Art

Body ART- dlaczego warto spróbować?

08.01.2015
Body ART- dlaczego warto spróbować?

Body art w dokładnym tłumaczeniu oznacza sztukę ciała. To przede wszystkim kierunek w sztuce, gdzie aktorzy wykorzystują własne ciało oraz emocje do samopoznania. Sztuka ta traktuje ciało i umysł jako jedność. BodyART to nowy kierunek fitnessu zapoczątkowany przez Roberta Steinbachera, bardzo uznanego prezentera fitness na całym świecie. To precyzyjnie i wszechstronnie opracowana metoda treningu, jest odpowiednia dla większości osób. Trenuje całe ciało, nie skupia się na poszczególnych partiach mięśni. Pomaga osiągnąć pełną harmonię ciała i umysłu, relaksuje, pomaga się wyciszyć. Istotnym elementem jest nauka prawidłowego oddechu. BodyART łączy w sobie elementy yogi, fizjoterapii, a także techniki relaksacji oraz oddechu.

Wszystkie ruchy i pozycje trenują różne mięśnie ciała jednocześnie, oddziałując na przylegające i połączone z nimi organy. Koncepcja BodyART sprowadza się głównie do harmonii oraz jedności ciała i umysłu poprzez aktywność fizyczną.

 

Jak wygląda trening BodyART?

 

Na zajęciach ćwiczy się na boso lub w skarpetach, podobnie jak na jodze. Mata jest jedynym koniecznym elementem treningu, poza nią nie potrzebujemy dodatkowego sprzętu do ćwiczeń.

Ćwiczenia wykonywane są w wolnym tempie, co pozwala świadomie wykonać każdy ruch, ważne jest skupienie się na technice wykonywanych ćwiczeń. Gwałtowane szybkie ruchy często zawierają wiele ruchów, które łatwo zauważyć i wyeliminować zwalniając tempo. Taki trening jest odpowiedni dla każdej grupy wiekowej, z każdym treningiem widoczny jest progres. BodyART wpływa pozytywnie na wiele aspektów naszego ciała:

- poprawia kondycję i sprawność,

- zwiększa świadomość ciała,

- pomaga skorygować nieprawidłową postawę,

- poprawia koordynację ruchową,

- kształtuje siłę i elastyczność,

- wzmacnia mięśnie głębokie,

- odpręża,

- wyszczupla i wydłuża mięśnie,

- rozwija ciało równomiernie.
Treningi dodają energii i sprawiają że chcemy być jeszcze sprawniejsi i silniejsi. Zawsze odbywają się przy odpowiednio dobranej kojącej muzyce. Szybko można zapomnieć o codziennych problemach i skupić się na kształtowaniu własnego ciała.
Autorka: Daria Występek

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Słodki smak

07.01.2015
Słodki smak

Rozmowa z psychodietetykiem Katarzyną Bury.Daria Występek: Dzień dobry, chciałam porozmawiać z Panią na temat cukru i tego jak duży ma od wpływ na nasze emocje. Czy rzeczywiście smaki mają wpływ na odczuwanie określonych emocji? Co daje nam słodki smak? Dietetyk: Według ajurwedy każdy ze smaków wzmacnia odczuwanie określonych emocji. Słodki smak daje nam od dziecka poczucie bezpieczeństwa. Mleko matki jest przecież słodkie. Zarówno osoby borykające się z niedowagą , jak i te, które mają problem z nadwagą nie powinny odmawiać sobie słodyczy. Ważne jednak, aby czerpać słodki smak ze zdrowych produktów. DW: Najlepiej całkowicie zrezygnować z białego, rafinowanego cukru? Dietetyk: Zdecydowanie tak, pożegnajmy rafinowany cukier. Działa jak gąbka. Wyjaławia organizm z mikroelementów. Wysysa z nas magnez, cynk i witaminy z grupy B, które są potrzebne do jego strawienia. DW: Jakie zamienniki cukru są dla nas najzdrowsze? Jakie wybierać? Dietetyk: najbardziej polecam miód, stewię, syrop z agawy, słody: jęczmienny, buraczany, ryżowy, a także suszone, niesiarkowane owoce. Oprócz słodyczy dostarczają nam cennych składników odżywczych. DW: Czy cukier w takiej formie trudniej „przedawkować”? Niektórzy zalecają całkowite odstawienie cukru czy mają rację? Dietetyk: Jest bardzo wiele osób uzależnionych od cukru. Nie wyobrażają sobie dnia bez napojów słodzonych, czekolady, batonów. U takich osób kilkutygodniowe odstawienie cukru może być konieczne, taki „dekots” ustabilizuje poziom cukru i pozwoli odpocząć organizmowi od ciągłych skoków insuliny. Jednak u osób odżywiających się racjonalnie nie jest to konieczne, warto jednak sięgać po zamienniki białego cukru. Nie powodują poczucia braku słodyczy i zaspokajają potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Domowe ciasto z owocami czy bakaliami jest świetnym zamiennikiem ciast z cukierni. Sięgnijmy po suszone daktyle, figi, rodzynki, śliwki czy morele. Poświęćmy 20–30 minut i przygotujmy pyszne domowe ciasteczka lub ciasto ze zdrowych składników. DW: Wydaje się to bardzo proste. Czy takie produkty są trudno dostępne? Jakie bakalie wybierać, nie wszystkie są zdrowe? Dietetyk: Zamienniki cukru są łatwo dostępne, stawia i ksylitol są w większości sklepów. W okresie jesienno – zimowym szczególnie polecam miód, wzmacnia odporność i jest bardzo zdrowy. Bakalie należy wybierać uważnie, nie muszą być to ekologiczne owoce, ale nie mogę zawierać siarki, takie nie są dla nas korzystane. Dwutlenek siarki to popularny konserwant, ale wielu producentów z niego rezygnuje. DW: Dziękuję za rozmowę.   Autorka: Daria Występek  

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Olej Inca-Inchi

06.01.2015
Olej Inca-Inchi

Pochodzący z Peru olej Inca Inchi używany jest tam od wieków. Dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych ma wyjątkowe właściwości, które warto wykorzystać w codziennej pielęgnacji. Naturalne oleje w czystej postaci działają najbardziej efektywnie, były w takiej formie używane przez wieki. Zawierają wiele witamin i minerałów, które czerpią także z otoczenia. Dlatego najlepsze oleje to te najmniej przetworzone, tłoczone na zimno i nierafinowane.

 

Olej Inca Inchi pozyskiwany jest z orzechów peruwiańskiej rośliny Sacha Inchi. Jest to jedna z najbardziej wartościowych roślin oleistych, zawiera cenne kwasy tłuszczowe - Omega-3 alfa-linolenowy i Omega-6 linolowy oraz proteiny

 

Właściwości oleju Inca Inchi

Zastosowanie w kosmetyce oleju Inca Inchi jest bardzo szerokie. Regeneruje on skórę, włosy oraz paznokcie, odbudowuje uszkodzone tkanki, zwiększa ich elastyczność i pobudza odbudowę kolagenu.

Dzięki dużej zawartości witaminy A oraz E, które są silnymi antyoksydantami, ale też naturalnymi konserwantami, olej długo zachowuje swoje właściwości i nie psuje się. Może być przechowywany bez konserwantów w temperaturze do 26°C przez około 24 miesiące. Olej Inca inchi można spotkać w kosmetykach przeciwstarzeniowych, regenerujących oraz ułatwiających gojenie. Najlepszy jest jednak ten w czystej postaci.

 

Zastosowanie oleju Inca Inchi:

- uelastycznia skórę, dzięki regeneracji kolagenu, pomaga zmniejszać rozstępy i nadaje się do stosowania przez kobiety w ciąży,

- jest idealny do masażu całego ciała oraz twarzy, przyspiesza odnowę skóry, działa odmładzająco i przeciwzmarszczkowo,

- wyrównuje koloryt skóry, pomaga pozbyć się przebarwień i świeżych blizn. Zaleca się go także przy łojotokowym zapaleniu skóry,

- wspomaga regenerację i odżywia przesuszoną skórę, przynosi ulgę przesuszonej skórze zimą, oraz latem kiedy jest podrażniona przez promieniowanie UV,

- nawilża i odżywia przesuszone włosy, oraz skórę głowy.

 

Inca Inchi Active Oil jest w 100% produktem naturalnym i jest całkowicie bezpieczny.

Mimo tłustej konsystencji szybko się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy na skórze. Warto okazjonalnie lub na stałe wprowadzić go do swojej pielęgnacji.

Autorka: Daria Występek

 

 

 

 

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się