Art

Co pić przed snem, żeby łatwiej zasnąć?

25.11.2016
Co pić przed snem, żeby łatwiej zasnąć?

Problemy ze snem dotykają coraz więcej osób, wiąże się to z szybkim i stresującym stylem życia. Brak odpowiedniej ilości snu prowadzi do obniżenia nastroju, rozdrażnienia, problemów z koncentracją i osłabienia organizmu. Z czasem może prowadzić nawet do depresji i otyłości. To bardzo poważny problem, który koniecznie musi być leczony.

 

Zanim zaczniesz łykać tabletki na sen spróbuj naturalnych metod, które z mogą przynieść równie dobry efekt. Jak sobie pomóc? 2-3 godziny przed snem staraj się wyciszyć, unikaj stresu i staraj się nie emocjonować zbyt mocno. Poza tym sięgnij po zioła lub napój, który może ułatwić zasypianie. 

 

Woda z imbirem

To napój zalecany o każde porze dnia, szczególnie jesienią i zimą. Imbir zapobiega gromadzeniu wody w ciele, wspomaga trawienie i korzystnie wpływa na zdrowie. Pomoże strawić zbyt ciężkostrawna kolację, co często może być powodem problemów z zaśnięciem. Dodatkowo do wody z imbirem warto dodać cząstki cytrusów, np. cytryny, limonki czy pomarańczy. Cytrusy odkwaszają organizm i pomagają przywrócić odpowiednie pH organizmu.

 

Ciepłe mleko z gałką muszkatołową

Ciepłe mleko to domowy sposób na problemy ze snem. Obecnie często unika się mleka, ze względu na to że jest silnym alergenem. Z powodzenie można je zastąpić roślinnym odpowiednikiem. Smak ciepłego mleka warto wzbogacić przyprawy np. gałkę muszkatołową, która pobudza wydzielanie serotoniny i tryptofanu, który ułatwia zasypianie

Gałka muszkatołowa pomaga się wyciszyć i jest idealna przed zaśnięciem. Wystarczy niewielka ilość przyprawy.

 

Melisa

Nie bez powodu jest zalecanym ziołem na wyciszenie. Melisa zawiera naturalne olejki eteryczne, które koją układ nerwowy i pomagają się uspokoić. Regularne picie melisy na 2-3 godziny przed snem pomoże opanować emocje i ułatwi zasypianie. Melisę zaleca się także przy problemach z migrenami, częstymi bólami brzucha, czy nieregularnym rytmem serca.

Napar należy przygotowywać z suszonych liści, najlepiej zbierać i suszyć je samodzielnie. Jeśli chcesz kupić dobrej jakości melisę, wybieraj liście suszone w całości.

 

Daria Występek

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Art

Jak naturalnie podkręcić przemianę materii?

24.11.2016
Jak naturalnie podkręcić przemianę materii?

Szybsza przemiana materii gwarantuje lepsze samopoczucie i sprzyja utrzymaniu stałej wagi. Jest wiele naturalnych sposobów na poprawienie przemiany materii, nie potrzeba do tego syntetycznych tabletek. Tempo przemiany materii zmienia się w wiekiem, możemy jednak wpłynąć na niego dzięki zdrowej diecie i odpowiedniemu stylowi życia. Poza tym warto znaleźć sposoby, które u nas sprawdzą się najlepiej i włączyć je do codziennej rutyny. Naturalnych metod jest wiele. Przedstawiamy kilka najbardziej skutecznych:

 

Zielona herbata

Badania pokazują, że duża zawartość antyoksydantów, szczególnie katechin w zielonej herbacie pomaga podkręcić tempo przemiany materii. Wspomaga trawienie i dodaje energii. Warto zamienić poranną kawę na zieloną herbatę i pić ją 1-2 razy dziennie. Najlepiej zaparzać ją w temperaturze 60-80 stopni w zależności od odmiany, dzięki temu zachowuje właściwości zdrowotne.

 

Aktywne spędzanie czasu

Sport to naturalny sposób na spalenie większej ilości kalorii i zbudowania większej siły mięśniowej. Ten drugi aspekt, jest ważny ponieważ mięśnie wykorzystują większą ilość egerii nawet w czasie spoczynku. Wybierz aktywność, która sprawi ci najwięcej przyjemności, jeśli sport cię męczy to znaczy, że trzeba szukać innych dyscyplin. Zadbaj o różnorodność treningu, dzięki temu się nie znudzisz.

 

Jedz posiłki regularnie

Zwłaszcza przy dużych problemach z trawieniem, postaraj się usystematyzować pory posiłków. Dotyczy to głównie trzech najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Zadbaj też o jakość posiłków i nie spiesz się przy jedzeniu. Dokładnie przeżuwaj, pamiętaj że trawienie rozpoczyna się już w jamie ustnej.

 

Zacznij dzień zdrowo

Śniadanie to bez wątpienia ważny element dnia. W okresie jesienno- zimowym warto postawić na ciepłe posiłki. Najlepszym źródłem energii będą owsianki i jaglanki przyrządzane na słodko z owocami, lub na wytrawnie.

 

Pij dużo wody

Minimalna ilość to 1,5 litra wody każdego dnia. Można zastąpić są także niesłodzonymi herbatami ziołowymi. Woda pomaga pozbyć się toksyn i sprawia, że mamy więcej energii. Najlepiej zawsze noś ze sobą butelkę wody, wtedy o niej nie zapomnisz.

 

Unikaj alkoholu

Zawiera mnóstwo pustych kalorii cukru, który znacznie obniża tempo przemiany materii. Działa toksycznie na organizm i nie daje korzyści, dlatego lepiej go unikać.

 

Daria Występek

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Art

Polskie superfoods na zimne miesiące

23.11.2016
Polskie superfoods na zimne miesiące

Moda na superfoods, czyli bardzo odżywcze produkty dostarczające wielu witamin, trwa cały czas. To bardzo pozytywny trend, który, warto się zainteresować. Nie są to tylko drogie i ciężko dostępne produkty z drugiego końca świata. W Polsce nie brakuje sezonowych warzyw i owoców, które bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Jesienny i zimowy jadłospis powinien zawierać sporo produktów podnoszących odporność. Dzięki temu wzmocnimy odporność i będziemy mieć większe szanse na to, że choroby nas ominą. Warto zadbać o siebie, po jakie produkty warto sięgać szczególnie często?

 

Dynia

Jest dostępna w wielu odmianach i można przygotować z niej dosłownie wszystko. Najzdrowsza będzie na surowo, jako dodatek do soków, koktajli, albo sałatek. Niektóre odmiany można chrupać na surowo np.  z dodatkiem hummusu. Nadaje się do przygotowania wielu dań obiadowych z zupą na czele, ale też deserów.

Dynia ma wiele składników mineralnych i witamin, dzięki temu korzystnie wpływa na organizm.

Pomarańczowy miąższ zawiera dużą dawną beta- karotenu. Jest też bogaty w witaminy A, C i E, a także PP, B1 oraz B3, żelazo, fosfor, magnez, potas,wapń i miedź. Warto wykorzystać też pestki z dyni, które także mają wiele składników odżywczych.

 

Dynia jest niskokaloryczna, dlatego zalecana jest przy dietach odchudzających. Pomaga także obniżyć poziom cholesterolu, wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego, wspomaga pracę nerek i wątroby oraz wspomaga działanie jelit.

 

Dynia to jedno z warzyw, które często powinno gościć na naszym stole.

 

Czosnek

Jest nazywany naturalnym antybiotykiem i jest to bardzo trafne określenie. Zawiera sporą dawkę flawonoidów, witamin, aminokwasów, mikro- i makroelementów oraz olejków eterycznych. Skutecznie zapobiega infekcjom, dlatego warto jeść go regularnie, a nie kiedy już dopadnie nas przeziębienie.

Zawarte z nim związki siarki hamują rozwój bakterii i pasożytów, a przy tym nie niszczą naturalnej flory jelitowej, jak w przypadku syntetycznych antybiotyków. Czosnek rozrzedza krew i jest zalecany osobom z chorobami układu krążenia, które mają tendencje do zakrzepów. Chroni przed udarem niedokrwiennym, a także zawałem. Pomaga uregulować ciśnienie krwi, a także poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych.

 

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Copyright ©2017 RankingLekarzy.pl

Zapytaj lekarzaStrefa lekarza Zaloguj się