Art

Co jeść, żeby chronić wątrobę?

31.12.2015
Co jeść, żeby chronić wątrobę?

Wątroba każdego dnia wykonuje ciężką pracę oczyszczając organizm z toksyn. Często slyszymy wiele zakazów, co do produtków jakie nam szkodzą. Dla odmiany warto polecić kilka, które posłużą naszej wątrobie. Co warto włączyć do jadłospisu, żeby uchronić się przed nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony wątroby.


  1. Czosnek. Nie tylko wzmacnia odporność, ale także jest dobrym źródłem selenu, który pomaga wytwarzać glutation. Ten związek jest jednym z najważniejszych w naszym organizmie. Pomaga pozbyć się toksyn, neutralizuje szkodliwe pestycydy i neutraizuje wolne rodniki. Zwłaszcza jesienią i zimą warto jeść więcej czosnku, najlepiej na surowo w sałatkach czy na kanapkach, żeby zachować wszystkie wartości odżywcze.

  2. Kurkuma. Także wspomaga produkcję glutationu, dodatkowo działa antynowotworowo. To podstawowy skladnik kuchni indyjskiej, ale kurkuma jest u nas łatwo dostępna i warto dodawać ją do swoich potraw. Bardzo dobrze wpływa na wątrobę.

  3. Zielona herbata. Liczne antyutlaniacze zawarte w zielonej herbacie chronią wątrobę. Dzięki dużej iości katechin działa przeciwzapalnie i ochronnie na wątrobę. Warto wypijać codziennie 1-2 filiżanki zielonej herbaty.

  4. Jarmuż. Mocno zielone liście pełne witamin i minerałów są też lekko strawne. Jedzienie większej ilości pokarmów roślinnch uspawnia trawienie i wspomaga detoks. Warto sięgać też po inne zielone liście- szpinak, rukolę, sałatę i inne.

  5. Lecytyna. Jest składnikiem żółci wytwarzanej przez wątrobę i wspomaga proces trawienia. Mimo, że jest kojrzona głównie z poprawą pamięci, chroni także wątrobę.

  6. Żadna z tych metod nie przyniesie rezultatów, jeśli codzienne na talerzu będą lądowały ciężkostrawne i tłuste dania. Należy też ograniczyć leki i nie nadużywać alkoholu. Problemy z wątrobą mogą być bardzo dokuczliwe i prowadzić do chronicznego przemęczenia czy migren. Warto dbać o swoje zdrowie kiedy i stosować proste, naturalne metody. Kolejne tabletki poprawiające pracę wątroby nie zwalczą problemu całkowicie, a jedynie ga zamaskują. Stałe zmainy poprawią samopoczucie, a z czasem także zrowie.


 

Autorka: Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Przepisy na jesienno-zimowe chłody

30.12.2015
Przepisy na jesienno-zimowe chłody

Rozgrzewająca herbata Do zaparzonej herbaty dodaj kilka plastrów świeżego, obranego imbiru, 2 plastry cytryny, część cytryny możesz wycisnąć, dosłódź miodem. Rozgrzewający kompot Z suszonych owoców (jabłek, banana, śliwek, gruszek, fig) ugotuj kompot – najpierw namocz 300g owoców z 3 goździkami w ok. 2l wody potem dosłódź 2 łyżkami cukru i gotuj na małym ogniu aż owoce będą miękkie. Usuń goździki, dopraw łyżką cynamonu. Do gotowego napoju można dodać jeszcze imbir i plastry cytryny lub pomarańczy Rozgrzewający napój Do soku z jabłek (najlepiej przygotowanego samodzielnie) dodajemy sok z ½ cytryny, goździki, cynamon, laskę wanilii i gotujemy przez chwilę. Można dodać także plastry imbiru i plastry pomarańczy Zupa czosnkowa Na patelni rozgrzać 1,5 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić 1,5 główki zmiażdżonego czosnku i podsmażyć przez chwilę. Przełożyć do garnka, dodać 4szt pokrojonych w kostkę ziemniaków, zalać 1l wody, dodać liść laurowy, sól, pieprz i gotować ok. 30min. Następnie usunąć liść laurowy i zmiksować zupę. Po nałożeniu można posypać sproszkowaną papryką i natką pietruszki Zupa z soczewicy Szklankę zielonej soczewicy namaczamy przez kilka godzin. 1 cebulę i 3 ząbki czosnku siekamy i podsmażamy (do zeszklenia) w garnku. Dodajemy 4 szt ziemniaków pokrojonych w kawałki, odsączoną soczewicę, 3 łyżeczki papryki w proszku, 2 liście laurowe i zalewamy 1l bulionu warzywnego. Następnie dodajemy puszkę pomidorków pokrojonych w kostkę, ¼ szklanki soku z pomarańczy i ewentualnie 100ml półwytrawnego, czerwonego wina. Doprawiamy. Wszystko mieszamy i gotujemy ok. 30min do czasu aż soczewica zmięknie. Ryba na parze Rybę (np. łososia 2 dzwonki po 100g) oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny (najlepiej z godzinę wcześniej) i umieszczamy w naczyniu do gotowania na parze (można także upiec w piekarniku). . Przygotowujemy surówkę z czerwonej kapusty – poszatkowana ½ małej główki kapusty, 1 starte jabłko, ½ czerwonej, posiekanej drobno cebuli, sok z cytryny, oliwa z oliwek. Odstawiamy na ok. 30min do lodówki. Dokładnie płuczemy kaszę jaglaną i gotujemy do miękkości. Łososia podajemy posypanego natką z pietruszki, z 2-3 łyżkami kaszy i surówką.  

mgr Paulina Misztal – dietetyk Centrum Medycznego CMP 

cmp

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

FAQ - Jak wzmocnić odporność?

29.12.2015
FAQ - Jak wzmocnić odporność?

Jak wzmocnić odporność przed zimą?

Wzmacniać odporność przed zimą można na wiele sposobów. Jedni preferują preparaty apteczne, inni leki z domowej apteczki. Jednym z naturalnych sposobów na zwiększenie odporności przed zimą jest systematyczne picie uodparniającej mieszanki, złożonej z wody, miodu oraz cytryny. Pamiętajmy, że kurację należy zastosować odpowiednio wcześnie czyli najlepiej wraz z końcem lata. By była skuteczna, powinna bowiem trwać minimum 3 miesiące.

Czy tran zwiększa odporność?

Picie tranu to doskonały sposób na zwiększenie odporności w okresie jesienno-zimowym. Wpływ na to, ma główny składnik tranu, jakim są kwasy Omega-3. Badania naukowe dowiodły, że posiadają one właściwości uodparniające. Zresztą nie tylko one. Zawarta w tranie witamina D również pozytywnie wpływa na układ immunologiczny. Podobnie witamina E. Warto sięgać po tran, głównie z tego względu, że w naszej strefie klimatycznej ryby nie są popularnym daniem. Niestety sięgamy po nie zbyt rzadko! Niektórzy z nas o rybie przypominają sobie raz do roku czyli  przy wigilijnym stole.

Jak rozgrzać organizm zimą?

Wychłodzenie organizmu to pierwszy krok do przeziębienia, a niekiedy nawet grypy. Dlatego tak ważne jest dbanie o rozgrzewanie organizmu przed wyjściem na dwór. Najłatwiejszym sposobem na rozgrzanie organizmu jest spożywanie wskazanych produktów.

Zacznijmy od składników, których – w szczególności jesienią i zimą – należy się wystrzegać, bowiem posiadają właściwości wychładzające. Są to min.: cukier, owoce cytrusowe, herbata, ser żółty, mleko, nabiał z owocami oraz zupy: szczawiowa, ogórkowa i pomidorowa.

Z kolei rozgrzewająco działają: gotowane na parze warzywa (w szczególności marchew, pietruszka, dynia), ryż, kasze, cebula, czosnek, ryby, wieprzowina czy rosół.

Jak uporać się z katarem?

Aby pozbyć się kataru warto kilka razy dziennie położyć na nasadę nosa zimny kompres. Do tego celu można wykorzystać zwykłą, zwilżoną chusteczkę lub gazę. Pamiętajmy, że gdy kompres zrobi się ciepły, wymieniamy go na nowy. Skutecznym sposobem na redukcje kataru jest regularne oczyszczanie nosa np. za pomocą soli fizjologicznej lub wody morskiej. Należy pamiętać też o ciągłym wysmarkiwaniu gromadzącej się wydzieliny. Można też zastosować inhalację polegającą na wciąganiu do nosa oparów zaparzonego rumianku lub szałwii.

Jak zwalczyć kaszel?

W uporaniu się kaszlem pomoże przede wszystkim ogrzanie klatki piersiowej. W tym celu można nasmarować ją kamforą lub położyć na nią termofor z ciepłą wodą. Poza tym warto sięgnąć po samodzielnie przyrządzone syropy, min.: z buraka lub z cebuli. Poszatkowaną cebulę lub buraka zasypujemy cukrem, a następnie odstawiamy do czasu aż puści sok. Tak sporządzony syrop można pić nawet kilka razy dziennie. Doskonale nadaje się zarówno dla dzieci jak i dorosłych.

Jak poradzić sobie z bólem gardła?

Doskonałym sposobem na uporczywy ból gardła jest zastosowanie płukanki. Niezwykle skuteczną mieszanką przeznaczoną do płukania jamy ustnej jest połączenie naparu z szałwii, soku z cytryny oraz soli kuchennej (lub sody oczyszczonej). Innym sprawdzonym sposobem jest obłożenie szyi zmiażdżonymi liśćmi kapusty. Okład powinien być w miarę możliwości ciepły – wówczas będzie najskuteczniejszy.

cmp centrum medyczne

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się