Camu camu - jagoda z amazonii
Szukając najlepszych źródeł witaminy C poza dziką różą, czarna porzeczką, acerolą czy rokitnikiem można natknąć się na egzotyczna nazwę camu camu. To owoc, który od niedawne można spotkać w naszych sklepach. Dlaczego warto go poznać?
Camu camu lub inaczej cacari to dziko rosnący krzew na terenie lasów amazońskich w Peru i Brazylii. Ma on czerwone owoce, które pod względem zawartości witaminy C zostawiają inne owoce w tyle. Owoce camu camu są tak kwaśne, że ciężko jest jeść je prosto z krzaczka. Najczęściej są one dodawane do napojów czy deserów. Ceni się je za właściwości lecznicze i wzmacniające organizm. W rejonie Amazonii są też częstym składnikiem codzienne pielęgnacji, dzięki dużej dawce witaminy C, chronią przed starzeniem się skóry.
Świeże owoce camu camu zawierają aż 2500 mg witaminy C w 100 g, dla porównania cytryna zawiera jej około 80 mg w 100 gramach. Witamina C to nie jedyny powód dla którego warto sięgnąć po te owoce. To także dobre źródło flawonoidów, które są silnymi antyoksydantami. Działają korzystnie na zdrowie, a także na wygląd skóry. Mają także działanie antynowotworowe. To co wyróżnia camu camu to rzadkie połączenie witaminy C, flawonoidów i kwasu elagowego. Dzięki teu działanie jest bardzie skuteczne. Związki te chronią przed chorobami układu sercowo- naczyniowego, zapaleniem stawów, chorobami układu pokarmowego, chorobami reumatoidalnymi. Wspomagają także proces oczyszczania organizmu.
Kwas elagowy ma właściwości anty cukrzycowe, a także neutralizuje związki rakotwórcze. Badanie potwierdzają takie działanie.
Owoce maja niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny dlatego są zalecane osobom odchudzającym się, ale także dla cukrzyków, osób przewlekle chorych. To także popularny suplement wśród sportowców, dzięki dużej zawartości antyoksydantów działa korzystnie na regenerację organizmu.
Najczęściej można spotakać camu camu z postacie sproszkowanych lub suszonych owoców. W takiej postaci zachowują większość swoich właściwości. Warto dodawać je do posiłków, głównie koktajli, owsianki, lub pić po zmieszaniu z wodą. To dobry sposób na urozmaicenie swojej diety.
Daria Występek
Komentarzy: 0