Art

Wyrównaj ciśnienie!

05.12.2017
Wyrównaj ciśnienie!

Często zdarza się nam słyszeć, że ktoś lepiej lub gorzej się czuje ze względu na niestabilne tętno oraz ciśnienie krwi. Jeśli idziemy do lekarza, to bardzo często jest nam ono mierzone, jako niezbędny parametr do ustalenia przyczyny naszych dolegliwości. Wykonywanie pomiarów pozwala też kontrolować, czy u pacjenta cierpiącego na daną dolegliwość wystąpił progres lub regres danej choroby.
Ciśnienie tętnicze, określa poziom nacisku jaki na tętnice, a raczej ich ścianki wywiera krew, która tam przepływa. Jest ona w momencie skurczu serca tłoczona do aorty. W tym momencie ciśnienie tętnicze skurczowe ma najwyższy poziom. W fazie rozkurczu ciśnienie spada do najniższego poziomu.

Jeżeli jest nieprawidłowe, to mówimy o nadciśnieniu lub niedociśnieniu. Jego poziom może się ciągle zmieniać, na co wpływ ma wiele czynników. Pomiar ciśnienia wykonuje lekarz jak też można to zrobić samemu.

Metody pomiaru ciśnienia krwi

1. Metoda osłuchowa

Polega ona na monitorowaniu tzw. tonów Korotkowa. Najpierw należy założyć gumowy mankiet na ramię ok. 3 cm powyżej łokcia. Chodzi o to, żeby był on umieszczony na wysokości serca badanej osoby. Po dopasowaniu należy nadmuchać go ręcznie gumową gruszką. Wykonuje się to po to, żeby całkowicie zamknąć tętnicę. Następnie opróżnia się mankiet bardzo powoli, aż pojawiające się dźwięki i tętno się zsynchronizują. Jest to tzw. I faza wg Korotkowa, która informuje, że jest to ciśnienie skurczowe. Następuje dalsze opróżnianie mankietu, aż do momentu gdy dźwięki zanikną.

W tym momencie mamy do czynienia z ciśnieniem rozkurczowym, czyli V fazą wg Korotkowa. Pomiaru dokonuje się za pomocą sfigmomanometru rtęciowego lub stetoskopu. Wadą metody osłuchowej jest to, że wyniki zależą od wykonującego badanie. Może on przecież nie zawsze dobrze usłyszeć tętno pacjenta. Dlatego pomiar może być niedokładny. Niekiedy zamiast ucha ludzkiego korzysta się z mikrofonu.

2. Metoda oscylometryczna

Polega na pomiarze ciśnienia również przy pomocy gumowego mankietu, jak też specjalnego aparatu. Mankiet jest pompowany elektronicznie. Pomiary są dokonywane przy użyciu czujnika, a wynik ukazuje się na wyświetlaczu urządzenia. Wartości dotyczące ciśnienia skurczowego i rozkurczowego są obliczane na podstawie zastosowania właściwych algorytmów. Do badania wykorzystuje się dwa rodzaje aparatów. W urządzeniach półautomatycznych napełnianie mankietów odbywa się ręcznie za pomocą gumowej gruszki. Natomiast obliczanie wyników ciśnienia poprzez oscylacje tętnic są tak samo podawane jak w aparatach całkowicie zautomatyzowanych.    

Na podstawie uzyskanych wyników określa się poziom ciśnienia tętniczego. Mierzy się je w milimetrach słupa rtęci - mm Hg lub też w kilopaskalach - Pa.

Klasyfikacja ciśnienia tętniczego

(określenie ciśnienia, ciśnienie skurczowe, ciśnienie rozkurczowe) w mm Hg:

ciśnienie krwi wykres

  • niskie ciśnienie - 89/59 i poniżej
  • ciśnienie niskie prawidłowe - 90-99/60-64
  • ciśnienie prawidłowe - 100–129/65-84
  • ciśnienie optymalne - 120/80
  • ciśnienie wysokie prawidłowe - 130–139/85-89 
  • nadciśnienie tętnicze stopnia I - 140-159/90-99
  • nadciśnienie tętnicze stopnia II - 160-179/100-109 
  • nadciśnienie tętnicze stopnia III - 180/110 i powyżej 
  • izolowane nadciśnienie skurczowe - 140/90 i powyżej

Prawidłowe ciśnienie krwi kształtuje się pomiędzy 120-129 na 80-84 mm Hg. Tak oczywiście jest w przypadku osoby dorosłej. U noworodka te wartości są niższe i wynoszą 102/55 mm Hg. W późniejszym wieku czyli powyżej pierwszego roku życia do ok. 8 lat ciśnienie tętnicze u dziecka optymalnie powinno mieć wartość 110/75 mm Hg. 

Nieprawidłowe ciśnienie

Prawidłowe ciśnienie pozwala na sprawne funkcjonowanie organizmu. Gdy jest niewłaściwe, wtedy mogą pojawiać się różne przykre objawy jak: mocne bóle i obrzęki kończyn oraz kłucie w okolicach klatki piersiowej, duszności, zawroty głowy połączone z omdleniami, a także zaburzenia snu, nierówne tętno i kołatanie serca. Nieprawidłowości pojawiają się, gdy ciśnienie jest zbyt niskie lub też za wysokie.

Niedociśnienie  

Zdarza się, że u danej osoby ciśnienie skurczowe kształtuje się poniżej 100 mm Hg. W takiej sytuacji mówimy o niedociśnieniu, określanym jeszcze jako hipotonia lub hipotensja. Na przyczyny występowania niskiego ciśnienia może wpływać niedobór sodu oraz płynów ustrojowych w organizmie, niedoczynność kory nadnerczy, tarczycy i przysadki, a także choroby serca. Czasami zdarza się spadek ciśnienia na skutek występowania stanu pozakrzepowego, żylaków, a także przy uszkodzeniu komórek nerwowych występujących w mózgu.

Przyjmowanie leków przeciwdepresyjnych, działających moczopędnie, a także rozszerzające naczynia krwionośne również może spowodować niedociśnienie. Osoby, które przyjmują tabletki nasenne oraz leki na nadciśnienie też powinny liczyć się z możliwością wystąpienia u nich hipotonii. Należy jednak pamiętać, że obniżona wartość ciśnienia tętniczego zdarza się również u dziewcząt, a także u osób uprawiających wyczynowo sport. Objawy wskazujące na niedociśnienie to: apatia, senność, kiepskie samopoczucie, ogólne uczucie zmęczenia, zaburzenia koncentracji, zimne stopy i palce dłoni. Niskie ciśnienie może też skutkować bólami i zawrotami głowy, omdleniami, nudnościami, a także zaburzeniami rytmu serca i tym że tętno jest przyspieszone.       

Nadciśnienie

Zgodnie z obowiązującymi normami o nadciśnieniu możemy mówić, gdy ciśnienie skurczowe krwi w tętnicy wynosi powyżej 140 mm Hg, a rozkurczowe jest wyższe niż 90 mm Hg. Warto badać się cyklicznie, żeby w porę móc leczyć tę dolegliwość. Często nadciśnienie nie wywołuje żadnych objawów. Jednak nie leczone może skutkować poważnymi konsekwencjami takimi jak np. udar. Nadciśnienie dzieli się na pierwotne, które jest związane z genami oraz wtórne będące następstwem występującej u pacjenta choroby przez co dochodzi do nadciśnienia.

Pierwszy rodzaj określany też samoistnym spowodowany jest dziedziczeniem, a także takimi czynnikami jak niezdrowa dieta oraz menopauza. Nadciśnienie wtórne natomiast może być spowodowane przez choroby. Należą do nich: Zespół Conna oraz Cushinga, zwężenie aorty, przewlekłe choroby nerek, obturacyjny bezdech senny, a także guz chromochłonny. Objawy wskazujące na nadciśnienie to: zawroty i tępy ból głowy, występowanie duszności, szybkie męczenie się, niespokojny i zaburzony sen, problemy emocjonalne i nerwowość. Chory może także uskarżać się na częste krwawienie z nosa oraz łomotanie serca. 

ciśnienie krwi

Sposoby na problemy z ciśnieniem

Prawidłowe ciśnienie osoba chora może uzyskać bez stosowania farmaceutyków. Ważna jest właściwa dieta i nie narażanie organizmu na złe funkcjonowanie. Przede wszystkim warto jest zadbać o to, aby zrzucić zbędne kilogramy. Spacery, rekreacja ruchowa i aktywny styl życia uchronią nas przed otyłością i nadwagą. Co ważne podczas aktywności na powietrzu, dzięki promieniom słonecznym przyjmiemy sporą ilość witaminy D, która bardzo korzystnie wpływa na zdrowie jeśli występuje nadciśnienie. Poza tym warto też postawić na zajęcia, które będą nas relaksowały. Odpoczynek, spokój, słuchanie muzyki i unikanie sytuacji stresowych korzystnie wpłyną na poprawę zdrowia.

W pożywieniu warto ograniczyć używanie soli oraz zrezygnować z tłustych potraw. Jeśli jemy mięso to chude. Warto też spożywać ryby oraz pieczywo żytnie i dużo warzyw, które zawierają potas. Ten minerał skutecznie obniża ciśnienie. Zaburzenia ciśnienia tętniczego wynikają również z nadużywania alkoholu, którego spożywanie należałoby znacznie ograniczyć. Natomiast całkowicie należy zrezygnować z palenia wyrobów tytoniowych. Przy niedociśnieniu można raz dziennie wypić kawę. Dobrym pomysłem będzie zakup ciśnieniomierza, dzięki któremu będziemy mogli samodzielnie kontrolować swoje ciśnienie tętnicze i na bieżąco monitorować jego poziom.  

 

Jarosław Cieśla

 

Źródła:
1) https://journals.viamedica.pl/arterial_hypertension/article/viewFile/12462/10299
2) https://journals.viamedica.pl/arterial_hypertension/article/viewFile/12848/10628
3) https://journals.viamedica.pl/arterial_hypertension/article/viewFile/12617/10452
4) https://journals.viamedica.pl/arterial_hypertension/article/viewFile/12351/10189
5) https://journals.viamedica.pl/arterial_hypertension/article/viewFile/12579/10414
6) https://journals.viamedica.pl/forum_zaburzen_metabolicznych/article/viewFile/28730/23499

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Art

Dlaczego USG piersi jest tak ważne?

24.11.2017
Dlaczego USG piersi jest tak ważne?

Rak piersi są jednym z największych problemów onkologicznych współczesnego świata. Na szczęście jest sposób, żeby wykryć raka piersi, zanim będzie za późno – badanie USG piersi.

W XXI wieku najsilniejszą bronią kobiet w walce z rakiem piersi jest wiedza. Wiedza na temat raka piersi jest niezbędna poczynając od szansy wczesnego wykrycia, a kończąc na świadomym udziale w procesie leczenia.

Wskazania do wykonania usg piersi obejmują wszelkie zmiany wykryte przez kobietę w badaniu samokontrolnym piersi, a więc gdy pojawia się wyczuwalny guz piersi lub guz sutka czy też wyciek z brodawki sutkowej lub gdy pojawi się ból piersi niewiadomego pochodzenia. To badanie diagnostyczne zlecane jest także po operacji usunięcia gruczołu piersiowego (mastektomia), po biopsji mammotomicznej jak również, gdy w badaniu fizykalnym wykrywane jest powiększenie pachowych węzłów chłonnych. Badanie usg piersi jest badaniem poprzedzającym biopsję mammotomiczną piersi oraz stanowi metodę obrazowania gruczołu piersiowego podczas tego zabiegu.

Na czym polega USG piersi?

Całe badanie jest całkowicie bezbolesne i nie trzeba się do niego przygotowywać. Najlepiej wykonać je pomiędzy 1 a 10 dniem cyklu miesiączkowego, jednak nie jest to warunek konieczny. USG piersi daje możliwość wykrycia raka piersi oraz guz w piersiach,  we wczesnym etapie rozwoju.

Przed badaniem usg piersi lekarz przeprowadza standardowy wywiad środowiskowy. Pytania dotyczą antykoncepcji, przebytych ciąż, operacji piersi, chorób nowotworowych (rak piersi) u członków rodziny. Warto zabrać ze sobą poprzednie wyniki badań np. usg piersi, co ułatwi lekarzowi sprawdzanie piersi. Przebieg badania nie jest skomplikowany a samo badanie wykonywane jest w pozycji leżącej. Obie piersi pokrywa się żelem, który ułatwia przewodzenie ultradźwięków. Lekarz wykonuje ruchy w każdym kierunku, w celu dokładnego zbadania i ewentualnego wykrycia guza piersi.

Na koniec badania lekarz sprawdza także doły pachowe, by wykluczyć powiększone węzły chłonne. Głowica aparatury połączona jest z komputerem, na którym pojawia się obraz kolejnych części piersi, sprawdzanych przez lekarza. Może on wtedy ocenić czy występują w tkankach jakieś niepokojące zmiany. Dzięki temu ma możliwość wykrycia zmian mierzących od 0,5 milimetrów i odróżnić guz nowotworowy od torbieli.
Guz piersi osiąga średnicę jednego centymetra w okresie dwóch lat. Zbagatelizowanie badań kontrolnych prowadzi do wzrostu ryzyka i guz piersi może być już złośliwy.

Badanie usg piersi jest nieinwazyjne i można wykonywać je nawet u kobiet w ciąży – warto jednak poinformować o tym lekarza, ponieważ może to wpłynąć na interpretację wyników. 

Na czym polega biopsja mammotomiczna?

Biopsja mammotomiczna jest bezpieczną, powszechnie stosowaną metodą głównie w diagnozowaniu raka piersi, ale także w leczeniu chorób piersi. Jest to także jedna z najnowocześniejszych metod pobierania wycinków z piersi o wielkości nawet do 2 cm przy wykonaniu jednego wkłucia – mówi dr n. med. Piotr Bednarski z kliniki medycynadab.pl.

Biopsja mammotomiczna może być wykonywana w trybie ambulatoryjnym, a sam zabieg trwa do 15 minut i jest przeprowadzany pod kontrolą usg i w niewielkim znieczuleniu miejscowym.

Niewątpliwą zaletą biopsji mammotomicznej, oprócz bardzo precyzyjnej diagnozy, jest niezakładanie szwów, a opatrunku uciskowego – dodaje dr n. med. Piotr Bednarski - a biopsja mammotomiczna gwarantuje powrót to pełnej aktywności tuż po jej wykonaniu.

Wczesne wykrycie zmian chorobowych daje szanse na pełne wyzdrowienie.
 

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Art

Wegetarianizm - co warto wiedzieć?

19.11.2017
Wegetarianizm - co warto wiedzieć?

To co jemy ma ogromny wpływ na jakość naszego życia. Wraz z pożywieniem wprowadzamy do organizmu potrzebne do jego prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze lub też substancje, które nam szkodzą. Tak więc właśnie od diety często zależy nasz nastrój, samopoczucie, a także to czy mamy energię oraz siłę do wykonywania różnych czynności. Produkty spożywcze wreszcie wpływają także na nasze zdrowie i jak często chorujemy.

Pożywienie może być dla nas lekarstwem lub też przyczyną różnych dolegliwości i schorzeń. Wiele osób zwraca uwagę na to, jak funkcjonuje ich organizm po zjedzeniu danych produktów. To bardzo dobry sposób na zrozumienie czego im potrzeba, bo do diety należy podchodzić indywidualnie. Niektórzy jednak decydują się na wyłączenie ze swojego menu pewnych produktów nie tylko ze względu na to, co ,,mówi" im ich organizm, ale też z pobudek światopoglądowych. Tak właśnie jest z wegetarianizmem. To nie tylko dieta, ale także styl życia i przyjmowanie pewnej postawy moralnej.

Wegetarianizm jest celowym i w pełni świadomym wyborem niespożywania produktów mięsnych. Dotyczy to również ryb oraz tzw. owoców morza czyli stawonogów, ślimaków, mięczaków, a także głowonogów. Ludzie, którzy zdecydowali się na wyłączenie z diety wymienionych wyżej produktów kierują się różnymi przesłankami. Jedni twierdzą, że produkty pochodzenia zwierzęcego są po prostu niezdrowe i szkodliwe dla człowieka, co skłania ich do odżywiania się wyłącznie żywnością roślinną. Inni natomiast nie chcą, aby z powodu konsumpcji ginęły zwierzęta.

Decydując się na wegetarianizm warto dokładnie wszystkiego dowiedzieć się na ten temat. Ważne jest, żeby dostarczać sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, aby pozostać w dobrym zdrowiu.

Co jedzą wegetarianie?

Od tego co spożywa wegetarianin zależy jaką właściwie wybrał sobie jego odmianę. Głównie chodzi o to, aby nie jeść mięsa. Są też i takie osoby, które odrzucają także używanie przedmiotów, odzieży i obuwia wytworzonego ze zwierząt.



1) Laktoowowegetarianizm.

Ten rodzaj wegetarianizmu polega na tym, że w diecie nie ma mięsa. Dotyczy to także ryb i owoców morza. W menu za to znajdują się warzywa, owoce, a przede wszystkim produkty zbożowe, które dostarczają energii potrzebnej do właściwego funkcjonowania organizmu. Można też jeść jaja, miód oraz produkty mleczne, czyli pożywienie pochodzenia zwierzęcego. Poza tym spożywa się również makarony, kasze, soję, a także rośliny strączkowe dostarczające potrzebne białko. Laktoowowegetarianizm inaczej określa się jako owolaktarianizm.  

2) Laktowegetarianizm.

Ten rodzaj wegetarianizmu jest w zasadzie kopią wyżej opisanego z tym, że oprócz wykluczenia mięsa i ryb z diety, nie spożywa się także jaj oraz makaronów do których produkcji zostały one użyte. Natomiast mleko jak i jego przetwory są jak najbardziej polecane do konsumpcji.

3) Owowegetarianizm.

W tym przypadku oprócz wyrzucenia z jadłospisu mięsa i ryb, nie spożywa się także mleka i jego przetworów. Natomiast dopuszcza się jedzenie jaj. Można też oczywiście spożywać wszystkie produkty roślinne

4) Weganizm.

W tym przypadku dochodzimy już do wykluczenia nie tylko mięsa, ryb, owoców morza, ale także wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Dotyczy to oczywiście jaj, mleka i jego przetworów oraz miodu. Ważną kwestią jest też filozofia wegan. Otóż nie ograniczają się oni tylko do rezygnacji ze spożywania produktów pochodzących od zwierząt, ale także nie używają przedmiotów, które z nich wyprodukowano. Dotyczy to wyrobów ze skóry naturalnej, futer, bawełny, jedwabiu, a także przedmiotów, do których powstania trzeba było uśmiercić zwierzęta. Nie tolerują też testowania np. kosmetyków na zwierzętach.

5) Frutarianizm.

Ten rodzaj wegetarianizmu, polega na przyswojeniu sobie filozofii, żeby nie powodować zniszczenia, czy też jako kto woli uśmiercenia rośliny, gdy chcemy się nią pożywić. Chodzi o to, żeby nie stosować obróbki termicznej, czyli gotowania, smażenia, pieczenia itp. podczas przyrządzania potraw.  Tak więc frutarianie jedzą je na surowo. Odżywiają się owocami ziarnkowatymi, czyli np. gruszkami i jabłkami, a także jagodowymi, do których zaliczamy truskawki, jagody, borówki, maliny oraz jeżyny. W menu znajdą się także wiśnia i śliwka z grupy pestkowców, a także owoce cytrusowe, jaki i egzotyczne. Na surowo można także jeść warzywa np. ogórki, pomidory, bakłażany. Dieta ta nie stroni również od picia soków i wody.  

6) Liquidarianizm.

W tej diecie stosuje się podobne założenia jak we frutarianizmie, z tą tylko różnicą, że surowe owoce spożywa się tylko w postaci soków. Po takich posiłkach człowiek nie czuje, żeby jego żołądek był zbytnio wypychany pożywieniem, a trawienie jest szybkie.    

7) Witarianizm.

Istotą witarianizmu jest, to że nie spożywa się produktów przetworzonych, a także nie poddaje się ich obróbce termicznej. Jedynie dopuszcza się podgrzanie potraw tylko do 40 st. C. Z tych powodów nie pije się np. kawy i herbaty. Należy jednak pamiętać, że nie wszyscy witarianie nie jedzą mięsa. Niektórzy nie są wegetarianami i stosują się tylko do założeń diety.   

8) Sprautarianizm.

Jest to bardzo restrykcyjna dieta, która kojarzy się z pustelnikami i ludźmi wybierającymi życie ascetyczne i umartwianie się. Sprautarianie nie jedzą oczywiście mięsa, wyrobów pochodzenia zwierzęcego, a nawet owoców i warzyw. Odżywiają się wyłącznie pestkami owoców i warzyw, nasionami zbóż oraz kiełkami.

Diety ,,podszywające" się pod wegetarianizm

9) Semiwegetarianizm.

Trudno jest zaliczać ten rodzaj diety do wegetarianizmu, gdyż dopuszcza się tutaj spożywanie tzw. mięsa białego. Można zatem jeść ryby oraz drób. Całkowicie jednak wykluczone jest jedzenie mięsa czerwonego. Semiwegetarianie dopuszczają także do spożycia takie produkty jak jaja, miód, a także mleko i jegoprzetwory. Tę dietę dzieli się na dwa rodzaje:    

a) Pollowegetarianizm - z mięsa można jeść drób i ryby,

b) Pescowegetarianizm, określany także jako ichtiwegetarianizm - z mięsa można jeść tylko  ryby.

Czym wegetarianie zastępują mięso?

W zdrowej i właściwie zbilansowanej diecie nie może zabraknąć oprócz węglowodanów również białek i tłuszczy. Te osoby, które chcą przejść na wegetarianizm, często mają problem jak dostarczyć organizmowi tych dwóch ostatnich składników. Jeśli wykluczymy spożywanie mięsa, w tym również ryb, a także jajek, to co w takim razie jeść, żeby nasze ciało mogło prawidłowo funkcjonować?

1. Białko.

Wiele osób uważa, że mięso zapewnia im siłę do pracy fizycznej i właściwego funkcjonowania organizmu. Po zjedzeniu mięsnej potrawy nie czują osłabienia i dlatego nie chcą zrezygnować z pożywienia pochodzenia zwierzęcego. Dzieje się tak ze względu na zawartość w mięsie białka. Odpowiada ono za budowę tkanek ludzkiego organizmu, wpływa na przypływ energii, pomaga usuwać toksyny z ciała, goić rany, a także buduje mięśnie.  Zawiera aminokwasy, które mają zasadniczy wpływ na wzmocnienie odporności organizmu i jego prawidłowe funkcjonowanie. Jednak białko możemy znaleźć nie tylko w mięsie. Dużo tego składnika odżywczego znajduje się w kaszach, soczewicy, fasoli, komosie ryżowej, ciecierzycy, brokułach, sezamie, amarantusie, nasionach chia, produktach zbożowych oraz bobie i soi.

2. Tłuszcze.

Nie należy unikać tłuszczów w posiłkach. Warto jednak pamiętać, aby były one pełnowartościowe. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu najlepsze są te zawierające kwasy tłuszczowe nienasycone. Właśnie one mają wiele zalet i nie szkodzą organizmowi. Dodają energii, podnoszą temperaturę ciała oraz wpływają na lepsze trawienie. Jeśli nie są dostarczane organizmowi, to mogą spowodować wiele przykrych konsekwencji np. stany zapalne, problemy z cholesterolem, złą pracę narządów, a także zmian skórnych. Zdrowe tłuszcze znajdziemy w oleju kukurydzianym, słonecznikowym, oraz sojowym. Ponadto występują także w siemieniu lnianym, awokado, orzechach i migdałach.

3. Witaminy i inne składniki mineralne.

W mięsie i nabiale znajduje się wiele potrzebnych człowiekowi składników odżywczych, bez których funkcjonowanie ludzkiego organizmu jest zagrożone. Należą do nich witaminy z grupy B oraz minerały takie jak żelazo i cynk. Jednak rośliny także je zawierają, więc warto spożywać warzywa i owoce do każdego posiłku.

Witaminy z grupy B występują w grochu, fasoli, kaszy gryczanej, ryżu, płatkach owsianych, warzywach liściastych, ziemniakach, nasionach dyni, słonecznika, roślinach strączkowych, w sezamie, pełnoziarnistych przetworach zbożowych, grzybach, otrębach, arbuzach, bananach, melonach, brzoskwiniach, kalafiorze, burakach, pomidorach, szpinaku, marchwi.

Bardzo ważnym minerałem potrzebnym człowiekowi jest żelazo. Odpowiada za dostarczanie  tlenu do mięśni, oczyszczaniu wątroby ze szkodliwych substancji, a także pomaga w prawidłowym działaniu układu odpornościowego. Jego bogate źródła można znaleźć w tofu, soi, różnych rodzajach fasoli, soczewicy, ciecierzycy, natce pietruszki, brokułach, pestkach dyni, kakao, grochu, orzechach nerkowca, burakach, a także w kaszy jaglanej i gryczanej.  

W mięsie znajduje się także cynk, który odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Jest pierwiastkiem wspomagającym nasz układ odpornościowy. Wpływa korzystnie na jakość widzenia, słyszenia i powonienia, a także zabezpiecza przed wolnymi rodnikami. Skutecznie wpływa na gojenie ran i podrażnień na skórze. Wzmacnia strukturę tkanek włosów i paznokci, a także korzystnie działa na pracę mózgu. Oprócz produktów pochodzenia zwierzęcego cynk można znaleźć w dużych ilościach w pestkach dyni, białej fasoli, kaszy gryczanej, migdałach, gorzkiej czekoladzie oraz w zielonym groszku.  

Zamienniki

Jaja

Niektóre osoby bez problemu rezygnują z mięsa, ale nie wyobrażają sobie np. śniadania bez jajecznicy. Rzeczywiście, jest to jedno z ulubionych dań na rozpoczęcie dnia. Jednak można poradzić sobie bez jaj. Zastępujemy je po prostu tofu, czyli serem lub inaczej twarożkiem sojowym. Należy go rozgnieść np. widelcem na gładką masę, a następnie wyłożyć na patelnię z już podsmażoną cebulą. Teraz należy wszystko wymieszać usmażyć, posolić, można też dodać szczypiorku i ,,jajecznica" gotowa.
Jaja używa się też do pieczenia ciast, naleśników oraz do produkcji wielu innych dań. Jednak można sobie poradzić i bez nich. Jedno jako zastąpimy:

  • 1 łyżką mielonego lnu zmiksowanego z 3 łyżkami wody,
  • 3 łyżkami masła orzechowego,
  • 1 łyżką nasion chia z dodatkiem wody,
  • połową banana.

Mleko

W tym przypadku na rynku znajduje się wiele zamienników. Zamiast używać mleka pochodzenia zwierzęcego, to możemy zastosować mleko sojowe, kokosowe, migdałowe, ryżowe, z orzechów nerkowca, a także konopne. Jeśli nie chcemy kupować takiego produktu w sklepie, ze względu np. na cenę lub nie mamy takiej możliwości, to warto je zrobić samemu.
Przepis na wykonanie mleka kokosowego:
Całą paczkę wiórków kokosowych (200g) należy wsypać do garnka i zalać wodą. Powinny tak solidnie namoczyć się przez ponad 6 godzin. Następnie należy je zmiksować, a potem przecedzić przez gazę. Po odciśnięciu otrzymujemy mleko kokosowe, które można stosować do potraw jak też pic bezpośrednio. 

Sery

Uwielbiamy zjeść na szybko kanapkę z serem lub twarożkiem. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez tych produktów śniadania lub kolacji. Jednak jeśli chcemy wyeliminować z diety przetwory mleczne, to można wtedy używać np. roślinnych serów dostępnych w sklepach z żywnością dla wegetarian. Bardzo smaczne są też produkty z tofu. Bywają wędzone, z przyprawami oraz marynowane. Oczywiście nie należy ich używać codziennie, gdyż są one mocno przetworzone.

Mięso

Te osoby, które decydują się na rezygnację z jedzenia mięsa, czasami tęsknią za jego konsystencją, teksturą  i smakiem. Mogą one jednak zastosować zamienniki. Schabowe można zastąpić kotletami sojowymi. Odpowiednio przyprawione są bardzo smaczne. Można też przyrządzić sobie potrawy przypominające w smaku mięso kurczaka wykorzystując seitan, określany taż jako mięso Buddy. Dodatkowym jego atutem jest bardzo duża zawartość protein. Wiele osób chwali sobie parówki wyprodukowane z tofu.   



Jakie są korzyści bycia wegetarianinem?

  1. Poprzez spożywanie produktów niskokalorycznych wegetarianin często ma szczupłą i smukłą sylwetkę.
  2. Niskie ryzyko wystąpienia otyłości.
  3. Dzieci przyzwyczajone do diety wegetariańskiej mają mniejsze problemy z przybieraniem na wadze niż ich mięsożerni rówieśnicy. 
  4. Nie spożywając mięsa człowiek nie naraża się na zarażenie salmonellą i innymi chorobami zwierzęcymi.
  5. Niskie ciśnienie tętnicze krwi.
  6. Wegetarianie w bardzo niewielkim stopniu są narażeni na wiele chorób w tym cukrzycę typu 2, schorzeń układu krążenia, kamicę nerkową i żółciową, chiperholsterolemię, a także chorobę niedokrwienną serca.
  7. Nie spożywanie mięsa obniża ryzyko wystąpienia nowotworów.
  8. Całkowity brak lub niska zawartość szkodliwych kwasów tłuszczowych i cholesterolu.
  9. Lepsza praca i działanie układu trawiennego.
  10. Poprzez świadomy wybór menu, rośnie też wiedza na temat szkodliwych produktów i substancji żywieniowych dla organizmu ludzkiego.
  11. U wegetarian stwierdza się mniejszą tendencję do występowania próchnicy zębów.
  12. Mniejsze ryzyko ujawnienia się hemoroidów.   

Ciekawostki

  • Każdego roku 1 października jest obchodzony Światowy Dzień Wegetarianizmu.
  • Wiele cennych informacji na temat wegetarianizmu można znaleźć na stronie wegetarianie.pl
  • Osoba decydująca się na dietę wegańską z powodzeniem może trenować sporty siłowe charakteryzujące się dużym przyrostem masy mięśniowej.
  • Weganie powinni przyjmować witaminę B12 w suplementach, ze względu na to, że w roślinach występuje ona w niewystarczających ilościach.    
  • Jedzenie samych owoców może spowodować zaburzenia poziomu insuliny w krwioobiegu.
  • Wodorosty morskie zawierają wiele cennych składników odżywczych takich jak: żelazo, jod, potas i wapń.


Jarosław Cieśla

Źródła:

  1. http://www.vegepolska.pl/profilaktyka-raka-przez-wegetarianski-sposob-odzywiania-2/
  2. http://eco-medico.co.uk/wplyw-diety-roslinnej-na-leczenie-otylosci-0
  3. http://www.dbc.wroc.pl/Content/2092/DMP_2005423457_Herm.pdf
  4. https://books.google.pl/books?...wegetarianizm+a+zdrowie+cz%C5%82owieka
  5. https://www.podyplomie.pl/publish/system/articles/pdfarticles/000/012/436/original/68-76.pdf
  6. https://www.researchgate.net/...The_nutritional_habits_among_centenarians

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Copyright ©2017 RankingLekarzy.pl

Zapytaj lekarzaStrefa lekarza Zaloguj się