Co to jest gęstość odżywcza?
Objętość jedzenia o wartości 400 kalorii jest inna w zależności od rodzaju pożywienia. 400 kalorii to np. 4 łyżki oliwy, 300 g chudego mięsa z kurczaka, albo 1500 gram brokułów. Najgęstsze energetycznie są produkty bogate w tłuszcze, jak oleje, ale też orzechy, awokado, mięso, nabiał. U osób na standardowej diecie, gdzie nabiał i mięso stanowi dużą część menu, taki rodzaj pożywienia dostarcza większość kalorii w ciągu dnia. W diecie roślinnej orzechy czy awokado są jedynie dodatkiem i nie są spożywane w dużych ilościach.
Bardzo łatwo wypełnić żołądek warzywami, które w dużej objętości mają niewiele kalorii. Może to być np. ryż z warzywami, kasza z dodatkiem strączków i warzyw, czy pieczone ziemniaki z sałatką. Możliwości jest wiele. Jedząc w ten sposób, nawet większe porcje nie będziemy się przejadać i dostarczymy sobie sporą ilość witamin i składników odżywczych.
Znacznie łatwiej nasycić się obiadem, który ma 500 kalorii kiedy dodamy dużo warzyw. Podobną wartość energetyczną może mieć kotlet z ziemniakami i małą porcją surówki, jeśli wszystko będzie zawierało dużą ilość tłuszczu, kalorii może być znacznie więcej.
Najgęstsze odżywczo pożywienie to zielone liście, które zawierają najmniej kalorii.Podobnie jest z innymi warzywami, które można jeść w dużej ilości bez obawy o przekroczenie wartości kalorycznej. Należą do nich między innymi seler naciowy, brokuły, por, kalarepa, rzepa, cukinia i wiele innych.
Tłuste produkty nie zapewniają uczucia sytości, zwłaszcza jeśli są wysoko przetworzone i zawierają dużą ilość soli czy cukru. Jest to główny powód nadwagi i otyłości. Trzeba znacznie więcej tłustych produktów, żeby wypełnić żołądek, dotyczy to głównie, choć nie tylko, produktów odzwierzęcych. Chociaż wydaje się to dziwne, osoby otyłe mogą być niedożywione. Nie zawsze liczy się ilość, ale jakość dostarczanego pokarmu, a razem z nim wartości odżywczych.
Kluczem do urzynania prawidłowej wagi jest spożywanie odpowiedniej ilości kalorii. To indywidualna kwestia, która zależy od wieku, wagi, wzrostu, ale też od poziomu aktywności fizycznej. Opierając dietę re roślinnych produktach o wiele łatwiej to osiągnąć. Spożywanie dużej ilości tłuszczy wysoko nasyconych nie jest korzystne dla zdrowia i trzeba mieć to na uwadze.
Stawiając na roślinną dietę, znacznie łatwiej utrzymać odpowiednią wagę, a dodatkowo dostarczyć wszystkie witaminy i minerały. Nawet jeśli weganizm was nie przekonuje, warto robić sobie kilka dni roślinnych w ciągu tygodnia, np. co drugi dzień. Warto spróbować?
Daria Występek
Komentarzy: 0