Art

Angina - jak ochronić dziecko?

24.05.2016
Angina - jak ochronić dziecko?

Angina

To choroba często występująca u dzieci. Wywołują ją paciorkowce, które mogą dostać się do gardła., wystarczy kontakt w chorą osobą, np. picie z jednej szklanki. Najczęściej choroba pojawia się kiedy organizm jest osłabiony. Pierwsze symptomy do bolące gardło, niedrożność dróg oddechowych i podwyższona temperatura, której często towarzyszą dreszcze. Chorobę łatwo jest zdiagnozować, charakteryzuje się powiększonymi migdałkami i wyżej wymienionymi objawami. Jednak w razie wątpliwości warto wykonać test na obecność paciorkowców w gardle. Polega ono jedynie na pobraniu wymazu z gardła, a już po kilkudziesięciu minutach znamy wynik. Prawidłowa diagnoza pozwoli na podanie odpowiednich leków i szybsze wyzdrowienie.

Jak ochronić dziecko przed anginą?

  • Zadbaj o dobrą odporność dziecka. Eliminuj cukry proste z jego diety, sprawdź czy toleruje gluten. Zdrowa dieta bogata z warzywa, owoce i nieprzetworzoną żywność jest najzdrowsza i pomaga wzmocnić organizm.
  • Zimą używaj rozgrzewających przypraw- dodawaj po potraw cynamon, imbir, goździki.
  • Dbaj o zdrowe zęby dziecka, próchnica często może wywoływać stany zapalne.
  • Postaw na aktywność na świeżym powietrzu. Nawet kiedy jest chłodno, ubierzcie się ciepło spacerujcie minimum przez 30 minut dziennie. To jeden z lepszych sposobów na dbanie i odporność dziecka.
  • Nie doprowadzaj do nagłego przegrzania lub wyziębienia organizmu dziecka. Takie nagłe zmiany szczególnie u dzieci mogą być czynnikiem rozpoczynającym chorobę.
  • Naucz dziecko jak ważne jest mycie rąk, to właśnie przez bezpośredni kontakt drobnoustroje przenoszone są najczęściej.
  • Nie pozwalaj na kontakt z innymi chorymi dziećmi. Uczulaj dziecko, żeby piło tylko ze swojego kubka i używało swoich sztućców.

Angina zazwyczaj przechodzi po około 7-10 dniach. W tym czasie należy zadbać i jej całkowite wyleczenie. Nawroty często powodowane niedoleczoną angina, mogą przerodzić się w przewlekłe stany zapalne. Może mieć po poważniejsze konsekwencje.   Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Sposoby na glinkę

24.05.2016
Sposoby na glinkę

Glinka i woda to najlepsze naturalne sposoby na oczyszczenie ciała. Naturalnie występujące glinki zawierają wiele minerałów i pierwiastków. Mają właściwości detoksykujące, antybakteryjne, przeciwzapalne, mineralizujące, przyspieszają także gojenie skóry.

Jak stosować glinkę?

  • Maska do twarzy

To najpopularniejsza forma użycia glinki, która pomaga oczyścić skórę, zmniejszyć pory, odświeżyć i przygotować ją do dalszej pielęgnacji. Można mieszać ją z samą wodą, albo dodać do niej trochę olejku, olejków eterycznych lub octu jabłkowego. Wszystko zależy od tego, czego potrzebuje skóra. Glinka szybko zastyga na twarzy, dlatego trzeba spryskiwać ją wodą termalną, hydrolatem, albo zwykłą wodą. Działa kiedy jest wilgotna, warto potrzymać ją na twarzy czy ciele około 10 minut, żeby miałam możliwość zadziałać.

  • Kąpiel z glinką

Glinka dodana do kąpieli wyciąga z ciała toksyny i brud. Pomaga dokładnie oczyścić pory, wspomaga też leczenie ran. Jak przygotować kąpiel? Do wanny dodajemy 3-4 łyżki glinki i kąpiemy się przez minimum 15 minut. Można dodać olejki eteryczne, które bardzo umilają kąpiel i działają aromaterapeutycznie. Dzięki takiemu zabiegowi skóra jest miękka i oczyszczona. Osoby, które nie lubią kąpieli, albo nie mają wanny mogą nałożyć maskę z glinki na całe ciało.

  • Płyn do płukania jamy ustnej

Około 1/2 łyżeczki glinki mieszamy z 1/4 szklanki wody i płuczmy nią jamę ustną przez około 1 minutę. Powtarzamy czynność do momentu, kiedy roztwór się skończy. To dobra metoda na pozbycie się bakterii i toksyn, warto stosować ją raz w tygodniu, a na koniec opłukać usta wodą. To metoda stosowana od wieków, pozwala zachować zdrowe zęby. Glinka leczy i oczyszcza ciało. W pierwszej kolejności trafia do miejsc, które potrzebują uleczenia. Warto mieć ją w domu i stosować regularnie. Jest tania i łatwo dostępna Najlepiej próbować różnych odmian i znaleźć najlepszą dla siebie. Do rozrabiania glinki nie można używać metalowej miseczki ani łyżeczki, traci przez to swoje właściwości.   Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Ogranicz cukier - kilka praktycznych porad

24.05.2016
Ogranicz cukier - kilka praktycznych porad

Do najpopularniejszych noworocznych postanowień zalicza się najczęściej utratę wagi. Eliminacja cukru z codzienne diety to wielu krok do sukcesu. Jak to zrobić? Początek może być ciężki, ale szybko przyzwyczaisz się do nowych nawyków i osiągniesz sukces jeśli będziesz konsekwentna.

1. Czytaj etykiety.

Poznaj oznaczenia pod jakimi może kryć się cukier. Unikaj zwłaszcza tych produktów, które mają cukier wysoko w składzie. Cukier to także syrop glukozowo-fruktozowy, stosowany w zdecydowanej większości produktów. To oczyszczony i zagęszczony roztwór glukozy i fruktozy czyli cukrów prostych. Jest tanim i najczęstszym zamiennikiem cukru oraz miodu. Jak jeszcze może być oznaczony cukier: glukoza, fruktoza, maltodekstryna, dekstryna, maltoza, miód, melasa, karmel, syrop klonowy, syrop z agawy.

2. Poznaj normy.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie nie więcej niż 25 g cukry dla osoby dorosłej w ciągu dnia. To około 5 łyżeczek cukru. Ogranicz słodzenie, a jako przekąski wybieraj słodkie owoce. Nie kupuj produktów z dużą zawartością cukru, a na słodycze pozwalaj sobie 1-2 razy w tygodniu. Zauważysz zmianę samopoczucia.

3. Zrezygnuj z napojów gazowanych.

Zawierają ogromne dawki cukru i nie dostarczają składników odżywczych. Postaw na świeżo wyciskane soki i wodę mineralną. Dobrze gaszą pragnienie i nie są szkodliwe dla zdrowia.

4. Znajdź zdrowie zamienniki.

Słodkie nie zawsze musi być niezdrowe, poza naturalnie słodkimi owocami, można sięgać lepsze zamienniki cukru. Stewia czy ksylitol są coraz bardzie popularne. Zielone listki stewii są naturalnie słodkie, warto mieć tą rośliną w swojej kuchni, liście można zasuszyć, zmielić i dodawać do herbaty czy deserów. Ksylitol jest bardziej przetworzony, ale to cukier brzozowy, który mogą stosować nawet osoby z cukrzycą, nie podnosi bowiem poziomu cukru we krwi. Warto szukać zdrowszych zamienników.

5. Przestań słodzić herbatę i kawę.

Postaw na herbaty ziołowe z lukrecją, która ma naturalnie słodki smak, do kawy dodaj więcej aromatycznych przypraw- wanilię, cynamon, kardamon. Oszczędzając dziennie kilka czy nawet kilkanaście łyżeczek cukru o ograniczysz wiele kalorii i poczujesz przypływ energii.

6. Jedz słodycze, które przygotujesz samodzielnie.

To nie takie trudne, te sklepowe mają długie składy i rzadko są zdrowe. Pozwalaj sobie na zdrowe desery. Spróbuj musu z orzechów nerkowca, rafaello z kaszy jaglanej, domowej nutelli. Zdziwisz się ile możliwości dają zdrowe produkty.

7. Nie wszystko co zdrowe jest dobre.

Mimo, że w sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć wiele „zdrowych” słodyczy, nie daj się nabrać. Wiele produktów typu fiy czy light ma mniejszą zawartość tłuszczu, a w zamian podwojoną ilość cukru. Uważaj na muesli, granolę lepiej przygotować je samodzielnie w domu. Początki mogą być trudne, jednak nie poddawaj się po kilku potknięciach. Zmiany nie muszą być drastyczne. Nic się nie stanie jeśli czasem zdarzy ci się zjeść coś niezdrowego. Ważne, żeby zachować zdrowy rozsądek i nie sięgać po takie desery zbyt często.   Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 1

Mariusz

30.05.2016

Ja odstawilem cukier calkowicie. Jest mi z tym ok.

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się