Daktyle - zdrowa przekąska
Daktyle są bardzo słodkie, dlatego świetnie nadają się jako dodatek do ciast i deserów. Dzięki nim można ograniczyć spożywanie niezdrowego, rafinowanego cukru. Te naturalne słodycze mają też właściwości, które sprawiają, że można je nazwać naturalnym lekiem. Poznaj je i jedz daktyle jak najczęściej.
Daktyle to owoce palm daktylowych rosnących w Afryce, Australii, Meksyku, a także Kalifornii. To jedne z najwcześniej uprawianych przez człowieka owoców. Od wieków były wykorzystywane do produkcji wina, zawierają dużo cukrów prostych, które szybko fermentują, dzięki czemu już po 2 tygodniach wino nadaje się do spożycia. W krajach Arabskich wyrabia się z nich popularny miód daktylowy.
W naszej kuchni są popularnymi i łatwo dostępnymi bakaliami, składnikiem zdrowych przekąsek i dodatkiem do wypieków. Na ich bazie można zrobić syrop daktylowy, który zastąpi cukier. To bardzo prosta i tania metoda. Daktyle słyną nie tylko ze swoich smakowych walorów. Są także źródłem wielu witamin i minerałów.
Dojrzałe owoce daktyli mają bardzo dużą zawartość cukrów, nawet do 80%. Są to cukry proste, które przyswajają się bardzo szybko. Z tego powodu są ulubiona przekąską sportowców, którzy często jedzą je tuż po zakończonym treningu, żeby uzupełnić zapasy glikogenu mięśniowego. Są dobre dla każdego kto lubi aktywny tryb życia. Mimo dużej zawartości cukrów prostych daktyle nie podnoszą poziomu cukru we krwi.
Suszone daktyle zawierają witaminy A, B1, B2, PP oraz potas, żelazo, wapń, fosfor i magnez. Są też źródłem błonnika, bardzo ważnego w codziennej diecie, a także antyoksydantów pomagających zachować zdrowie, odporność i zdrową skórę. Warto sięgać po nie kiedy dopada nas przeziębienie, zawierają naturalne salicylany działające jak aspiryna: łagodzą ból, pomagają obniżyć gorączkę i zwalczać stany zapalne.
Potwierdzono, że regularne spożywanie daktyli pomaga zapobiegać miażdżycy, hamując powstawanie zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Powodują obniżenie poziomu trójglicerydów i minimalizują utlenienie się cholesterolu, które zapoczątkowuje proces osadzania się blaszki miażdżycowej w naczyniach. W krajach arabskich są też uznawane za afrodyzjak.
Znając te właściwości warto włączyć je do swoich posiłków. Są dość kaloryczne, ale zjedzone do porannej owsianki na pewno nie odbiją się na figurze. To też dobra przekąska w ciągu dnia, 2-3 daktyle pomogą z odzyskaniu energii. Jedz je też zaraz po zakończonym treningu.
Autorka: Daria Występek
Komentarzy: 0