Art

Ból kolan przy bieganiu - co zrobić?

29.06.2016
Ból kolan przy bieganiu - co zrobić?

Ból kolan w trakcie treningu biegowego lub po nim, jest sygnałem, którego nie należy ignorować. Może być to zwiastun poważniejszych  problemów, więc kiedy tylko się pojawi zacznij działać. Bolesność w okolicy stawu kolanowego, powinna być szybko zgłoszona do lekarza. W tym wypadu najważniejszy jest czas reakcji i podjęcie działań. Ból może być następstwem kilku najczęściej występujących sytuacji, niekoniecznie związanych z bieganiem:

Długotrwałe siedzenie i bezruch, w czasie którego cały czas uciskana jest chrząstka stawowa. Powoduje to zaburzenia w jej ukrwieniu i może powodować dolegliwości bólowe.

Nierównomierne obciążanie stawów.

Brak równowagi mięśniowej i mała siła, może prowadzić do wzmożonego podparcia w stawie rzepkowo- udowym. W konsekwencji bardzie obciążona strona zaczyna dodać dolegliwości bólowe. Wzmacniając odpowiednie mięśnie można wyeliminować ten problem.

Cechy osobniczo zależne np. budowa kolan, także mogą być przyczyną dolegliwości bólowych. Często mogą być to drobne wady postawy, których nigdy nie skorygowano.

Ból kolan może być także spowodowany często popełnianymi błędami w czasie treningów. Rozpoczynając warto pamiętać o stopniowym wydłużani dystansu czy intensywności. Zbyt szybkie treningi na początku przygody z bieganiem mogą powodować liczne kontuzje. Kolejnym problemem może być bieganie po twardym podłożu, nie każdy może biegać po asfalcie. Warto sprawdzić czy bardziej miękkie nawierzchnie nie eliminują bólu w stawach. Bardzo ważną kwestią jest zadbanie o dobre buty treningowe. Powinny mieć dobrą amortyzację i uwzględniać budowę stopy. W sklepach dla biegaczy można odpowiednio dobrać obuwie i poradzić się specjalistów. Przykładaj się do rozgrzewki, która przygotuje ciało do wysiłku, a po treningu zawsze pamiętaj o rozciąganiu, to bardzo istotny element. Pamiętaj także od co najmniej jednym dniu wolnym od treningów. Organizm potrzebuje regeneracji.

Pierwsza pomoc na dolegliwości bólowe

Wizyta u lekarza nie powinna być odwlekana w czasie, jednak kiedy pojawi się ból działaj od razu. Zrób chłodny okład z lodu i odpocznij. Nie ma lepszej metody na zmniejszenie dolegliwości. Możesz też kupić opaskę na kolano, która ustabilizuje rzepkę. Trenuj z głową i bądź czujny na sygnały jakie wysyła ciało.   Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Okłady lecznicze, kiedy leczyc ciepłem, a kiedy zimnem?

28.06.2016
Okłady lecznicze, kiedy leczyc ciepłem, a kiedy zimnem?

Okłady to dobry i sprawdzony sposób na liczne dolegliwości. Dobrze z nich korzystać przy urazach i dolegliwościach bólowych. Warto jednak wiedzieć kiedy zadziałać zimnem, a kiedy ciepłem, żeby nie spotęgować efektu bólowego. Kiedy przyłożyć lód? Zimnem warto ratować się przy uderzeniach, urazach i ostrych stanach zapalnych. Kompresem może być mrożonka, czy kostki lodu owinięte w bawełnianą ściereczkę. Lody ani mrożonek nie należy kłaść bezpośrednio na skórę. Może to doprowadzić do odmrożenia. Taki okład przykładać można także w razie złamań, skręcenia czy zwichnięcia stawów. Dobrze sprawdza się także po stłuczeniu, nabiciu guza, ukąszeniu owadów a nawet przy bólu po wyrwaniu zęba. Zimny okład należy przyłożyć na około 10 minut, w razie silnego bólu warto powtarzać taka czynność kilka razy dziennie, nawet c

Okłady to dobry i sprawdzony sposób na liczne dolegliwości. Dobrze z nich korzystać przy urazach i dolegliwościach bólowych. Warto jednak wiedzieć kiedy zadziałać zimnem, a kiedy ciepłem, żeby nie spotęgować efektu bólowego.

Kiedy przyłożyć lód?

Zimnem warto ratować się przy uderzeniach, urazach i ostrych stanach zapalnych. Kompresem może być mrożonka, czy kostki lodu owinięte w bawełnianą ściereczkę. Lody ani mrożonek nie należy kłaść bezpośrednio na skórę. Może to doprowadzić do odmrożenia.

Taki okład przykładać można także w razie złamań, skręcenia czy zwichnięcia stawów. Dobrze sprawdza się także po stłuczeniu, nabiciu guza, ukąszeniu owadów a nawet przy bólu po wyrwaniu zęba.

Zimny okład należy przyłożyć na około 10 minut, w razie silnego bólu warto powtarzać taka czynność kilka razy dziennie, nawet co dwie godziny. Lód trzymamy przy bolesnej okolicy, kiedy jest zbyt zimny, należy robić przerwy, żeby nie doprowadzić do odmrożenia. Nigdy nie przekładamy lodu do miejsc, które były już kiedyś odmrożone.

Na co pomaga ciepły okład?

Te są przeznaczone głównie na spięte mięśnie, jeśli czujesz że kark czy inne mięśnie potrzebują rozluźnienia zastosuj ciepły okład. Termofor warto mieć w domu kiedy borykasz się z bolesnymi miesiączkami, czy bolesnym brzuchem. Ciepły termofor czy poduszka elektryczna powinna mieć temperaturę około 35-40 stopni Celsjusza. Okład możesz stosować około 2-3 razy z ciągu dnia przed 30 minut. Temperatura powinna być odczuwana jako przyjemne ciepło, kiedy jest za gorąca należy ochłodzić okład. Zbyt gorący może spotęgować stan zapalny.

Ciepłe okłady można stosować także w przypadku bólu zatok. Ogrzewając czoło i nasadę nosa można skutecznie zminimalizować dolegliwości bólowe.

Warto mieć w domu termofor i żelowe okłady do przygotowania zimnych okładów. Nigdy nie wiadomo kiedy mogą się przydać. Zimne i ciepłe okłady to jedne z najstarszych sposobów domowego zwalczania bólu. Dzięki nim można pozbyć się bólu bez stosowania leków czy innych droższych sposobów. Warto o tym pamiętać.

 

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Jedz tylko dojarzałe owoce

27.06.2016
Jedz tylko dojarzałe owoce

Owoce zawierają wiele witamin i minerałów, dlatego warto jeść je każdego dnia. Warto wybierać różnorodne owoce, które zapewnia zbilansowana dietę. Najlepiej spożywać je na surowo, wtedy zapewniamy sobie najwięcej witamin i minerałów. Są lekkostrawne i pomagają zapewnić lepsze zdrowie. Jest wiele mitów dotyczących spożywania owoców. Jedzone w niedojrzałe, w nieodpowiedniej porze może wywołać niepożądane dolegliwości. Nie ma konieczności rezygnacji z ich jedzenia, ale znajomość podstawowych reguł łączenia owoców i ich spożywania. Wiele osób obwinia owoce za wzdęcia czy bóle brzucha. Wprowadzając owoce do diety można poprawić zdrowie i samopoczucie.

Dojrzałe owoce

Kiedy owoc zostaje zerwany czy zebrany, zaczyna wydzielać etylen, czyli gaz który aktywuje enzymy obecne w owocach. Enzymy rozkładają pektyny i skrobię zawarte w owocach. Dojrzałe owoce zawierają enzym, który rozkłada skrobię, ten są enzym zawiera nasza ślina. Enzym ten sprawia, że dojrzałe owoce są o wiele łatwiejsze do strawienia przez nasz układ pokarmowy. Dodatkowo dojrzałe owoce zawierają więcej cukrów prostych, dzięki którym owoce są słodsze i bardziej aromatyczne. Dochodzi także do rozkładu pektyn, dzięki którym owoce staja się miękkie. Dzięki tym przemianom i dojrzewaniu owoców są one łatwo przyswajalne przez organizm. Niedojrzałe owoce są niejadalne i nie powinny być spożywane. Mogą powodować uczucie niestrawności, a także dolegliwości bólowe.

Jak przyspieszyć dojrzewanie owoców?

Co zrobić kiedy kupimy niedojrzałe awokado, mango czy banany? Aby przyspieszyć ich dojrzewanie włóż owoc do szczelnie zamkniętej, papierowej torby, lub połóż go obok innych dojrzałych owoców (głównie jabłka i banany). Dzięki temu zwiększysz stężenie etylenu w powietrzu, a to przyspieszy dojrzewanie owoców. Owoce przechowywane w lodówce dojrzewają wolniej. Wielu z nich, np. cytrusów w ogóle nie należy przechowywać w chłodniach, ponieważ mogą one prowadzić do utraty wilgotności owoców.   Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się