Art

Alergie pokarmowe

14.10.2016
Alergie pokarmowe

Tempo życia, brak regularnego trybu dnia i niedbałość o zdrowie sprawiają, że alergie pokarmowe coraz częściej dotyczą dorosłych osób. Nie jest to tylko przypadłość wieku dziecięcego, znacznie więcej dorosłych ma problemy, które zmuszają do zmiany nawyków żywieniowych.

Substancje chemiczne występujące w pożywieniu, glebie czy wodzie osłabiają układ odpornościowy i sprawiają, że reagują inaczej niż do tej pory. Reakcje organizmu mogą nasilać się w różnych warunkach. Szacuje się, że różne alergie pokarmowe dotyczą aż 40-45% Polaków. Na świecie ten problem jest jeszcze poważniejszy.

 

Skąd się biorą nietolerancje?

Nietolerancja jest odpowiedzią na składniki pokarmowe, których nie toleruje organizm. Silne reakcje objawiają się od razu, opóźnione mogą wystąpić nawet do 72 godzin po spożyciu. Objawy są uzależnione od ilości pokarmu. Im jest go więcej, tym reakcja silniejsza.

Poziom zanieczyszczenia środowiska i jakość spożywanego jedzenie także ma wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Pierwszym etapem rozpoznania nietolerancji jest obserwacja organizmu. Jeśli dochodzi do reakcji alergicznych można podejrzewać, że przyczyną jest pożywienie. Kiedy zauważymy kiedy pojawiają się reakcje, diagnoza jest o wiele łatwiejsza. Bez znajomości przyczyny, konieczne jest wykonanie wielu testów alergicznych. Ciężko jest sprawdzić wszystkie nietolerancje pokarmowe. Szybka reakcja jest bardzo istotna, można wtedy zapobiec pogorszeniu reakcji.

 

Objawy alergii pokarmowych

Do najczęstszych należą reakcje alergiczne na skórze, swędzenie skóry, wysypka, katar, zatkany nos, zapalenie spojówek, duszności, infekcje górnych dróg oddechowych. Mogą występować bóle głowy, wzdęcia, bóle brzucha, a także poczucie ciągłego zmęczenia.

Do najczęstszych alergenów należą mleko, mąka pszenna, orzeszki ziemne, pomidory, jaja, ryby, skorupiaki, proszek do pieczenia, wołowina. Dużym problemem są też szeroko stosowane barwniki azowe, które na opakowaniach są oznaczone między innymi- E102, E104, E110, E122, E124, E129. Warto omijać gotowe produkty i dania, gotując w domu ze świeżych i sezonowych produktów znacznie zminimalizujesz ryzyko wystąpienia alergii.

Najskuteczniejszą metodą leczenia jest dieta eliminująca produkty które, wywołują reakcje alergiczne. Brak odpowiedniej reakcji może prowadzić do poważnych powikłań, nie należy lekceważyć objawów.

 

Daria Występek

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Sprawdź znamiona na ciele przed latem

13.10.2016
Sprawdź znamiona na ciele przed latem

Wiosna to ostatni moment, żeby sprawdzić znamiona przed wystawianiem ich a słońce. Wszystkie pieprzyki i zmiany powinien zobaczyć lekarz dermatolog, żeby stwierdzić czy nie są groźne. Przebywanie w pełnym słońcu może być niebezpieczne, zwłaszcza jeśli ma to miejsce każdego dnia. W wielu gabinetach organizowane są bezpłatne badania, z których warto skorzystać. Takie badania najlepiej wykonywać raz w roku.

Zmiany na skórze mogą zaniepokoić kiedy maja nieregularne kształty,  są niewyraźne i nie mają wyraźnie zaznaczonych obwódek. Dermatolog sprawdzi je dermoskopem i wstępnie oceni zmianę. Może okazać się to nic groźnego, ale w razie potrzeby skieruje na zabieg usunięcia zmiany do chirurga. Najczęściej taka decyzja dotyczy zmian szczególnie narażonych na szkodliwe promieniowanie słoneczne.

Obserwacja zmian jest bardzo istotna. Ważne, żeby wiedzieć czy zmiana się powiększa, zmienia barwę lub kształt. Takie informacje są bardzo potrzebne lekarzowi. Jeśli zaczyna boleć, piec, albo pojawia się inny stan zapalny trzeba reagować od razu. Często zmiany okazują się nie groźne, jednak w najgorszym wypadku może być to złośliwy czerniak. Wykryty wcześnie jest uleczalny. Niestety pacjenci często zgłaszają się kiedy jest za późno, a nowotwór jest już rozwinięty.

Osoby, których bliscy mieli raka skóry powinni być szczególnie czujni i częściej poddawać się badaniom. Jasna karnacja bardziej predysponuje do zmian, ale nie jest to regułą. Osoby nadużywające solarium są w grupie podwyższonego ryzyka. O wiele lepsza metodą jest opalanie natryskowe, które nie ma tak groźnych konsekwencji.

Pamiętaj o profilaktyce i stosuj wysokie filtry przeciwsłoneczne kiedy przebywasz na słońcu. Spf 30-50 nakładaj grubą warstwą jeśli wychodzisz na zewnątrz w czasie dużych upałów. Kremy stosuj godnie z zaleceniami, niewielka ilość nie wystarczy żeby się ochronić. W godzinach od 11-16 w letnie dni unikaj przebywania na słońcu. Opalenizna nie jest warta problemów ze zdrowiem.

Daria Występek

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 1

peri

14.02.2017

Hejka, po zeszłych wakacjach pojawil mi się pieprzyka na reku, chyba od slonca (morze) - czy powinnam się przejmować? heeeelp

Art

Oczyszczające działanie wody z solą

12.10.2016
Oczyszczające działanie wody z solą

Picie wody z solą to jedna z metod oczyszczania organizmu. Nie jest to popularna metoda, ale ze względu na dużą skuteczność, przebywa jej zwolenników. Najlepiej to kuracji oczyszczającej użyć soli himalajskiej, albo czarnej „kala namak”, ze względu na większą zawartość minerałów.  Woda, które rozpuszczamy sól powinna być ciepła. Dlaczego warto ją pić? Oto kilka zalet:

 

Oczyszczanie z toksyn

Pita regularnie oczyszcza wątrobę i usprawni prace jelit. Ułatwia też usuwanie metali ciężkich. To dobre wspomaganie organizmu w czasie detoksu, głównie diet skokowych, albo w czasie głodówek.

 

Zapewnia dobre nawodnienie organizmu

Samo picie wody, zwłaszcza przy diecie ubogiej w sól, nie zawsze jest dobrym nawodnieniem organizmu. Woda mineralizowana zapewnia optymalne nawodnienie, ponieważ zawiera cenne mikroelementy, które tracimy w ciągu dnia wraz z potem i moczem. Woda filtrowana sprawdza się na co dzień, ale kiedy więcej trenujemy, albo nasze ciało obficie się poci warto postawić na wodę wysoko mineralizowaną. Sól kuchenna powoduje gromadzenie wody w organizmie i prowadzi do obrzęków, dlatego trzeba jej unikać. Odwrotnie działają naturalne sole jak himalajska czy czarna- kala namak. Dostarczają potrzebnych mikroelementów, nie powodują jednak gromadzenia wody.

 

Wspomaga trawienie

Słony smak działa stymulująco na ślinianki oraz enzymy trawienne. Dzięki temu żołądek wydziela więcej kwasu żołądkowego. Wspomaga to przemianę materii, a także zapobiega zaparciom i wzdęciom.

 

Dostarcza minerałów

Sól himalajska zawiera aż 84 naturalnie występujących minerałów, sól czarna ma bardzo zbliżony skład. Nie poleca się spożywania soli morskiej, która często dodatkowo zawiera substancje chemiczne, zapobiegające tworzeniu brył.

 

Jak przygotować oczyszczający napój?

Do szklanki z ciepłą wodą, o temperaturze nie przekraczającej 40 stopni Celsjusza, należy wsypać około 1/4 łyżeczki-1/2 łyżeczki soli czarnej lub himalajskiej. Po dokładnym zamieszaniu należy wypić wodą z solę na czczo lub przed snem. Taka kuracja powinna trwać przez 7 kolejnych dni. Można powtarzać ją 1-2 razy w miesiącu. W czasie kuracji należy pamiętać o wypijaniu przynajmniej 2 litrów wody w ciągu dnia.

 

Daria Występek

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się