biegam długie dystanse wiece trzeba będzie to sprawdzic
mquna
25.04.2017Rzadko widuje w Polsce, a są przecież takie dobre :)))