Bataty - słodkie ziemniaki
Bataty można już dostać w większości sklepów i od czasu do czasu można urozmaicić nimi dietę. Maja wyjątkowy, słodkawy smak i są zdrowe. To dobre źródło węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym. Są lekkostrawne i zawierają wiele cennych składników mineralnych. Są uznawane za jedne z najzdrowszych warzyw.
Pochodzą w Ameryki Środkowej, jednak obecnie są uprawiany w Europie, a także w Polsce. Nie są kaloryczne w 100 gramach zawierają około 75 kalorii. Mogą być podstawą obiadów, a ze względu na swój słodkawy smak świetnie sprawdzą się też w deserach. Na ich bazie można przygotować wiele zdrowych ciast.
Swoją pomarańczową barwę zawdzięczają beta-karotenowi, który jest silnym antyutleniaczem. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę C i E, a także żelazo, magnez, mangan, miedź, selen,chlor, siarkę, jod,sód, wapń oraz fosfor. Dzięki temu wzmacniają układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie.
Spożywanie większych dawek beta karotenu zwłaszcza u kobiet zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi. Badania pokazują także korzystne działanie batatów w procesie leczenia nowotworów nerek, jelita grubego, prostaty i innych organów wewnętrznych. Wysokie stężenie beta-karotenu dobrze wpływa również na wzrok, a także na układ krwionośny.
Słodkie ziemniaki zawierają głównie skrobię i są lekko strawne. Mają więcej błonnika niż tradycyjne ziemniaki, dzięki czemu pozytywnie wpływają na przemianę materii. Działają kojąco na żołądek, zwłaszcza przy wrzodach żołądka.
Bataty są zalecana jako dodatek do zbilansowanej diety. To bardzo popularne warzywo wśród sportowców. Pomaga uzupełnić braki minerałów po treningu, równocześnie odbudowuje zapasy glikogenu mięśniowego. Jest też dobrą przekąskę przed treningiem.
Kupując słodkie ziemniaki wybieraj twarde warzywa, pozbawione plam i uszkodzeń. Najlepiej gotować je na parze, albo upiec, żeby zachować jak najwięcej wartości odżywczych. Po kupieniu przechowuj je w chłodnym pomieszczeniu, dzięki temu zachowają świeżość na dłużej.
Daria Występek
Komentarzy: 0