Cytryna - moc ukryta w skórce
Owoce cytryny są świetnym źródłem witaminy C, która jest silnym antyoksydantem, chroni przed wolnymi rodnikami i opóźnia proces starzenia. Korzystnie wpływa na skórę, dlatego często jest składnikiem kosmetyków przeciwwyważeniowych. Jest wskazana w domowej apteczce, w czasie zwiększonych zachorowań.
Używaj ją w całości
Właściwości zdrowotne ma nie tylko miąższ, ale cały owoc, łącznie ze skórką. Umyj dokładnie cytryną, a najlepiej wybierz niewoskowane owoce. Jeśli nie masz dostępu do takich dokładanie wypukaj ją w wodzie z octem jabłkowym, który zneutralizuje substancje chemiczne w skórce. Następnie osusz owoc i schowaj cytrynę do zamrażarki. W takiej formie skórka traci gorzkawy smak i jest bardzo orzeźwiająca. Ścieraj ją na tarce tuż przed podaniem. Do utarcie nadaje się cały owoc, łącznie z pestkami. Możesz dodawać ją do zup, sałatek, sosów, ciast, deserów, koktajli. Dzięki temu jedzenie zyskuje wyjątkowy smak i właściwości zdrowotne.
Skórka z cytryny
Jest o wiele bogatsza w witaminę C niż miąższ. Zawiera jej 10 razy więcej. Bez mrożenia ma gorzkawy smak, dlatego zaleca się jej mrożenie. To bardzo tani i prosty sposób na poprawę stanu zdrowia. Nie wymaga większej obróbki, ani wysiłku. Jest wiele odmian cytryn i limonek, które mogą różnić się między sobą smakiem. Wybierz najlepszy dla ciebie.
Witamina C działa przeciw nowotworowo, jest zalecana w czasie chemioterapii, ponieważ w większej ilości może powodować zwolnienie wzrostu komórek nowotworowych. Jej spożywanie nie ma skutków ubocznych, co jest ogromną zaletą.
Wzmacnia także naczynia krwionośne, co zapobiega wielu dolegliwościom, między innymi krwawieniu dziąseł, krwotoków, tworzeniem się siniaków i krwiaków. Łagodzi też zmiany miażdżycowe.
Chroni przed nadciśnieniem, udowodniono że witamina C wspomaga regulację ciśnienia tętniczego. Jest też konieczna przy anemii, ponieważ wspomaga wchłanianie żelaza. Dzięki temu zwiększa jego przyswajalność i na swój udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek.
Wiele naturalnych lekarstw mamy pod ręką i warto z nich korzystać. Witamina C jest znana i stosowana od wieków. Warto przyjmować ją regularnie w naturalnej postaci.
Daria Występek
Komentarzy: 0