Dieta przy insulinooporności
Insulinooporność charakteryzuje się nieprawidłową odpowiedzią tkanek na insulinę. Oznacza to, że trzustka zmuszona jest do wytworzenia dużo większej ilości insuliny, aby organizm mógł utrzymać prawidłowy poziom cukru. Takie wahania są szkodliwe dla zdrowia i powodują znaczne utrudnienia w spalaniu tkanki tłuszczowej.
Duża ilość insuliny w organizmie powoduje duże wahania poziomu cukru. W konsekwencji dochodzi do dużych napadów głodu, co nie sprzyja zdrowiu ani szczupłej sylwetce.
Jak rozpoznać schorzenie? Należy wykonać badanie krzywej cukrowej i krzywej insulinowej. W tym celu trzeba sprawdzić poziom cukru i insuliny na czczo oraz godzinę i dwie godziny po wypiciu glukozy.
Machanizmy insulinooporności
Węglowodany rozkładane są przez enzymy w naszym układzie pokarmowym, proces ten rozpoczyna się już w jamie ustnej. Do krwi trafiają rozłożone na proste cząstki cukry, które następnie dostarczają energii do komórek. Jeśli ich stężenie jest zbyt duże zdrowy organizm potrafi sobie z tym poradzić. W przypadku insulinooporności komórki są odporne na działanie insuliny, co powoduje utrzymywanie się wysokiego poziomu cukru we krwi.
Komórki mięśniowe otrzymują w efekcie większą dawkę energii niż komórki tłuszczowe. Prowadzi to do gromadzenia większej ilości tłuszczu przez adipocyty- komórki magazynujące tłuszcz. Taki mechanizm ma miejsce w przypadku cukrzycy typu II, najczęściej dotyczy ona osób z dużą nadwagą.
Dieta
Należy wzbogacić dietę w produkty bogate w błonnik, który spowalnia wchłanianie. Jest to najwięcej w produktach pełnoziarnistych oraz warzywach i owocach. W ciągu dnia zaleca się spożywanie kilku mniejszych posiłków, co pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Wskazane jest też wyeliminowanie z diety węglowodanów prostych, czyli cukrów. Cukier, słodycze i słodzone napoje powinny całkowicie zniknąć z diety. Należy uważnie czytać etykiety, ponieważ cukier znajduje się także w wielu innych produktach spożywczych jak musztarda, ketchup, gotowe sosy i tym podobne. Cukier to także syrop glukozowo- fruktozowy, oraz inne uznawane za zdrowe słodziki jak syrop z agawy czy syrop klinowy. Wykluczenie tych produktów pozwala utrzymać stały poziom cukru we krwi.
Indeks glikemiczny
To ważny wskaźnik dla osób z takimi problemami. Wskaźnik IG daje informację o tym o ile podniesie się poziom cukru po zjedzeniu danego produktu. Najrozsądniejsze jest trzymanie się zasad racjonalnego odżywiania i pilnowanie stałych pór posiłków.
Aktywność fizyczna
Zdecydowanie jest zalecana, dzięki niej komórki mięśniowe są bardziej uwrażliwione na działanie insuliny. Mogą być to długie spacery w szybszym tempie, albo pływanie. Przy dużej otyłości to najlepsze formy aktywności. Z czasem kiedy kondycja będzie lepsza można spróbować innych aktywności.
Komentarzy: 0