Art

Candida

23.04.2015
Candida

Candida albicans to pasożytniczy grzyb z rodziny drożdżaków, który żyje w przewodzie pokarmowym człowieka, składając się na fizjologiczną florę jelitową. Oprócz grzybów z rodzaju Candida, w jelitach występują także bakterie beztlenowe i względnie tlenowe- głównie E. coli.

Ich obecność jest fizjologicznie prawidłowa, jednak problem zaczyna się kiedy naturalna równowaga ilości drobnoustrojów w jelicie zostaje zachwiana. Z taką sytuacją najczęściej mamy do czynienia kiedy spożyjemy coś skażonego np. salmonellą lub gronkowcem złocistym. Patogenne bakterie mogą wtedy zacząć się rozmnażać w przewodzie pokarmowym i dochodzi do objawów zatrucia pokarmowego. Kolejną przyczyną zaburzenia składu naturalnej mikroflory jest stosowanie antybiotyków, które mają działanie przeciwdrobnoustrojowe. Niestety, antybiotyki nie potrafią odróżniać bakterii nieszkodliwych od tych chorobotwórczych. Niszczą naturalną florę jelitową, co powoduje duże zaburzenia mikroflory jelitowej.

Candida lub kandydoza to grzybica spowodowana przez grzyby candida. Grzyby te najczęściej powodują infekcje skóry i błony śluzowej, jednak mogą powodować grzybice ogólnoustrojową. Zdarza się to jednak dość rzadko i jest spowodowane całkowitym spadkiem odporności.

Grzybica jest chorobą bardzo trudną w leczeniu, przebiegającą z licznymi nawrotami. Grzyby są trudne do zniszczenia, szybko nabywają oporność na kolejno stosowane leki, dlatego leczenie nie przynosi pożądanych efektów.

Czynnikami wywołującymi nadmierny rozrost grzybów Candida w organizmie człowieka są głównie spadek odporności, długotrwałe przyjmowanie antybiotyków, cukrzyca, ciąża, zmiany hormonalne, zanieczyszczenie środowiska, jedzenie dużej ilości przetworzonej żywności. Ważną przyczyną rozwoju drożdżycy jest nadużywanie cukru w każdej postaci, a także wysokoprzetworzonych produktów skrobiowych. W procesie metabolizmu cukrów powstają toksyczne produkty przemiany materii, a do ich wydalenia wymagany jest udział dużej ilości witamin i minerałów. Produkty wysokoprzetworzone nie zawierają wystarczającej ilości witamin, dlatego organizm jest zmuszony do wykorzystania witamin magazynowanych głównie w wątrobie. W konsekwencji dochodzi do niedoborów witamin i minerałów, a osłabiony organizm jest bardzie podatny na atak grzyba Candida. Może on prowadzić do wielu chorób m.in. cukrzyca, refluks, zespół jelita drażliwego czy zapalenie jelita grubego.

 

 

Autorka: Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Warto jeść buraki

20.04.2015
Warto jeść buraki

Burak to jedno z najzdrowszych warzyw, które ma wiele leczniczych właściwości. Zawdzięcza je antycyjanom, cennym barwnikom, które występują także w czerwonym winie. Buraki zawierają wiele witamin , miedzy innymi B1 i C, a także pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez. Buraki są także źródłem kwasu foliowego. Są niskokaloryczne w 100 gramach zawierają jedynie 38 kcal.

Najbardziej wartościowe są buraki pieczone, albo gotowane w zupie. Ważne, żeby nie odlewać z nich wody, bo tracimy wtedy wiele składników odżywczych. Najzdrowszą formą przyswajanie buraków jest picie surowego, świeżo wyciskanego soku z buraków.

 

Właściwości zdrowotne buraków

Przede wszystkim buraki polecane są osobom osłabionym i z anemią, jako naturalny środek krwiotwórczy. Wspomagają także leczenie białaczki i chorób układu krwionośnego. Pomagają uregulować poziom cholesterolu, dlatego są polecane chorym na nadciśnienie.

Barwnik betanina to silny przeciwutleniacz chroniący przed działaniem wolnych rodników. Dzięki niemu burak zwalcza komórki rakowe, zauważono szczególnie pozytywny wpływ w przypadku nowotworu przewodu pokarmowego lub pęcherza. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie są zalecane jedynie chorym na cukrzycę.

Działanie zasadotwórcze buraków pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową.

Dodatkowo warzywo to wzmacnia odporność organizmu, zwłaszcza na wirusy. A kiedy już dopadnie nas przeziębienie sok z buraka zadziała wykrztuśnie i pomoże w uporczywym kaszlu.

 

Jakie buraki wybrać?

Najbardziej popularny jest burak ćwikłowy, powinien mieć cienką skórkę i ciemny jednolity miąższ. Lepiej wybierać mniejsze warzywa, te o średnicy nieprzekraczającej 8 cm są najsmaczniejsze.

Inną postacią jest botwina, czyli niedojrzała postać buraka. Jest bardzo zdrowa, jednak jak w przypadku wszystkich nowalijek trzeba uważać na zawartość szczawianów. Nie należy spożywać jej w nadmiarze, bo może to prowadzić do bolesności stawów oraz do kamicy nerkowej.

 

Warto sięgać po buraki jak najczęściej, można przygotowywać z nich zdrowe zupy, soki, surówki i wiele ciekawych potraw.

 

 

 

Autorka: Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Jak dbać o serce?

18.04.2015
Jak dbać o serce?

Sprawdź, co wiesz o sercu i jak dbać o ten bezcenny organ!

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się