9 pokarmów dla wzmocnienia włosów i paznokci
Oto lista pokarmów, których spożywanie zapewni Ci mocniejsze włosy i paznokcie. Te dwa elementy idą ze sobą w parze, gdyż zarówno włosy, jak i paznokcie powstają z tego samego budulca – keratyny.
1. Jajka
Keratyna jest białkiem. Aby ją wytwarzać, musisz więc dostarczać sobie białka. Białka to duże cząsteczki zbudowane z aminokwasów powiązanych w długie łańcuchy. Występują w czerwonym mięsie, warzywach strączkowych, a pokarmem zawierającym najwięcej najlepiej zrównoważonego białka są jajka. Są one ponadto bogate w biotynę, czyli witaminę B8, która, bierze udział wytwarzaniu keratyny. Jeśli masz poważne problemy z paznokciami (łamliwość, bruzdy, plamki itd.), rozważ codzienne przyjmowanie biotyny w dawce 2,5 mg – zgodnie z zaleceniem medycznym opublikowanym w Journal of Drugs in Dermatology1. Samo jedzenie jajek nie wystarczy (powyższa dawka dzienna odpowiadałaby zawartości biotyny w 300 jajach).
2. Czerwone mięso
Czerwone mięso również jest bogate w białko. Ale dodatkowo zawiera jeszcze jeden składnik niezbędny dla paznokci i włosów: żelazo. Osoby cierpiące na anemię w związku z niedoborem żelaza w organizmie (mówimy wtedy o anemii z niedoboru żelaza) często skarżą się na płaskie, rzadkie i cienkie włosy. Ponadto brak żelaza zwykle idzie w parze z koilonychią – która objawia się poprzez wklęsłość paznokci (brzegi paznokci podnoszą się u brzegów, tworząc zagłębienie). Bardzo ważne jest więc, abyś poznał swój poziom żelaza we krwi:
- W razie niedoboru żelaza – uzupełnij go suplementami,
- W przypadku nadmiaru – unikaj pokarmów bogatych w żelazo. Pamiętaj przy tym, że nadmiar żelaza w organizmie jest jeszcze bardziej niezdrowy niż jego niedobór!
3. Jagody
Jagody to jedne z owoców o największej zawartości przeciwutleniaczy zapewniających ochronę przed wolnymi rodnikami. Wolne rodniki atakują wszystkie komórki ciała, w tym także komórki włosów i paznokci. Jagody mają przede wszystkim dobroczynny wpływ na mikrokrążenie – sprzyjają dobremu nawilżeniu owłosionej skóry i ułatwiają zaopatrzenie cebulek włosowych w składniki odżywcze.
4. Migdały
Podobnie jak czerwone mięso i jajka, migdały są świetnym źródłem białka, tym razem jednak roślinnego. Ale ich znaczenie dla włosów i paznokci polega jeszcze na czym innym: zawierają bardzo dużo magnezu. Jeśli Twoje paznokcie mają podłużne bruzdy, może to oznaczać niedobór magnezu. Ponadto, magnez jest składnikiem mineralnym, który ułatwia rozkurczanie komórek mięśniowych i nerwowych oraz umożliwia walkę ze stresem. Zaś stres jest w dużej mierze odpowiedzialny za wypadanie włosów. Źródłem magnezu są również warzywa zielone, kakao i gryka.
5. Piwo
Według Journal of the Science of Food and Agriculture, piwo jest jednym z najważniejszych źródeł krzemu we współczesnej diecie zachodniej. Krzem to jeden z mikroelementów odpowiedzialnych za poprawę ukrwienia owłosionej skóry, co stymuluje wzrost włosów. Zgodnie z badaniem opublikowanym w Archives of Dermatological Research2, dzienna dawka 10 mg krzemu wpływa na zmniejszenie łamliwości paznokci i włosów o 20%. Jest to ilość krzemu zawarta w szklance piwa.
6. Ostrygi
Cynk to pierwiastek niezbędny do wytwarzania białka we włosach i paznokciach. Sześć ostryg zawiera 74 mg cynku. To o wiele więcej niż jakikolwiek inny pokarm. Za białe plamki na paznokciach odpowiada niedobór cynku. Jeśli nie przepadasz za ostrygami, cynk znajdziesz też w wołowinie i w drobiu.
7. Pokrzywa
Pokrzywa zapewnia naturalne wzmocnienie owłosionej skóry. Zawiera witaminy i składniki mineralne, które wzmacniają włosy i paznokcie. Można ją spożywać w formie kapsułek lub stosować w postaci płynu do włosów, nakładając bezpośrednio na włosy. W tym celu wystarczy zaparzyć świeżo zerwane liście pokrzywy, przefiltrować i rozrzedzić małą porcją octu jabłkowego, a następnie dodać na przykład kilka kropli olejku grejpfrutowego. Sam zobaczysz, że to bardzo skuteczne.
8. Witamina D
Być może istnieje też związek pomiędzy niedoborem witaminy D a wypadaniem włosów. Zgodnie z badaniem opublikowanym w Skin Pharmacology Physiology, poziom witaminy D u kobiet, którym wypadają włosy, jest niższy niż u kobiet o mocnych włosach3. Witamina D wytwarzana jest przede wszystkim w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych. Trudno pozyskać odpowiednie ilości tej witaminy, czerpiąc ją tylko z takich źródeł pokarmowych jak ryby. Jeśli nie możesz się opalać, musisz suplementować witaminę D.
9. Łosoś
Łosoś jest świetnym źródłem biotyny, białka i kwasów tłuszczowych omega-3, które redukują stany zapalne i uzdrawiają owłosioną skórę. Piękne włosy to zdrowe mieszki włosowe (korzenie włosów). Działanie przeciwzapalne kwasów omega-3 sprawdza się również w przypadku paznokci. Zdrowia życzę, Jean-Marc Dupuis
Artykuł pochodzi z newslettera Poczta Zdrowia, przekazującego najnowsze, potwierdzone badaniami naukowymi, informacje o naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom. Można go bezpłatnie zaprenumerować na stronie www.PocztaZdrowia.pl
Źródła: 1) Vitamins and minerals: their role in nail health and disease; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17763607 2) Effect of oral intake of choline-stabilized orthosilicic acid on skin, nails and hair in women with photodamaged skin; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16205932 3) Serum ferritin and vitamin d in female hair loss: do they play a role? http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23428658
Komentarzy: 0