Ciecierzyca
Ciecierzyca jest nazywana inaczej cieciorką lub grochem włoskim. Kształtem przypomina nieco niewielki orzech laskowy, w smaku odbiega od gruchu i innych roślin strączkowych, ma lekko orzechowy posmak. Jest bardzo popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu, u nas też zdobywa coraz większą popularność. Głównie dzięki kuchni wegetariańskiej i wegańskiej gdzie ciecierzyca ma wiele zastosowań. Jest dobrym źródłem białka, co potwierdziły liczne badania naukowe. W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86 g białka. Powinni sięgać po nią także osoby jedzące mięso.
Ciecierzyca ma dużą zawartość wielu witamin i składników odżywczych, znajdziemy w niej między innymi: żelazo, potas, cynk, fosfor, błonnik i większość witamin z grupy B. Jest zalecana przy łamliwości paznokci, nadmiernym wypadaniu włosów, a także przy przeziębieniu i bólach głowy i gardła. Napar z cieciorki pobudza procesy trawienne, pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Ze względu na dużą zawartość błonnika jest zalecana przy dietach odchudzających oraz chorym z cukrzycą. Dodatkowo jej spożywanie jest zalecane osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość, ze względu na dużą zawartość żelaza. Zaleca się ją także kobietom w czasie miesiączki.
Sposoby na ciecierzycę
Można kupić ją gotową w puszce, jednak najzdrowiej ugotować ją samodzielnie. W tym celu ziarna ciecierzycy moczymy w wodzie przez około 12 godzin, po tym czasie odlewamy wodę i zalewamy ją świeżą, zimną wodą. Gotujemy ją bez soli, jedynie z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej przez około 40-60 minut. Po tym czasie powinna być miękka i gotowa do przyrządzenia.
Najpopularniejszą potrawą z ciecierzycy jest hummus, czyli pasta z ciecierzycy z dodatkiem sezamu, oliwy, soku z cytryny i przypraw. Warto jej spróbować, może zastąpić pasty do kanapek, albo być z jedzona jako dip do warzyw.
Kotlety i pasztety z ciecierzycy są kolejnym dobrym pomysłem na obiad, można ją dodawać do domowych zup, gulaszów, sałatek. Ponadto z ciecierzycy można uzyskać mąkę i wykorzystać ją do zrobienia chleba, ciast czy naleśników. Nie posiada glutenu i jest odpowiednia dla alergików.
Zastosowań jest wiele, warto wyszukiwać ciekawych przepisów i urozmaicać swoje odżywianie.
Autorka: Daria Występek
Komentarzy: 0