Cukier - główny winowajca otyłości
Żyjemy w czasach gdzie znacznie więcej osób umiera z powodu nadwagi czy otyłości niż przez niedożywienie. Mimo iż często winę za zbyt dużą wagę przypisuje się różnym chorobom, w większości przypadków głównym powodem są złe nawyki żywieniowe. Badania potwierdzają, że około 25- 40% przyczyn tycia może być powodowana predyspozycjami uwarunkowanymi genetycznie, jednak nie muszę one determinować otyłości. Przy zachowaniu odpowiednio zbilansowanej diety nawet osoba z takimi predyspozycjami może uniknąć nadwagi czy otyłości. To głównie nieprawidłowe odżywianie i brak aktywności fizycznej jest przyczyną nadwagi prawie 1,5 miliarda osób na świecie. Największym powodem otyłości według najnowszych doniesień jest cukier, który szybko nas uzależnia, a nie tłuszcz jak do niedawna uważano. Obecnie cukier dodawany jest do większości produktów spożywczych, znajdziemy go w pieczywie, niektórych makaronach, przetworach, gotowych daniach, nawet te które mają słony lub kwaśmy smak często mają w składzie cukier pod różną nazwą. Cukier jest powszechnie stosowanym „polepszaczem” smaku. Najwięcej jest go w produktach o obniżonej zawartości tłuszczu. Sprawdzając etykiety produktów wcześniej niż wartość kaloryczną warto sprawdzić zawartość cukru, która często może nas zaskoczyć. Cukier jest substancją, która szybko uzależnia. Odczuwamy przyjemność jedzenia chcemy go więcej i więcej. Niestety ta przyjemność jest dla nas bardzo niekorzystna i szybko prowadzi do przybrania na wadze. Szczególnie fruktoza czyli cukier prosty występujący naturalnie w owocach i miodzie może powodować przyrost wagi. Dlatego osobom będącym na diecie redukującej wagę zaleca się jedynie około 1-2 porcje owoców dziennie. Badanie pokazuję, że ten cukier drastycznie zwiększa lipogenezę fruktozy, czyli proces, w którym organizm przekształca cukier w tłuszcz. Oczywiście nie oznacza to, że trzeba zrezygnować z owoców, jeśli nie przekraczamy dziennego zapotrzebowania na kalorie, przyrost wagi nam nie grozi. Niestety fruktoza to nie tylko miód i owoce. Powszechnie stosowany syrop glukozowo- fruktozowy jest w większości słodyczy, jogurtów, przetworach i słodkich napojach. Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego ile szkody może on zrobić w naszym zdrowiu. Najbezpieczniej jest ograniczyć spożywanie gotowych dań, wszelkich produktów instant i słodyczy. Autorka: Daria Występek
Komentarzy: 0