Art

Ciecierzyca

27.04.2015
Ciecierzyca

Ciecierzyca jest nazywana inaczej cieciorką lub grochem włoskim. Kształtem przypomina nieco niewielki orzech laskowy, w smaku odbiega od gruchu i innych roślin strączkowych, ma lekko orzechowy posmak. Jest bardzo popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu, u nas też zdobywa coraz większą popularność. Głównie  dzięki kuchni wegetariańskiej i wegańskiej gdzie ciecierzyca ma wiele zastosowań. Jest dobrym źródłem białka, co potwierdziły liczne badania naukowe. W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86 g białka. Powinni sięgać po nią także osoby jedzące mięso.

Ciecierzyca ma dużą zawartość wielu witamin i składników  odżywczych, znajdziemy w niej między innymi:  żelazo, potas, cynk, fosfor, błonnik i większość witamin z grupy B. Jest zalecana przy łamliwości paznokci, nadmiernym wypadaniu włosów, a także przy przeziębieniu  i bólach głowy i gardła. Napar z cieciorki pobudza procesy trawienne, pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Ze względu na dużą zawartość błonnika jest zalecana przy dietach odchudzających oraz chorym z cukrzycą. Dodatkowo jej spożywanie jest zalecane osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość, ze względu na dużą zawartość żelaza. Zaleca się ją także kobietom w czasie miesiączki.
Sposoby na ciecierzycę

Można kupić ją gotową w puszce, jednak najzdrowiej ugotować ją samodzielnie. W tym celu ziarna ciecierzycy moczymy w wodzie przez około 12 godzin, po tym czasie odlewamy wodę i zalewamy ją świeżą, zimną wodą. Gotujemy ją bez soli, jedynie z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej przez około 40-60 minut. Po tym czasie powinna być miękka i gotowa do przyrządzenia.

Najpopularniejszą potrawą z ciecierzycy jest hummus, czyli pasta z ciecierzycy z dodatkiem  sezamu, oliwy, soku z cytryny i przypraw. Warto jej spróbować, może zastąpić pasty do kanapek, albo być z jedzona jako dip do warzyw.

Kotlety i pasztety z ciecierzycy są kolejnym dobrym pomysłem na obiad, można ją dodawać do domowych zup, gulaszów, sałatek. Ponadto z ciecierzycy można uzyskać mąkę i wykorzystać ją do zrobienia chleba, ciast czy naleśników. Nie posiada glutenu i jest odpowiednia dla alergików.

Zastosowań jest wiele, warto wyszukiwać ciekawych przepisów i urozmaicać swoje odżywianie.

 

Autorka: Daria Występek

Dodaj komentarz


Komentarzy: 0

Art

Skuteczne oczyszczenie jelit

27.04.2015
Skuteczne oczyszczenie jelit

Dopóki zdrowie dopisuje, twój organizm jest w stanie zwalczać pasożyty i trucizny w stadium tak wczesnym, że nie zdążą one wyrządzić większych szkód. Niemniej ich obecność stanowi stałe zagrożenie, gdyż mogą one doprowadzić do poważnej choroby w takim momencie, gdy twój organizm będzie osłabiony na skutek niewłaściwej diety, nieodpowiedniego stylu życia, obciążenia chemią i złogami czy stresu. Nieoczyszczone jelita to nie tylko problemy z trawieniem i wydalaniem, lecz także przyczyna wzdęć i otyłości. Ponadto mogą powodować niedożywienie innych organów wewnętrznych, w tym serca i mózgu, oraz ogólne poczucie zmęczenia.

Kuracja na oczyszczenie jelit przynosi w rezultacie: poprawę perystaltyki jelit, pozbycie się szkodliwych bakterii, pasożytów i grzybów (np. Candida albicans),  usunięcie złogów, co prowadzi do lepszego wchłaniania witamin i minerałów, przyspieszenia przemiany materii, poprawy sylwetki i podwyższenia poziomu energii. Oczyszczanie jelit ułatwia naszemu organizmowi przyswajanie witamin, minerałów i innych niezbędnych składników z naszego pożywienia oraz pozwala mu efektywniej walczyć z wszelkiego rodzaju zagrożeniami zewnętrznymi.

Składniki kuracji to znane rośliny stosowane w medycynie ludowej od tysiącleci.

Ekstrakt z orzecha włoskiego i czarnegoreguluje pracę układu pokarmowego. Ma działanie odtruwające. W medycynie ludowej uważany jest za naturalny środek przeciw robaczy.

Ekstrakt z goździków poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom i gazom, skurczom żołądkowym i jelitowym oraz przykremu zapachowi z jamy ustnej.

Ekstrakt z piołunu przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie. Polecany przez zielarzy na pobudzenie funkcji wydalniczych oraz jako środek odkażający i przeciw robaczy.

Antiquus – ekstrakt ziołowy na bazie rozmarynu, lawendy, tymianku, melisy, mięty i pokrzywy.Sporządzony według receptury z XIV w. Reguluje pracę układu pokarmowego. Wspomaga przemianę materii i pozbywanie się związków toksycznych z organizmu. Wzmacnia system immunologiczny między innymi przy przeziębieniach, kaszlu, zatruciach pokarmowych, chorobach przewlekłych i bólach reumatycznych. Działa ogólnie regenerująco.

Olejek oregano – 100% olejek oregano, nierozcieńczany w oliwie z oliwek. Wyciąg z lebiodki pospolitej. Wzmacnia, uspokaja organizm i reguluje pracę układu pokarmowego. Wykazuje własności bakteriobójcze, wiąże toksyczne produkty przemiany materii, działa przeciwskurczowo i uspokajająco. Olejek oregano jest środkiem od tysięcy lat znanym i uznanym przez medycynę naturalną. Już Hipokrates, jeden z najsłynniejszych lekarzy starożytnej Grecji, uważał go niemal za panaceum na wszystkie dolegliwości. Znane jest też jego działanie przeciwgrzybiczne.

Ornityna – produkt dostarcza składnika o działaniu regulującym metabolizm węglowodanów, tłuszczów i białka oraz ma działanie regenerująco-budulcowe. Ornityna przyspiesza procesy odtruwania. Wspomaga pracę jednego z najistotniejszych filtrów organizmu – wątroby, co jest szczególnie ważne przy niezdrowym trybie życia.

  mediflowery2

Medi-Flowery ApS Sp z o.o.www.medi-flowery.com Tel. 506 807 654  

Dodaj komentarz


Komentarzy: 0

Art

Foot corrector- sposób na kształtowanie stopy

26.04.2015
Foot corrector- sposób na kształtowanie stopy

Stopy pełnią bardzo ważną funkcję w naszym ciele, są podporą całego organizmu i to na nich opiera się cały ciężar ciała. Każdego dnia stopy muszą zmagać się z dużymi obciążeniami, jeśli mięśnie i więzadła nie są odpowiednio silne, w wyniku przeciążeń może dojść do deformacji. Do najczęstszych zniekształceń należy płaskostopie podłużne i poprzeczne, a także szpotawość i koślawość stopy. Złe ustawienie stopy wpływa na postawą i funkcjonowanie całego organizmu. Najszybciej odczuwane są dolegliwości bólowe kolan, stawów biodrowych i kręgosłupa. Szczególnie ważne jest obserwowanie prawidłowego rozwoju stóp u dzieci, kiedy szybka reakcja może przynieść szybką poprawę. U osób dorosłych korekcja jest trudniejsza i wymaga więcej czasu, ale można wspomóc jej kształtowanie za pomocą małego urządzenia foot corrector. Kształtem przypomina siodło podparte na dwóch sprężynach, które mają za zadanie wytwarzanie oporu w czasie wykonywania ćwiczeń. Został on zaprojektowany przez Josepha Pilatesa, twórcę metody Pilates. Niestety nie jest zbyt często stosowany, instruktorzy najczęściej koncentrują się na ćwiczeniach mięśni grzbietu, nóg czy brzucha. Zapominają, że prawidłowe ustawienie stóp poprawia sylwetkę i jest konieczne dla zachowania prawidłowej postawy. Foot corrector umożliwia wykonywanie prostych i skutecznych ćwiczeń wzmacniających i podnoszących łuki stóp. Dzięki temu poprawiają równowagę i chód. Są one wskazane nie tylko dla osób, które mają problemy z postawą, ale też dla osób aktywnych fizycznie, szczególnie biegaczy i osób które trenują sporty w których ważna jest szybkość i zwinność jak piłka nożna, koszykówka, tenis czy narciarstwo. Ćwiczenia w korektorze wymagają dobrego ustawienia stopy, a także kolana, miednicy, kręgosłupa i obręczy barkowej. W czasie ćwiczeń ruch powinien wychodzić z biodra, a zgięte kolano być skierowane w stronę drugiego palca stopy. Aby uzyskać najlepsze wyniki należy ćwiczyć najpierw jedną stopę, a następnie drugą. Przed zmianą stopy warto stanąć prosto na obu nogach, żeby doczuć różnicę. Warto wprowadzić ćwiczenia stóp do swojego treningu zwłaszcza jeśli stawy skokowe i stopa są mocno przeciążane na treningach. Pomoże to osiągnąć większą stabilność i równowagę, a w rezultacie zmniejszy częstość występowania kontuzji.   Autorka: Daria Występek

Dodaj komentarz


Komentarzy: 0

Copyright ©2019 RankingLekarzy.pl

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się