Dieta na zdrowe oczy
Ochrona oczu przed słońcem, unikanie przesiadywania przed ekranem czy właściwy dobór oświetlenia to ważne elementy dbania o wzrok. Wszystkie te zewnętrzne czynniki są dość oczywiste i większość osób ma je na uwadze. Można jednak dbać o wzrok także od wewnątrz, dzięki konkretnym grupom pokarmów. Niektóre substancje odżywcze działają ochronnie na narząd wzroku i pomagają zabezpieczyć go przed codziennymi zagrożeniami szkodzącymi naszym oczom.
Substancje, które najlepiej oddziałują na nasze oczy powstrzymują rozwój wolnych rodników, jest to np. luteina czy zeaksantyna i substancje roślinne zwane antocyjanami, które chronią wzrok przed uszkodzeniami oraz wykazują działanie przeciwzapalne i bakteriostatyczne. Najwięcej tych substancji znajdziemy w produktach pochodzenia roślinnego.
Luteina w największej ilości występuje w zielonych warzywach takich jak sałata, natka pietruszki, brokuły czy szpinak i jarmuż. Źródłem pochodzenia zeaksantyny jest zielony groszek, kukurydza i kabaczki. Najwięcej antocyjanów znajdziemy w borówkach i jagodach.
Bardzo ważne dla oczu są także witaminy będące naturalnymi przeciwutleniaczami również hamującymi powstawanie wolnych rodników. Najważniejsze dla oczu witaminy A, C i E znajdziemy w marchwi, pomidorach, papryce i porzeczkach oraz pestkach dyni i słonecznika.
Beta-karoten, antyoksydanty C i E to elementy, które większość zdrowo odżywiających się dostarcza swojemu organizmowi na co dzień. Trudniejsze do włączenia w codzienną dietę są luteina i zeaksantyna, czyli elementy naturalnie występujące w siatkówce i soczewce oka. Uzupełniać je możemy stosując suplementy diety. Są one zalecane przede wszystkim dla osób, które dużo czasu spędzają przed ekranem komputera lub na czytaniu przy sztucznym świetle, kierowców i amatorów kąpieli słonecznych narażonych na bezpośrednie działanie słońca na soczewkę i siatkówkę.
Dieta bogata w składniki chroniące wzrok jest zalecana zarówno u osób zdrowych i tych którzy mają problemy ze wzrokiem. Jest to szczególnie ważne u osób po 50 roku życia, osób z nadciśnieniem, miażdżycą i wysokim poziomem cholesterolu, palących papierosy. W ich menu powinny znaleźć się co najmniej dwie porcje warzyw i owoców bogatych w luteinę i antyoksydanty. Warto sięgać po te produkty, minerały i witaminy są o wiele łatwiej przyswajane niż te zawarte w syntetycznych suplementach.
Autorka: Daria Występek
Komentarzy: 0