Czarnuszka
Czarnuszka siewna jest bardzo aromatyczną i smaczną przyprawą, wzbogaca smak potraw i dodatkowo ma działanie lecznicze. Pochodzi z terenów Europy i Azji, czarnuszkę uprawia się także w Polsce. Czarnuszka ma wyraźny, trochę pikantny i lekko gorzki smak. Jest też nazywana czarnym kminkiem.
Jako przyprawa jest używana głównie do pieczywa i przetworów warzywnych.
Dobrze sprawdza się z wieloma potrawami, jest dobrym dodatkiem do zup, sałatek czy past do kanapek. Można stosować prażone ziarna czarnuszki, które mają bardziej intensywny smak. Zielonymi ziarnami czarnuszki można też zastąpić pieprz.
Właściwości lecznicze czarnuszki
Nasiona czarnuszki w około 40% składają się z tłuszczu, zawierają także saponinę, witaminą E oraz beta-karoten. Mają działanie lecznicze szczególnie przeciwbólowe, rozkurczające, moczopędne i żółciopędne. Oczyszczają nerki i drogi moczowe, korzystnie wpływają na pracę wątroby, wspomagają oczyszczanie organizmu i poprawiają apetyt.
Czarnuszki nie powinny spożywać jedynie kobiety w ciąży. Jest za to zalecana kobietom po porodzie, przy kłopotach laktacyjnych.
Czarnuszka jest naturalnym antybiotykiem, który można stosować przy osłabieniu organizmu, przeziębieniach czy grypie. W tym celu najlepiej przygotować ją w odpowiedni sposób- zmielić czarnuszkę w młynku do kawy lub rozbić w moździerzu i zmieszać ją z miodem. Taką mieszankę można przyjmować kilka razy dziennie po 1 łyżeczce dla wzmocnienia organizmu. Można przygotować większą ilość i przechowywać w słoiku, w ciemnym miejscu.
Dobrym sposobem na osłabienie odporności jest tez wywar z czarnuszki. Łyżkę nasion należy zagotować w szklance wody, kiedy ostygnie przecedzić i odstawić do ostygnięcia, po czym wypić letni napój. Najkorzystniej przygotowywać taki wywar dwa razy w ciągu dnia.
Olej z czarnuszki
Ma w składzie cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy i linolenowy. Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, zachowuje wszystkie substancje aktywne. Wykazuje tez działanie przeciwnowotworowe. Jego właściwości antywrzodowe zostały potwierdzone naukowo, jest zalecany także przy nieżycie żołądka, grypie żołądka, refluksie, a także wrzodach dwunastnicy. Warto stosować go w kuchni, ale i w pielęgnacji skóry. Pomaga leczyć stany zapalne skóry. Łagodzi objawy schorzeń alergicznych, takich jak egzema czy atopowe zapalenie skóry.
Autorka: Daria Występek
Komentarzy: 0