Candida
Candida albicans to pasożytniczy grzyb z rodziny drożdżaków, który żyje w przewodzie pokarmowym człowieka, składając się na fizjologiczną florę jelitową. Oprócz grzybów z rodzaju Candida, w jelitach występują także bakterie beztlenowe i względnie tlenowe- głównie E. coli.
Ich obecność jest fizjologicznie prawidłowa, jednak problem zaczyna się kiedy naturalna równowaga ilości drobnoustrojów w jelicie zostaje zachwiana. Z taką sytuacją najczęściej mamy do czynienia kiedy spożyjemy coś skażonego np. salmonellą lub gronkowcem złocistym. Patogenne bakterie mogą wtedy zacząć się rozmnażać w przewodzie pokarmowym i dochodzi do objawów zatrucia pokarmowego. Kolejną przyczyną zaburzenia składu naturalnej mikroflory jest stosowanie antybiotyków, które mają działanie przeciwdrobnoustrojowe. Niestety, antybiotyki nie potrafią odróżniać bakterii nieszkodliwych od tych chorobotwórczych. Niszczą naturalną florę jelitową, co powoduje duże zaburzenia mikroflory jelitowej.
Candida lub kandydoza to grzybica spowodowana przez grzyby candida. Grzyby te najczęściej powodują infekcje skóry i błony śluzowej, jednak mogą powodować grzybice ogólnoustrojową. Zdarza się to jednak dość rzadko i jest spowodowane całkowitym spadkiem odporności.
Grzybica jest chorobą bardzo trudną w leczeniu, przebiegającą z licznymi nawrotami. Grzyby są trudne do zniszczenia, szybko nabywają oporność na kolejno stosowane leki, dlatego leczenie nie przynosi pożądanych efektów.
Czynnikami wywołującymi nadmierny rozrost grzybów Candida w organizmie człowieka są głównie spadek odporności, długotrwałe przyjmowanie antybiotyków, cukrzyca, ciąża, zmiany hormonalne, zanieczyszczenie środowiska, jedzenie dużej ilości przetworzonej żywności. Ważną przyczyną rozwoju drożdżycy jest nadużywanie cukru w każdej postaci, a także wysokoprzetworzonych produktów skrobiowych. W procesie metabolizmu cukrów powstają toksyczne produkty przemiany materii, a do ich wydalenia wymagany jest udział dużej ilości witamin i minerałów. Produkty wysokoprzetworzone nie zawierają wystarczającej ilości witamin, dlatego organizm jest zmuszony do wykorzystania witamin magazynowanych głównie w wątrobie. W konsekwencji dochodzi do niedoborów witamin i minerałów, a osłabiony organizm jest bardzie podatny na atak grzyba Candida. Może on prowadzić do wielu chorób m.in. cukrzyca, refluks, zespół jelita drażliwego czy zapalenie jelita grubego.
Autorka: Daria Występek
Komentarzy: 0